kako_prepraviti_odjecu_kako_prilagoditi_velicinu_odjece_u_slucaju_debljanja_ili_gubitka_tezine

Kako prepraviti odjeću | Kako prilagoditi veličinu odjeće u slučaju debljanja ili gubitka težine

Prije prepravljanja bilo kojega od odjevnih predmeta, pozorno pregledajte šavove i ušitke da biste vidjeli kako su sašiveni i koliko vam prostora ostavljaju za prepravljanje. Da bi rad izgledao uredno, uvijek izglačajte nabore nakon što rasporite šav ili ušitak te ih ponovno izglačajte nakon što ih opet zašijete.

Prilagodba oko struka

Da biste skupili suknju u struku, rasporite i skinite pasicu i patentni zatvarač te rastvorite šavove, odnosno ušitke. Preokrenite suknju tako da radite s njezina naličja. Rasporedite višak materijala ravnomjerno među šavovima i ušicima, pričvrstite ga pribadačama i ponovno zašijte. Ponovno zasijte patentni zatvarač i pasicu, no računajte na dodatan preklop na pasici. Da biste malo proširili suknju u struku, rasporite pasicu i rastvorite šavove i ušitke. Smanjite šavove i ušitke podjednako rasporedivši višak materijala, pričvrstite ga pribadačama i zašijte. Ako je potrebno proširenje oko struka suknje s patentnim zatvaračem na boku, prorežite pasicu straga na sredini i rasporite stražnji šav u dubinu od oko tri širine pasice. Uvrnite žive rubove i ušijte trokutasti rastezljivi umetak. Na suknjama s patentnim zatvaračima straga, stavite dva manja rastezljiva umetka u bočne šavove. Kod prilagodbe struka na hlačama, izvrnite odjevni predmet naopako, prorežite pasicu straga na sredini i rasporite dio stražnjega šava. Ako su hlače preširoke, ušijte višak materijala straga na sredini i suzite ga od struka prema dolje. Ponovno sašijte šav i pasicu, odrežite višak šava i ponovno zašijte pasicu na hlače. Ako su hlače preuske, od istoga ili sličnoga materijala izrežite umetak u obliku klina. Vršak umetka trebao bi biti nešto širi od planiranog proširenja struka zbog šavova te dovoljno dug kako bi se presavio preko pasice, no i ovdje treba računati na dio umetka potreban za šav. Donji dio umetka suzite tako da odgovara dijelu gdje će se ušiti. Zašijte umetak na pasicu i šav, a gornji rub ušitka prebacite preko pa ispod i zašijte ga tako da živi rub bude podvijen.

Prilagodbe na bokovima

Da biste smanjili širinu suknje u bokovima, rasporite šav na struku s obje strane. Sašijte nove bočne šavove, paralelne s postojećima te da se sužavaju prema struku. Ravnomjerno rasporedite višak materijala između dva nova bočna šava. Rasporite prvotne bočne šavove, odrežite unutrašnjost šavova i ponovno zašijte šav na struku. Ako je suknja preuska na bokovima, rasporite sve okomite šavove i svaki proširite za jednaku širinu. Neke suknje i haljine, koje imaju šavove oko struka, u bokovima možete proširiti tako da podignete struk suknje, pod uvjetom da oprava nije previše ravna i uska, odnosno da je dovoljno duga i da ima širok porub. Obucite opravu i podignite ju sve dok oko struka ne bude udobna. Povežite vrpcu oko novoga struka i označite ga krojačkom kredom. Skinite opravu i rasporite pasicu ili šav oko struka. Odrežite vrh suknje 16 mm iznad oznake kredom. Napravite ušitke i produljite ih po potrebi, kao i bočne šavove u struku kako bi odgovarali pasici ili šavu oko struka. Bude li potrebno, rasporite donji porub.

Poravnavanje uši taka

Kako bi odjevni predmet stajao kao saliven, ušici se trebaju spuštati prema najpunijem dijelu tijela za koji su napravljeni. Da biste ih poravnali u ramenima, na grudima, oko struka ili na laktovima, rasporite ih i pričvrstite ih pribadačama na njihov novi položaj na licu oprave. Na naličju oprave, krojačkom kredom označite nove linije šava. Prijemčite s lica tkanine i isprobajte opravu prije završnog šivanja. Kad ih zašijete, izglačajte ušitke prema sredini oprave. Preširoka ili preuska oprava oko grudi može se prepraviti tako da se prilagode ušici na grudima i bočni šavovi.

Velik trbuh

Kako biste napravili prilagodbe za istaknut trbuh, rasporite prednji šav na struku i bočne šavove. Proširite bočne šavove za 10 mm, a jednako toliko i prednji šav na struku pa napravite novi prema prvotnim prošivima sa strane.

Vrećasta leda

Kako bi oprava pravilno pristajala na leđima, rasporite stražnji šav na struku. Podignite stražnju liniju struka tako da na sredini načinite dublji šav. Napravite novi prošiv prema starom.