Kako odstraniti mrlje Skidanje mrlja Skidanje fleka

Kako odstraniti mrlje | Skidanje mrlja | Skidanje fleka

Znate li kako najbolje odstraniti tvdokorne mrlje? Na tržištu postoji mnogo vrsta proizvoda za kemijsko čišćenje, no mrlje često možete odstraniti uobičajenim sredstvima koja se nalaze u kućanstvu.

Perive materijale odmah isperite u hladnoj ili mlakoj vodi. Ako se ne radi o vuni, svili, materijalima nepostojanih boja ili materijalima otpornima na gorenje, nakon ispiranja u hladnoj vodi, mrlje možete odstraniti namakanjem u odgovarajućem sredstvu za čišćenje.

Svježe mrlje na bijelome platnu i platnu postojanih boja ponekad se mogu odstraniti namakanjem umrljanoga dijela kipućom vodom. Rastegnite tkaninu iznad umivaonika i na mrlju posipajte malo suhoga boraksa ili deterdženta, prelijte kipućom vodom i isperite. Ako mrlja ostane i nakon ispiranja, lagano u nju u trljaj te malo sredstva za čišćenje, isperite i operite u stroju za pranje rublja.

Neperive materijale najprije lagano izbrišite spužvom namočenom u hladnu vodu ili, ako je moguće, rastegnite tkaninu iznad vrča i prelijte mrlju hladnom vodom. Ako se mrlja ne odstrani, ispod nje stavite tanku spužvicu pa jc istrljajte drugom spužvicom namočenom u otopinu sredstva za čišćenje. Kasnije prebrišite spužvom umočenom u čistu vodu i osušite upijajućim