popravljanje_glinenog_posuda_popravljanje_razbijenih_glinenih_lonaca_vaza_ili_ukrasa

Popravljanje glinenog posuđa | Popravljanje razbijenih glinenih lonaca, vaza ili ukrasa

Razbijeni glineni vrtni lonci za cvijeće ili zemljano posuđe s ukrasima možete slijepiti pomoću epoksi ljepila. Ta je vrsta ljepila otporna na vodu, a dobiva se miješanjem učvrščivača i smole neposredno prije nanošenja.

Priprema

Temeljito izribajte sve izložene rubove abrazivnim praškom, isperite i ostavite neka se osuše. Vlažno glineno posuđe ostavite dva dana u toploj prostoriji neka se osuši jer ljepilo neće hvatati na vlažnoj ili nečistoj površini. Prije lijepljenja, pokušajte sastaviti razbijeni predmet što bolje možete pa redom poslažite sve dijelove. Imate li više dijelova, kredom označite brojeve kako bi redoslijed lijepljenja bio što lakši.

Lijepljenje

Pomiješajte ljepilo prema uputama i nanesite ga na oba ruba. Ljepilo natiskajte u porozne površine pomoću aplikatora ili zašiljenog štapića, na primjer štapića od sladoleda. Spojite krajeve i učvrstite ih zajedno ljepljivom trakom za prekrivanje. Trebate li spojiti više dijelova, zalijepite svaki komad pojedinačno i ostavite neka se osuši pa nastavite na isti način sa svakim idućim komadom. Postupak traje duže jer je epoksi ljepilima potrebno nekoliko sati da se stvrdnu. Nakon lijepljenja, iz higijenskih se razloga ne preporučuje kuhanje u zemljanom posudu za domaćinstvo jer zbog okrhnute glazure posuđa komadići hrane lako ulaze ispod u porozni materijal, što može izazvati nakupljanje bakterija. No takvo posuđe možete upotrijebiti kao vaze ili lonce za cvijeće.