kako-zastiti-odjecu-i-spremiti-je-na-dulje-vrijeme-kako-hr

Kako zaštititi odjeću i spremiti je na dulje vrijeme

Znate li kako zaštiti odjeću i spremiti je na dulje vrijeme? Spremite odjeću u ormar u kojemu zrak slobodno kruži.

Ako u ormaru nema dovoljno zraka, odjeća će se brzo upljesniviti i početi propadati. Nemojte nagurati previše odjeće u ormar jer će se tako izgužvati.

Ako nakon presvlačenja odjevni predmet ne trebate oprati ili odnijeti na kemijsko čišćenje, odmah ga objesite na vješalicu ili ga uredno složite. Zakopčajte dugmad i patentne zatvarače, namjestite ovratnike, rukave i nogavice onako kako bi trebali stajati.

Mekanom četkom za odjeću iščetkajte sakoe, hlače, suknje i kapute prije no što ih spremite. Debele drvene vješalice najbolje su za težu odjeću, kao što su odijela, dok su podstavljene vješalice namijenjene ostalim vrstama odjeće. Upotrijebite vješalice pravilnoga oblika kako biste očuvali liniju ramena. Deblje majice i veste treba smotati i složiti te staviti na ravno ili ih objesiti u ormar na prečke, nalik onima za sušenje ručnika.

Kako vam hlače ne bi klizile s vješalica, zalijepite pustenu traku na prečku vješalice. Na taj će način i nabor oko koljena biti manje uočljiv.

Prostor u ladicama organizirajte pomoću pregrada i kutija. Nemojte u njih naguravati previše odjeće. Gužvanje složene odjeće, bez obzira na to koliko dugo stoji, smanjit ćete tako da prije slaganja odjeće, na leda svakog odjevnog predmeta stavite komad tankog papira.

Kad spremate zimski odjeću, operite je ili odnesi te na kemijsko čišćenje prije trajnijeg sezonskog spremanja. Nemojte škrobiti “štirkati” perivu odjeću koju namjeravate spremiti. Označite vreće, ladice ili kutije tako da na njih stavite popis njihova sadržaja. Na taj način lako ćete pronaći ono što vam je potrebno.

Nemojte držati vunenu, pamučnu ili svilenu odjeću u plastičnim vrećicama dulje od nekoliko mjeseci jer te tkanine moraju “disati”. Zaštitite je starim plahtama ili tankim papirom. Izbjegavajte sve vrste plastičnih omota na mjestima gdje vlaga stvara probleme.