Kako postupiti kod pojave zacepljenja i prelijevanja slivnika Ciscenje odvoda

Kako postupiti kod pojave neugodnih mirisa, začepljenja i prelijevanja odvoda | čišćenje odvoda

Kako postupiti kod pojave neugodnih mirisa, začepljenja i prelijevanja odvoda?

Postoje dvije osnovne vrste kućnih odvoda:

– otvoreni slivnici

– zatvoreni odvodi.

Slivnici se nalaze ispod zemlje, odmah izvan kuće i primaju otpadnu vodu iz sudopera, kada, umivaonika i perilica za rublje, a također i kišnicu iz odvodnih cijevi oluka. Voda teče kroz slivnik u zatvoreni odvod. Slivnik ima rešetku u ravnini tla koju možete podići kako biste ispod dosegnuli vodeni zatvarač slivnika u obliku slova U.

Zatvoreni odvodi primaju otpadnu vodu iz slivnika i odvodnih cijevi zahoda te ih odvode u glavni kanal cijevi ili kolektora. Prolaze ispod zemlje, ali kroz kontrolne komore ili šahtove do kojih možete doći podizanjem poklopca šahta.

Slivnici

Neugodni mirisi ili prelijevanja dogodit će se ako se rešetka, ili vodeni zatvarač slivnika ispod rešetke začepi. Na primjer, masnoćom ili listićima čaja iz kuhinjskog sudopera, ili lišćem s obližnjeg drveća. Da biste očistili rešetku, navucite gumene rukavice pa starom vrtlarskom lopaticom sastružite i odstranite otpadni materijal, zatim dignite rešetku i uronite je nekoliko puta u kantu s vrućom vodom i deterdžentom kako bi se temeljito očistila.

Čistite rešetku tri ili četiri puta godišnje kako bi se odstranila masnoća, a svaki tjedan ili svaka dva tjedna i izlijte preko nje malo izbjeljivača za domaćinstvo. Ako prelijevanje ne prestane nakon što ste očistili i podigli rešetku, začepljen je vodeni zatvarač slivnika u obliku slova U ispod rešetke.

Ponovno navucite gumene rukavice i starom vrtlarskom lopaticom savijenom pod pravim kutom ili praznom limenkom pokupite i izvadite nakupljene ostatke u zatvaraču slivnika. Bude li potrebno, lopaticom ili drškom stare četke razbijte zapreku. Kad očistite vodeni zatvarač slivnika, isperite ga crijevom za vodu pod punim đakom, ili u njega izlijte nekoliko kanti vode.

Druga je mogućnost da kadu napunite vodom i izvučete čep.