kako_lemiti_pomocu_let_lampe

Kako lemiti pomoću let-lampe

PLINSKI PLAMENIK RAZNIH NAMJENA

U plinskim let-lampama izgara plin butan koji se nalazi u spremnicima pod tlakom. Ima raznih veličina, od malih kod kojih plinska patrona čini i samu dršku, do velikih s odvojenim spremnicima i savitljivim crijevom spojenim na sapnicu.
Dodatna oprema uključuje ravni plamenik za skidanje BOJE i bakreni priključak za fino lomljenje – dva najčešća posla za koja se koristi. Let-lampa također dobro doĐe za paljenje lomače ili za potpaljivanje ROŠTILJA.

MEKO LEMLJENJE

Meka lemna sredstva, legure kositra i olova, tale se na temperaturama ispod 500°C i koriste e za manje spojeve i električne veze. Dodaje im se pasta za pospješivanje lemljenja kako bi se potaknulo kapanje rastopljenog lemnog sredstva, kolutovi žice za lemljenje s jezgrom koja pospješuje lemljenje mogu se nabaviti u željezarijama. Mali spojevi mogu se zalemiti plamenom let-lampe podešenim na oko 15 mm duljine ili s namještenim bakrenim plamenikom za fino lemljenje.

Da biste lemili plamenom, temeljito očistite dijelove koje namjeravate spojiti te obilato nanesite pastu za pospješivanje lemljenja, osim ako ne koristite žicu za lemljenje s takvom jezgrom. Zagrijte mjesto oko spoja vanjskim dijelom plamena, a zatim sam spoj zagrijavajte vrškom unutarnjeg plavog plamena. Maknite plamen i nanesite lemno sredstvo na spoj.