Picture of one light bulb and its reflection

Kako promijeniti žarulju?

Promijeniti žarulju i nije tako jednostavno kao što se čini. Mnogo je faktora na koje treba pripaziti i, ako to radite prvi put, možete se ozlijediti ili barem biti vrlo nezadovoljni rezultatom. Također, ako ne odaberete pravi model, možda ju nećete niti uspjeti zamijeniti.

Žarulje se dijele prema vrsti, veličini grla, toplini svjetla i snazi. Sve to treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Tek onda slijedi postupak promjene.

Vrste žarulja

Klasične žarulje s žarnom niti

Dugo godina je to bio jedini tip žarulje koji se koristio. Sada se više gotovo i ne proizvode, ali se još uvijek mogu naći u starijim domovima.

LED žarulje

Danas vjerojatno najrašireniji tip. Iznimno su štedljive i dugotrajne.

Halogene žarulje

Nekoć su bile poznate i kao „štedne žarulje”. Bile su popularne u prijelaznom razdoblju prema LED-icama.

Danas zapravo i nema pravog izbora. LED su uvjerljivo najefikasnije i najdugotrajnije žarulje. Nešto viša cijena se itekako opravdava uštedom električne energije i toliko rijetkim mijenjanjem da praktički i zaboravite na njih.

Veličina grla

Grlo je onaj dio žarulje koji se umeće u izvor struje i stvara kontakt. Najčešći tipovi su:

E27 – standardno grlo u većini kućanstava. Nalazi se u plafonjerama ili lusterima na mjestima gdje je potrebno jako osvjetljenje.

E14 – grlo slično E27 samo manje. Koristi se u svjetiljkama gdje nije potrebno jako osvjetljenje poput noćnih lampica.

GU10 – ima dva odvojena kontakta. Vrlo je često kod LED žarulja. Praktično je zbog toga što se takva žarulja lako i brzo zamijeni.

Svako od ovih grla vrlo karakteristično i nemoguće ih je pobrkati. Pogledajte kako izgleda izvor u koji se žarulja umeće i odaberite onu s odgovarajućim grlom.

Snaga žarulje

O snazi ovisi koliko će žarulja trošiti i koliko će jako svijetliti. Jedinica za snagu je watt (W). Klasične žarulje s žarnom niti su bile podijeljene na one od 40, 60, 75, 100 i 150 W.

LED žarulje daju jednako svjetla uz puno manju snagu. Njihova snaga se kreće od 2 – 24 W. Kad birate njenu snagu, računajte da vam treba 10 – 15 puta slabija od žarulje s žarnom niti. Obično na pakiranju već piše usporedba jedne i druge.

Toplina svjetla

O toplini svjetla ovisi kakvu boju će žarulja isijavati i kakav ugođaj će stvarati u prostoriji. Toplina kreće od hladne i plavkaste pa lagano prelazi u sve topliju žutu nijansu.

Temperatura se mjeru u kelvinima i kreće se od 1000 K pa do 10 000 K. Što je temperatura veća, svjetlo je toplije i više žute, a manje plave nijanse.

Dakako, u ovom slučaju jedinica kelvin samo opisuje boju svjetla, a ne predstavlja stvarnu temperaturu. Temperatura od 10 000 K bi rastopila i žarulju i kuću u kojoj se nalazi, a vjerojatno i susjedstvo.

Postupak promjene žarulje

Kad ste napokon uspjeli odabrati žarulju koja ima odgovarajuće grlo i snagu te isijava svjetlo boje koja vam odgovara, vrijeme je da ju i stavite u funkciju.

1. Isključiti dovod struje

Obavezno provjerite da li je prekidač koji pali žarulju isključen. Kod ispravne žarulje je dovoljno provjeriti da li svijetli ili ne i odmah znate da li je prekidač uključen.

Ako je pregorila, najbolje bi bilo isključiti cijelu sklopku ili barem osigurač. Može vam pomoći činjenica da žarulje uglavnom pregore kad svjetlo upalite. U tom slučaju znate u kojem je položaju prekidač bio kad je svjetlo ugašeno.

2. Pričekati dok se žarulja ohladi

Čak se i LED-ice koje troše malo energije, mogu prilično zagrijati. Stoga budite oprezni, pričekajte minutu i zatim provjerite da li žarulju možete primiti rukom.

3. Odvojite staru žarulju

Odvrnite staru žarulju u lijevo ili u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. U slučaju onih s grlom GU10 dovoljno ju je samo malo zakrenuti da se kontakti odvoje.

4. Sigurno odložite staru žarulju

Pazite da vam ne ispadne. Staklo na žaruljama je vrlo tanko i lako puca, a ako vam ispadne, danima ćete skupljati ostatke stakla.

5. Umetnite i zavrnite novu žarulju

Umetnite grlo nove žarulje u kontakt i lagano okrećite u desno ili u smjeru kazaljke na satu. U jednom trenutku ćete osjetiti da se otpor okretanju pojačao. To znači da je žarulja učvršćena. Ukoliko previše pojačate pritisak, mogla bi vam puknuti u ruci.

I to je to. Pritisnite prekidač i uživajte u svjetlu.