Kako napraviti kožni remen | Kako izraditi kožni pojas

kako_napraviti_kozni_remen_kako_izraditi_kozni_pojas

U dobrim obrtničkim trgovinama trebali biste pronaći manje komade kože i poseban alat koji vam je potreban za početak. Za različite namjene potrebne su različite vrste i debljine kože, od goveđe kože ili svinjske kože debele 4 mm za pojaseve, do semiš kože, srneće kože ili jelenje kože debljine i do 1 mm.

Neophodan alat je: skalpel s izmjenjivim oštricama, škare za kožu, probojci za bušenje rupica, čekić za obradu kože, čelično ravnalo i šilo. Kasnije možete nabaviti i drugi alat za posebne načine zakošenog rezanja i stanjivanja te utiskivanja ukrasnih uzoraka.

Rezanje

1. Najteže je postići da nož slijedi označenu liniju — oštrica zna pobjeći prilikom rezanja kože. Kako biste to izbjegli, napravite šablonu od kartona pa olovkom s prave strane iscrtajte oblik šablone. Upotrijebite šilo kako biste označili linije rezanja. Pritisnite šilo toliko da ostane udubijenje po kojem će oštrica noža moći rezati. Ako je koža debela, ne pokušavajte je izrezati u jednom potezu. Zarežite je do pola, a potom ponovno prijeđite nožem dok kožu ne prorežete do kraja.

2. Režite na mekoj podlozi, kao što je otpadni komad vinilc podne obloge, lesonitna ploča ili šperploča — tvrde podloge kao što su slojeviti materijali ili metal brzo će otupiti oštricu noža. Upotrijebite čelično ravnalo kao vodilju za ravne rezove – uvijek režite od prstiju kojima držite ravnalo.

3. Kad režete zakrivljene linije, jednom rukom polako okrečite kožu, a drugom nastavite rezati.

4. Škare za kožu su korisne za rezanje zakrivljenih linija i nepravilnih linija na laganim vrstama kože.

5. Možda ćete morati stanjiti neke dijelove kože – kako biste spojili dva dijela ili na mjestima gdje trebate presavinuti debelu kožu. To ćete moći učiniti posebnim nožem za stanjivanje kože, koji pomalo nalikuje guljaču za krumpir. Njime uvijek radite od prstiju kojima pridržavate kožu.

Bojenje

Želite li sami obojiti kožu, kupite kožu prirodne boje ili blijedožute boje. Postoji čitav niz boja za bojenje kože, no sve izgledaju prilično tamno dok se ne razrijede razrjedivačem za boju. Isprobajte boju na otpadnom komadu kože. Nemojte bojiti kožu koju obrađujete dok ne budete gotovi s rezanjem, busenjem rupica, obradom rubova i svim ostalim načinima obrade.

Lijepljenje

Upotrijebite prozirno ljepilo na bazi smole, koje ne mijenja boju sušenjem i ostaje elastično nakon sušenj. Nanesite ga na obje površine, pričekajte dok postane suho na dodir pa zatim čvrsto pritisnite dijelove zajedno kako bi se trenutačno slijepili. Pripazite da ljepilo ne dospije na pravu stranu kože — teško ga je odstraniti.

Šivanje

1. Olovkom i čeličnim ravnalom ili kutni kom označite liniju po kojoj ćete šiti, a za zakrivljene linije upotrijebite odgovarajuće šablone. Kako biste napravili ravnomjerno razmaknute rupice za prošivanje koncem, upotrijebite sitni probojac za prošive ili šilo. Za prošivanje vezicama ili kožnim trakama, upotrijebite probojac za deblje prošive. Isprobajte to na otpadnom komadu kože dok se ne uvježbate dovoljno kako biste mogli obraditi komad na kojemu radite.

2. Upotrebljavaju se dvije vrste igala: igle tupoga vrška namijenjene za prošivanje kroz pripremljene rupice te igle oštroga vrška namijenjene za prošivanje tanke kože — obično ondje gdje nisu prethodno napravljene rupice za prošivanje.

Obje vrste igala mogu se nabaviti u raznim veličinama, a veličinu igle i konca treba uskladiti prema veličini rupice koja se upotrebljava ili izrađuje.

3. Upotrijebite laneni konac i navoštite ga kako bi lakše klizio kroz kožu i kako bi šavovi bili dugotrajniji. Svileni konac možete upotrijebiti za finije vrste koze, a za deblju kožu upotrijebite deblje i otpornije vrste konca.

4. Kožu također možete prošiti uskim kožnim trakama. Trake mogu biti okrugle i plosnate, a možete ih naći u nekoliko boja, kao i u prirodnoj boji. Igla koja se upotrebljava za ovakav način prošivanja ima zubac na koji se kožna traka nabode i učvrsti kopčom.

Metalni dijelovi

Mnogi metalni dijelovi koji se mogu nabaviti, kao što su UTISNE KOPČE, pričvršćuju se na kožu aparatom za montiranje ušica, kukica i kopči. Njime se pričvršćuju ušice na rupice kroz koje se provlače vezice ili kožne trake, utisne kopče i zakovice za trajno učvršćivanje debljih dijelova kože te ukrasne zakovice.

Izrada pojasa

1. Neka vam prvi zadatak bude izrada pojasa s jednostavnom kopčom. Dobar izbor za to bila bi goveda koža obojena bojom biljnoga podrijetla. Takva koža je čvrsta, ali i podatna. Prirodne šare kože trebaju ići po dužini pojasa kako bi se što manje rastezao.

2. Širina pojasa ovisi o unutrašnjim mjerama odabrane kopče, stoga najprije kupite kopču.
Debljina i širina pojasa određuju veličinu i položaj zakovica — odaberite ih kako bi odgovarale vašem pasu.

3. Sve rezane rubove obojajte pustenom četkicom i ugurajte nešto boje u rupice pomoću tanke četkice za čišćenje cijevi. Obojajte unutrašnju stranu pojasa trljajući je janjećom vunom umočenom u željenu boju.

4. Krpom nanesite ulje od kostiju goveda na vanjsku stranu pojasa. Utrljajte ga rukama, a potom ulaštite novinskim papirom.

5. Običan pojas možete ukrasiti utisnutim uzorcima, za što se upotrebljava poseban alat, a rubove možete zakositi nožem za oblikovanje rubova.