kako_napraviti_mobil_izrada_mobila

Kako napraviti mobil | Izrada mobila

Kako ga napraviti i što je to zapravo mobil? Mobil je fino uravnotežen skup lakih objekata obješenih o konac ili silak. I najmanji dašak zraka pokrenut će mobil!

Kako biste izradili jednostavan mobil, zavežite ili zalijepite raznovrsne oblike (krugove, četverokute, životinjske oblike, cvjetne oblike) na središniji konac. Izrežite oblike iz kolaž-papira ili kartona srednje debljine. Kako bi mobil bio zanimljiviji i šareniji, dodajte i plastične perle raznih boja, oblike od balzamovog drveta ili prirodne predmete, kao što su školjke i orašasto voće.

Složeniji i zanimljiviji mobili mogu se izraditi tako da na osnovnu konstrukciju dodate jedan ili dva vodoravna kraka. Tanke okrugle profilirane letvice za izradu DRVENIH TRNOVA ili žice od vješalica izvrsne su za krakove mobila.

Upotrijebite deblji konac ili silak kako biste na svaki kraj kraka objesili po jedan predmet ili oblik. Pridržavajte krak između palca i kažiprsta kako biste odredili točku ravnoteže pa na tome mjestu zavežite konac. Podignite mobil na koncu kako biste provjerili visi li ravno. Na isti način napravite i ostale krakove pa ih dodajte osnovnoj konstrukciji.

Radite odozdo prema gore i svaki put kad konstrukciji dodate novi krak, provjerite ravnotežu čitavoga skupa. Kako bi mobil ljepše izgledao, neka oblici budu raznovrsni, a duljine konca nejednake. Mobili izrađeni od školjaka ili metala mogu proizvoditi lijepe, zvonke tonove kad ih pomakne strujanje zraka. Još jedan zanimljiv način jest objesiti manje oblike unutar drugih oblika -na primjer, manje krugove unutar većih. Zrak će ih pokrenuti, a oni će se okretati u suprotnim smjerovima.

Smjesa koja se sama stvrdnjava može se nabaviti u hobi trgovinama, a izvrsno je sredstvo za učenje oblikovanja gline – podatna je kao i glina koja se peče ili modelarske vrste gline, sama se stvrdnjava bez dodataka učvršćivača i može se ponovno izmijesiti i upotrijebiti ako ne budete zadovoljni svojim prvim koracima.

U specijaliziranim trgovinama također možete nabaviti raznovrstan alat za modeliranje, s ravnim ili oblim oblicima!