Kako postupati kod promjene osiguraca - upozorenja Kako promijeniti osigurac

Kako zamijeniti osigurač | Kako promijeniti osigurač

Kako zamijeniti osigurač?

U starijim kućanstvima, osigurači su smješteni u osiguračkim kutijama, a svaki osigurač štiti određeni strujni krug — priključni ili rasvjetni.

Rastalni prekidač strujnog kruga

1. Prije diranja osigurača treba isključiti struju na glavnom prekidaču.

2. Tada izvući osigurače, jedan po jedan, kako bi se ustvrdilo koji je od njih pregorio. Vratiti svaki osigurač na mjesto prije no što se izvadi sljedeći.

3. Ispravnost osigurača može se vidjeti i po ispadanju male obojene točkice u sredini osigurača. Ta točkica svojom bojom definira snagu (amperažu) osigurača i napravljena je da ispadne kad osigurač pregori. Obratite pažnju da kod popravaka osigurača možete imati više osigurača bez te obojene točkice. Popravak (krpanje) osiguraća ne preporuča se ni u kom slučaju i krajnje je opasno.

Automatski prekidač strujnoga kruga

1. Ponovno uključite dugme ili polugu.

2. Najprije isključiti glavni prekidač struje i skinuti poklopac osigurača. Odstraniti pregorjeli osigurač i umetnuti novi.

Ako vaša instalacijska ploča potrošača ima automatske strujne prekidače, njihova tipkala ili poluge bit će isključeni. Provjeriti odgovarajući strujni krug prije ponovnog uključivanja automatskih prekidača strujnoga kruga.