skidanje_boje_sa_raznih_povrsina_priprema_za_ponovno_bojenje_ili_nov_zavrsni_premaz

Skidanje boje sa raznih površina | Priprema za ponovno bojenje ili nov završni premaz

Ako je boja u dobrom stanju, nemojte je skidati, osim ako debljina prethodnih slojeva boje ne otežava otvaranje i zatvaranje vrata i prozora. Izbrusite postojeću boju tek toliko kako biste napravili površinu za prianjanje nove boje i operite je toplom vodom i sapunom za pranje zidova. Ali ako je boja u lošem stanju i treba je odstraniti, postoji više načina na koji to možete učiniti.

Suho skidanje boje s nekih površina — osobito onih zaobljenih, kao što su rukohvati stubišta — boja se može odstraniti suhim skidanjem pomoću strugala s jako oštrom oštricom kako bi se skinula boja sve do golog drveta ili metala. Nosite zaštitne naočale da biste zaštitili oči od strugotina boje. Ako je boja jako stara, nosite i masku od gaze kako vam prašina ne bi ulazila u pluća. Cestice boje mogu sadržavati štetno olovo. Oštricu strugala nakosite toliko da biste osjetili kako oštrica zasijeca površinu, a potom povucite strugalo prema sebi uz ravnomjeran pritisak. Pripazite kako ne biste oštetili drvo te naoštrite ili zamijenite oštricu kada otupi.

Kemijsko skidanje boje

Postoje dvije vrste kemijskih sredstava za skidanje boje – tekuće i pasta. Na neke vrste drveta kemijska sredstva za skidanje boje mogu štetno djelovati, stoga provjerite gubi li drvo boju. Ako je u konstrukciji upotrijebljeno više vrsta drveta, možda će nakon skidanja boje biti potrebno izbijeliti i ponovno obojiti sve drvene površine. Možda će biti potrebno nanijeti više od jednog premaza sredstva za skidanje boje kako bi se odstranilo više slojeva boje. Zaštitite oči zaštitnim naočalama, a ruke gumenim rukavicama. Dođe li sredstvo za skidanje boje u kontakt s kožom, odmah ga isperite. Sredstvo za skidanje boje u obliku paste nalikuje na hladnu zobenu kašu, a korisno je za uporabu na izrezbarenim ili teksturnim površinama. Lopaticom nanesite sloj debeo oko 3 mm i ostavite neka se osuši. Potom strugalom ostružite sredstvo za skidanje boje zajedno sa starom bojom. Ako se boja ne da skinuti, a sredstvo za skidanje boje se prebrzo osuši, preko mokrog sredstva za skidanje boje položite polietilensku foliju kako bi se zadržala otapala boje. To će pojačati učinkovitost kemikalija. Sva kemijska sredstva za skidanje boje moraju se neutralizirati prije no što se nanese nova boja. Pročitajte upute na pakiranju ili limenci.

Toplinsko skidanje boje

Električni uređaj za skidanje boje vrućim zrakom može se upotrijebiti za omekšavanje boje. Postoje nastavci koji se mogu staviti na aparat — kao što je štitnik, odnosno usmjerivač vrućega zraka za zaštitu stakla jer toplina može prouzročiti pucanje prozora, osobito za hladnog vremena. Držite uređaj na udaljenosti od oko 50 mm od površine. Kad boja počne bubriti, odstranite je strugalom ili grebačem.