kako_popraviti_gitaru_popravljanje_napuknutog_tijela_namjestanje_zica_i_obnavljanje_praga_zamjena_glave_mehanizma

Kako popraviti gitaru | Popravljanje napuknutog tijela | Namještanje žica i obnavljanje praga | Zamjena glave mehanizma

Pukotina na tijelu gitare može se popraviti lijepljenjem uz pritisak, ali uz puno pažnje — prevelik pritisak može uzrokovati daljnja oštećenja.

Najprije načinite drveni okvir 25 mm širi i 13 mm dublji od širine dijela tijela koji treba popraviti. Načinite ga tako što ćete četiri komada drveta dimenzija 25 x 25 mm izrezati na potrebnu veličinu, a zatim ih zajedno zalijepiti i pričvrstiti čavlima. Zatim od mekanog drveta izrežite tri klina duljine 75 mm i zašiljena na debljinu od 25 mm. Umotajte klinove u mekanu tkaninu. Skinite žice s gitare. Očistite pukotinu tankim slikarskim kistom. Rastopite malo ljepila životinjskog podrijetla, poznatog još kao stolarsko tutkalo, i namažite ga u pukotinu. Postavite okvir oko gitare i pažljivo uglavite po klin sa svake strane kako biste pritegnuli instrument tako da se pukotina jednostavno stisne. Provjerite ne preklapaju li se rubovi pukotine. Odstranite suvišno ljepilo. Uglavite i treći klin iznad pukotine kako bi rubovi ostali poravnati. Neka se ljepilo suši 12 sati.

Namještanje nove žice

Odstranite krajeve puknute žice s donje kobilice i glave mehanizma. Provucite novu žicu kroz njezinu rupicu na donjoj kobilici. Prebacite kraći kraj žice preko donje kobilice, ispod žice i ispod petlje koju ste načinili. Ako struna nema kuglicu na kraju, provucite kraj nekoliko puta kroz petlju i zategnite žicu. Provucite slobodan kraj žice kroz rupu na glavi mehanizma i okrenite glavu u smjeru kazaljke na satu. Namotajte žicu četiri ili pet puta na osovinu, pazeći da se ne preklapa.

Obnavljanje praga

Ako se jedna od poprečnih žica na vratu — odnosno na pragovima — gitare istroši ili olabavi, stavite novu žicu odrezanu od koluta žice za pragove gitare. Nju možete nabaviti u trgovini glazbenih instrumenata. Skinite žice gitare i podignite ili lagano odignite prag. Izmjerite novu žicu za prag, uz dodatnih 13 mm, i odrežite je rezačem. Nastojte ne narušiti prirodnu zakrivljenost žice za prag. Stavite komad drveta ispod vrata, postavite žicu za prag i, počevši od sredine prema krajevima, lagano je zakucajte na mjesto malim čekićem. Rezačem ravno podrežite žicu i zagladite krajeve finom turpijom.
 

Zamjena glave mehanizma  

Postoji šest glava mehanizma na gitari — metalne pločice koje drže osovinu za ugađanje i ozubljene mehanizme. Ponekad su postavljene po tri sa svake strane na dvije pločice, a ponekad na šest zasebnih pločica. Ako se ozubljeni mehanizam istroši ili pukne, oslobodite sve žice i odvijte glavu mehanizma s gitare. Nabavite istovjetnu glavu, postavite je pa je čvrsto i ravnomjerno pričvrstite. Ponovno namotajte žice na osovine. Ako ne možete nabaviti istovjetnu glavu, kupite novi par i postavite ga.
  

Održavanje ugođenosti glazbala  

Da biste ugodili gitaru, najprije ispravno ugodite žicu visokog E uz pomoć pištaljke za davanje visine tona, vilice za ugađanje tona E ili ugođenog klavira. Ostalih pet žica ugađa se prema međusobnom skladu. Visoki E je prva i najtanja žica na gitari, odnosno najniža na vratu gitare za svirače dešnjake. Druga žica je B, treća G, četvrta D, peta A, a šesta E. Ako ugađate prema klaviru, ugađajte prema tonu E iznad srednjega tona C. Pištaljka za davanje visine tona ugodena je za sve žice gitare. Od dva tona E pronađite viši na pištaljki i pušite lagano i ravnomjerno kako biste pogodili notu. Vilica za ugađanje daje najtočniju notu. Držite ručku između palca i kažiprsta pa udarite zubom vilice koljeno, zatim prislonite kraj ručke na kobilicu gitare i vibrirajući zupci vilice proizvest će notu.

Ugađanje žica

Dok odzvanja nota za ugađanje, čupnite prvu žicu usporedite dvije note. Kako biste povisili visinu tona žice, okrenite vijak za ugađanje u smjeru kazaljke na satu, a ako je želite sniziti, okrenite vijak suprotno od smjera kazaljke na satu. Pomalo okrečite vijak i nastavite s ugađanjem dok se note potpuno ne slože. Pritisnite drugu žicu odmah iza petog praga — peti prag od glave gitare — vrškom srednjega prsta lijeve ruke. Odsvirajte prvu žicu dva puta, a zatim odsvirajte drugu žicu i ugodite je kako bi se složila s prvom. Ostale žice ugodite na isti način, ugađajući svaku prema prethodno ugodenoj kako slijedi: treća žica, pritisnite iza četvrtoga praga i ugodite je prema drugoj žici; četvrta žica, pritisnite iza petoga praga i ugodite je prema trećoj žici; peta žica, pritisnite iza petoga praga i ugodite je prema četvrtoj žici.