osiguraci_i_osiguracke_kutije_zasto_osiguraci_pregore_i_kako_ih_zamijeniti

Osigurači i osiguračke kutije | Zašto osigurači pregore i kako ih zamijeniti

Osigurač je namjerna slaba karika električnoga strujnoga kruga i dođe li do kakva kvara, osigurač se rastali (»pregori«) i prekida dovod struje, a ovo su najčešći razlozi pregaranja osigurača.

Dotrajalost

S vremenom žica osigurača može korodirati i zatajiti bez ikakva razloga. Zamjenom osigurača ponovno će se uključiti struja.

Opterećenost strujnoga kruga

Ako je previše električnih aparata priključeno na određeni strujni krug — možda zbog uporabe prevelikog broja produžnih utičnica – instalacije će se pregrijati, a osigurač rastaliti. U tijelu osigurača, to se očituje u obliku kuglica rastaljene žice osigurača. Treba zamijeniti osigurač i smanjiti opterećenje na strujnome krugu.

Oštećene instalacije ili neispravan električni uređaj

To može uzrokovati pregaranje osigurača uz prasak, pri čemu će tijelo osigurača biti zacrnjeno, a žica posve nestati. Treba pronaći kvar ili isključiti neispravan električni uređaj prije popravka osigurača.

Zamjena osigurača

U starijim kućanstvima, osigurači su smješteni u osiguračkim kutijama, a svaki osigurač štiti određeni strujni krug — priključni ili rasvjetni. Prije diranja osigurača treba isključiti struju na glavnom prekidaču. Tada izvući osigurače, jedan po jedan, kako bi se ustvrdilo koji je od njih pregorio. Vratiti svaki osigurač na mjesto prije no što se izvadi sljedeći. Pregorjeli osigurač uvijek treba zamijeniti osiguračem iste amperaže. Nikada ne povećavati amperažu — na primjer, zamjenom osigurača od 5 ampera onim od 15 ampera. Vratiti osigurač na mjesto i uključiti struju na glavnome vodu. Ako opet pregori, kvar i dalje postoji na strujnome krugu i treba ga pronaći. Suvremenija kućanstva imaju kompaktan glavni prekidač i osiguračku kutiju spojene u jednom, što se naziva »instalacijska ploča potrošača. Uobičajena instalacijska ploča potrošača može sadržavati šest osigurača — možda osigurač od 30 ili 45 ampera za štednjak, osigurač od 30 ampera za utičnicu na prstenastim strujnim krugovima, osigurač od 20 ampera za tuš, osigurač od 15 ampera za potapajući grijač te osigurač od 5 ampera za rasvjetne strujne krugove. Umjesto osigurača s topivim uloškom, instalacijska ploča potrošača može sadržavati automatske prekidače strujnoga kruga. Ne može se vidjeti je li pregorio osigurač s topivim uloškom. Može ga se brzo i lako ispitati džepnom svjetiljkom s metalnim kućištem. Izvaditi osigurač iz njegovog kućišta i skinuti poklopac s džepne svjetiljke. Držati topivi uložak tako da jednim krajem dodiruje bateriju, a drugim metalno kućište svjetiljke. Upaliti džepnu svjetiljku. Ako je topivi uložak ispravan, džepna svjetiljka će svijetliti.