zidanje_opeke_naucite_osnovne_tehnike_za_male_gradevinske_radove

Zidanje opeke | Naučite osnovne tehnike za male građevinske radove

Zidanje je stručno zanimanje, tako da zahtjevni projekti, kao što je nadogradnja kuće, nadilaze sposobnosti većine amatera. Međutim, ima manjih radova, na primjer gradnja vrtnog zida ili zazidavanje kamina, što ih s pouzdanjem može poduzeti prosječno vješta osoba. Prije početka, dakako, trebate upoznati vrste i veličine dostupnih opeka, potreban alat i tehnike zidanja koje se rabe za različite radove.

Vrste i veličine

Najjeftinije opeke su obične opeke, pogodne za uporabu na mjestima gdje se neće oštetiti od smrzavanja, osim ako nisu pokrivene žbukom ili štukaturom. Puna blok-opeka najviše se koristi za vanjske radove, a fasadna opeka za trajan i vodonepropusan završetak. Opeke su standardne veličine. Kraća ploha opeke naziva se vežnjak, a dulja strana uzdužnjak. Kada se opeke prerežu poprijeko, onda se ti komadi nazivaju umetci, koji se kasnije kategoriziraju po veličini, npr. pola umetka ili tričetvrt umetka.

Vrste zidnih veza

Sve opeke moraju biti povezane, što jednostavno znači da se opeke postavljaju tako da svi dijelovi konstrukcije imaju jednaku nosivost i trajnost. Svaki red opeke naziva se sloj, a okomiti spojevi, ili reške, postavljaju se u izmjeničnim nizovima tako da podjednako prenose opterećenje. Najjednostavnija veza u zidu debljine koliko i jedna opeka, poznatom kao zid od pola opeke, zove se uzdužnjačka veza, jer su opeke postavljene tako da su sučeljene svojim kraćim plohama. Zid debljine dviju opeka, nazvan puni zid, zida se flamanskom vezom s naizmjeničnim vežnjakom i dužnjakom u sloju ili engleskom vezom od tri sloja dužnjaka naizmjenično s jednim redom vežnjaka. Oku ugodni vrtni zidovi mogu se zidati otvorenom vezom, ponekad nazvanom saće, koja je u osnovi uzdužna veza s razmakom između opeka.

Alat

Zidarska žlica za polaganje žbuke i daska, zvana mala ploča, za držanje. Možete sami napraviti malu ploču ako uzmete komad kvadratne šperploče sa stranicama od 300 mm na koju čavlima pričvrstite letve debljine 25 mm radi lakšeg rukovanja. Ako se slojevi moraju polagati na visini od 600 mm ili više, potrebna je libela s odvojenim mjehurićima za istovremenu provjeru okomitog i vodoravnog poravnanja. Za održavanje smjera zidanja rastegnite komad konopca između dva stupa postavljena uz krajeve zida. Na nekim mjestima morat ćete prerezati opeku, za što će vam biti potrebno obloženo dlijeto s oštricom širokom 100 mm i zidarski čekić.

Zidanje

Ako uzdužnom vezom zidate vrtni zid visine do 1,2 m, bit će mu potrebni temelji tri puta širi od zida i ukopani u zemlju najmanje 450 mm. Ispunite temelje betonom koji se sastoji od 1 dijela cementa i 4 dijela miješanog agregata. Kada se beton stvrdne, položite sloj žbuke i poravnajte ga zidarskom žlicom na debljinu od 20 mm jer će se  žbuka kasnije utisnuti za 10 mm radi težine opeke. Na jedan kraj opeke nanesite žbuku i položite je ravnom stranom prema dolje. Nanesite podjednak sloj žbuke na kraj sljedeće opeke i položite ju u niz uz prvu opeku. Laganim udarcima ručkom zidarske žlice po opeci postavite ju na mjesto. Nastavite po redu, stalno provjeravajući ravninu i udarajući lagano odozgo svaku opeku koja stoji iznad ravnine ostalih opeka. Započnite sljedeći red s pola opeke,  stavite opeku ravnom plohom prema gore i označite liniju polovice pomoću olovke i ravnala. Urežite liniju dlijetom, polegnite oštricu dlijeta na liniju lagano nagnuvši dršku i oštro udarite zidarskim čekićem. Opeka bi trebala puknuti po samoj sredini. Postavite ovaj red na isti način kao i  prethodni nanoseći žbuku u udubljeni dio na vrhu svake opeke. Nakon postavljanja svakog reda, očistite sav višak žbuke na reškama rubom zidarske žlice. Prije no što se žbuka stvrdne, poravnajte reške komadom cijevi ili drškom stare metalne kante i napravite uredan završetak. Za završni red postavite udubljenu plohu opeke naopako ili postavite red završnih odlivenih betonskih blokova kao zaštitu od vremenskih utjecaja. Svi vrtni zidovi debljine pola opeke i visine do 1,2 m moraju biti ojačani stupovima na svakih 1,8 m. To se može napraviti tako da se dva vežnjaka postave jedan do drugoga, istureni s jedne strane zida, a zatim se uzdužnjaci postavljaju okomito na njih u naizmjeničnim redovima. Upotrijebite umetke od tri četvrtine i od polovine uzdužnjaka za naizmjenične reške.

Zazidavanje kamina

Opeke se mogu polagati izravno na ložište i trebale bi biti uvučene oko 3 mm kako bi se ostavilo mjesta za završni sloj žbuke. Položite šuplju ventilacijsku opeku u drugom redu radi provjetravanja. Žbukom popunite rupe na vrhu uzidanog zida.