kako-napraviti-ormarice-kako-napraviti-jednostavan-komad-namjestaja-za-spremanje

Kako napraviti ormariće | Kako napraviti jednostavan komad namještaja za spremanje

Jednostavan način izrade ormarića jest uporabom furnirane iverice, s furnirom od bijele umjetne mase ili od prirodnog drveta. Bijelom furniru nisu potrebni nikakvi ukrasi, no furnir se mora zalijepiti i lakirati.

Prilikom kupnje iverice, kupite i odgovarajuću furnirsku ljepljivu vrpcu, profilnu, koja se učvršćuje glačalom, kako biste prekrili vidljive rezane rubove. Odaberite širinu ormarića koja odgovara standardnoj širini ploče od iverice. Tako ćete biti sigurni da će vrata biti odgovarajuće širine bez rezanja – no morat ćete ih skratiti po duljini.

Planirajte ormarić tako da što više rezanih rubova bude skriveno. Kod prikazanoga modela, samo je gornjim rubovima bočnih stranica potrebna rubna traka. Upotrijebite ručnu pilu s finijim zupcima za piljenje ploča te pazite da ih prepilite pod pravim kutovima jer svi će spojevi biti vidljivi. Dijelovi ormarića mogu se spojiti na nekoliko načina. Najjednostavnije je upotrijebiti plastične spojeve koji se sastoje iz dva dijela. Jedan je dio spojen sa svakim dijelom ormarića, a potom posebnim zavrtnjem (»šarafom«) spajaju se oba dijela zajedno. Takav je način idealan ako će se dijelovi ormarića ikada rastavljati.

Sljedeći način jest upotreba drvenih trnova i polivinilacetatnog ljepila. Spojevi drvenim trnovima su čvrsti i, za razliku od plastičnih spojeva, ne smetaju kutovima. Još jedna mogućnost jest umetanje plastičnih zidnih »tipla« ili plastičnih umetaka za ivericu, u koje se potom stavljaju zavrtnji za drvo (sami zavrtnji, »šarafi« za drvo ne drže ivericu). Kako biste prikrili glave zavrtnjeva, nabavite posebne plastične čepove. Također se mogu nabaviti plastični držači za police koji se pričvršćuju u plitko izbušene rupice na bočnim stranicama ormarića. Da bi se police mogle prilagođavati potrebnoj visini, mogu se izbušiti okomiti redovi rupica. Police se jednostavno nalegnu na držače.

Ormariću nisu potrebna leđa ako će biti obješen na uređenom zidu. Ali bude li potrebna dodatna stranica za leđa ormarića, upotrijebite tanak komad šperploče ili lesonita i pričvrstite ga panelnim čavlićima i ljepilom za stražnu stranu ormarića.

Najjednostavniji, i vjerojatno najuredniji, način kako ugraditi vrata ormarića jest njima prekriti čitavu prednju stranu uz uporabu jednostavnih ravnih šarki. Također se mogu nabaviti posebne koljenaste i podesive šarke za ormariće, koje su skrivene unutar ormarića kad se vrata zatvore. Slijedite upute proizvođača pri ugradnji. Upotrijebite mali plastični zatvarač s oprugom ili magnetski zatvarač kako bi vrata ostala zatvorena.

Za otvaranje ormarića možete ugraditi ukrasnu kvaku ili rubnu metalnu traku. Da biste postavili ormarić na zid, upotrijebite zrcalne pločice čvrsto uvrnute na stražnje rubove bočnih stranica ormarića i potom uvrnute u zidne »tiple«.