drvene_zidne_obloge_postavljanje_drvenih_dasaka_i_oplata_na_unutarnjim_i_vanjskim_zidovima

Drvene zidne obloge | Postavljanje drvenih dasaka i oplata na unutarnjim i vanjskim zidovima

Drvena oplata može se postaviti i na unutarnje i na vanjske zidove, kao ukras ili radi poboljšanja izolacije zida koji prekriva; na vanjskom zidu koristi se i radi zaštite izloženog zida od vremenskih prilika.

Vanjski zidovi

Oplatu postavite vodoravno, koristeći daske s poluutorima — zakrivljenim udubinama uzduž prednjeg gornjeg ruba, te pravokutne utore iza donjeg ruba. Pravokutni utor nadvija se nad zakrivljeni kako bi se odlijevala voda. Izradite okvir od letvica kao za zidne obloge vanjske. Prije nanošenja završne boje, obradite drvo nekim od sredstava za zaštitu drva čim završite postavljanje oplate, a zatim zaštitite nezaštićene krajeve odgovarujćim pokrovnim komadima obrađenog drva. Učvrstite ih pomoću malih nehrdajućih čavala. Naposljetku nanesite uljnu boju, lak za vanjske površine ili mikropornu boju.

Unutarnji zidovi

Pri odabiru materijala oplate za unutarnje zidove, nudi vam se izbor — a neki od materijala mogu se upotrebljavati i na stropovima. Pojedine vrste lesonita, kao i daske od drva četinjača s odgovarajućim spojevima na utor i pero, čavlima pričvršćene na letvice mogu djelovati privlačno, ali pridonose povećanju debljine zida, smanjujući prostoriju. Ako vam je povećanje debljine zida prihvatljivo, zidarskim čavlima pričvrstite letvice na zidove. Daske osigurajte pribadanjem čavala kroz pero ili posebnim metalnim hvataljkama koje se pričvrste na svaki utor. Na potrošačkoj jedinici isključite struju i uklonite pripadajući osigurač prije prilagođavanja bilo kojeg prekidača ili utičnice. Odvijte vijke koji pridržavaju prekidač ili utičnicu za razvodnu kutiju, smještenu iza njih. Izvucite prekidač ili utičnicu te odvijte vijke koji pridržavaju razvodnu kutiju za zid iza nje. Postavite komad drveta iza kutije da biste je izvukli za potrebnu udaljenost. Da biste osigurali čvrsto pridržavanje za iste otvore u zidu, upotrijebite duže čavle. Izrežite oplatu kako bi precizno okružila razvodnu kutiju. Vijcima pričvrstite prekidač ili utičnicu natrag na mjesto. Zamijenite osigurač i uključite priključak na mrežu. Alternativa uporaba pojedinačnih nizova dasaka je uporaba zidnih ploča s uzorkom drvene oplate. One su veličine 2,4 x 1,2 m; neke su udubljene kako bi nalikovale daskama, dok se na drugima nalazi fotografski prikaz prave drvne oplate. Međutim, fotografski prikazi mogu izgledati umjetno jer se uzorak ponavlja.
Prednost nekih zidnih ploča je njihova mala debljina, a pritom ne zahtijevaju letvice; naime, mogu se postaviti izravno na ravan, suh, čisti zid, uz uporabu posebnog ljepila za oplate. Oplatu izrežite na potrebne dijelove, zatim na stražnju stranu i rubove nanesite ljepilo u linijama. Prinesite ploču prema zidu, pritisnite je na odgovarajuće mjesto, zatim je odmaknite i ostavite nekoliko trenutaka da se ljepilo osuši. Tada je ponovno pritisnite na zid, te dlanom pritišćite cijelu površinu da biste osigurali dobar kontakt. onovno morate izrezati otvore za prekidače i utičnice. Izrežite ih tako da tijesno prianjaju oko prekidača i utičnica, koji će i dalje biti izbočeni u odnosu na oplatu. Ako je zid neravan, ili želite poboljšati izolaciju, zidne ploče pričvrstite na letvice. Da biste još više poboljšali izolaciju, prije pričvršćivanja zidnih ploča čavlima ili ljepilom prostor između letvica ispunite staklenom vunom. U vlažnoj atmosferi oplatni materijali mogu se rastegnuti, stoga zidne ploče na gornjim i donjim krajevima izrežite 15 mm kraće, da biste ostavili mjesta za rastezanje. Otvore prikrijte pričvršćivanjem odgovarajućih traka izrađenih u tu svrhu.