kako-popraviti-okvir-za-slike-popravljanje-kutova-i-obnavljanje-profiliranih-letvica

Kako popraviti okvir za slike | Popravljanje kutova i obnavljanje profiliranih letvica

Okviri za slike često su više od jednostavne zaštite. Oni naglašavaju umjetničke djela, čineći ih izražajnijima i estetski privlačnijima. No tijekom vremena, okviri mogu patiti od oštećenja, posebno kutova i profiliranih letvica. Kako popraviti okvir za slike i vratiti mu prvobitni sjaj? U ovom vodiču, istražujemo korake i savjete za obnavljanje kutova i profiliranih letvica na okvirima za slike.

Rastvoreni kutni spojevi ili slomljene profilirane letvice najčešća su oštećenja na starim okvirima za slike. Na kutovima su obično spojevi s kosim spojevima pričvršćeni ljepilom i čavlićima za furnir (ili profilirane letvice), koji su tanji od čavlića s malom glavom. Možda ćete moći zalijepiti razdvojen kut ako čavlići nisu savijeni, ali ako je okvir jako raskliman, potrebno ga je rastaviti i ponovno sastaviti. Druga mogućnost je pojačanje kutova okovima ili drvenim trnovima. Radi li se o vrijednom okviru, odnesite ga stručnjaku na popravak.

1. Procjena oštećenja – prvi korak ka obnovi

Prije nego što krenete u popravak, važno je pažljivo procijeniti oštećenja na okviru. Pregledajte kutove i letvice kako biste utvrdili koliko su oštećeni i koje mjere je potrebno poduzeti za obnovu.

2. Priprema za popravak – prikupljanje potrebnih alata i materijala

Za popravak okvira za slike trebat ćete određene alate i materijale. To uključuje škare za rezanje, ljepilo za drvo, brusni papir, kistove, boju za retuširanje i druge materijale koji će vam pomoći u obnovi profila i kutova.

3. Lijepljenje kuta

Očetkajte nečistoću i ostružite ostatke staroga ljepila. Upotrijebite polivinilacetatno stolarsko ljepilo. Potom stezaljkom za okvir pričvrstite spoj zajedno sve dok se ljepilo ne stvrdne, nakon otprilike 24 sata. Ako nemate stezaljku za okvir, upotrijebite špagu i komade drveta — stavite svaki komad na sredinu sa svake strane okvira, čvrsto ih privežite špagom pa ih pomaknite prema kutovima kako biste zategnuli špagu.

4. Pojačavanje kutova

Ako su kutovi okvira oštećeni, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ih popravili. Prvo, nježno očistite oštećena područja i uklonite ostatke boje ili ljepila. Zatim nanesite ljepilo za drvo na spojeve kako biste ih čvrsto spojili. Nakon što se ljepilo osuši, koristite brusni papir kako biste glatkoću i oblikovali kutove. Na kraju, retuširajte bojom kako biste postigli ujednačen izgled okvira. Upotrijebite kutne pločaste okove pričvršćene na poleđinu. Kutne okove u obliku slova L ili trokutaste metalne pločice za pojačavanje kutova možete nabaviti u željezarijama, no takvi okovi mogu biti prikladni samo za veće okvire. Također možete izrezati trokutaste pločice iz šperploče.

5. Obnavljanje profiliranih letvica

Profilirane letvice često dodaju poseban karakter okvirima za slike. Ako su oštećene, popravak zahtijeva pažljivu ruku. Manja oštećenja na profiliranim letvicama mogu se zapuniti kitom za drvo ili celuloznim punilom. Za veća oštećenja na ornamentnim profiliranim letvicama, uzmite otisak s neoštećenoga dijela profilirane letvice i upotrijebite ga kao kalup za odljev zamjenskoga dijela od paste za oblikovanje sa staklenim vlaknima. Uz uporabu gume za modeliranje ili mase za uzimanje zubnih otisaka (koja se može nabaviti kod dobavljača zubarske opreme). Upotrijebite brusni papir i oblikujte poleđinu novog odljeva dijela profilirane letvice kako bi srao na predviđeno mjesto pa ga zalijepite.

6. Završni premaz

Nakon što ste obnovili kutove i profilirane letvice, provjerite je li sve čvrsto spojeno i glatko. Popravljeni dio premažite bojom ili pozlatom kako bi se uklopio s ostatkom okvira. Provjerite da li su kutovi i letvice ravni i usklađeni te da nema vidljivih tragova popravka.

Popravak okvira za slike može vratiti njihovu eleganciju i dugotrajnost. Očuvanje profila i kutova važno je za estetski dojam slika te dugoročnu vrijednost okvira. Prateći korake ovog vodiča, možete obnoviti svoje okvire za slike i ponovno uživati u njihovoj ljepoti. U slučaju kompleksnih oštećenja ili nedoumica, uvijek je najbolje konzultirati stručnjaka kako biste osigurali da vaši okviri budu obnovljeni na najbolji mogući način.

Ana Janušić