kako_postaviti_furnir_postavljanje_nove_atraktivne_povrsine_na_drvo

Kako postaviti furnir | Postavljanje nove, atraktivne površine na drvo

Furnir se često koristi u izradi namještaja, kako bi ostavio dojam skupog drva te u ukrasne svrhe. Proizvodi se struganjem vrlo tankih slojeva drva s cjepanice u okretu. Uobičajena debljina furnira iznosi 0,6 mm.

Ako planirate postavljati furnir, stupite u kontakt sa specijaliziranom tvrtkom za obradu drva i razmotrite njihovu ponudu dostupnih vrsta i uzoraka drva. Potreban vam je i poseban alat i materijal. Najvažniji je čekić za furnir, koji možete nabaviti u specijaliziranoj prodavaonici alata ili trgovini za obrtnike. Također, trebat će vam čelično ravnalo i oštar nožić (tzv. skalpel); brusni papir; brusni kamen; rola smeđe ljepljive vrpce; te vruće, tutkalo (ljepilo na bazi životinjskih ostataka). PVA ljepilo može se upotrebljavati za vrlo male popravke, no za veće površine bolja su druga ljepila. Da biste pokrili komad šperploče debljine 13 mm, potreban vam je ukrasni furnir i jeftiniji furnir za ravnotežu, koji se postavlja na donju stranu šperploče kako bi se spriječilo savijanje. Ako će šperploča biti čvrsto pričvršćena, primjerice kao radna površina, donja površina se umjesto toga može obojiti. Grubim brusnim papirom, učinite željenu površinu hrapavom. Jednako postupite i s teksturom drva kako bi se ljepilo dobro primilo. Furnir za prekrivanje izrežite na komade približno potrebne veličine, u skladu s pločama. Ostavite približno 2 cm viška od mjesta spajanja, a takav višak ostavite i oko rubova šperploče. Svaku stranu furnirskih ploča poškropite vodom; složite ih jednu na drugu i držite između dviju dasaka. Za nekoliko sati postat će savitljive. Napravite potrebno ljepilo — slijedite upute na omotu; ili razlomite ljepilo i namačite ga nekoliko sati u vodi. Zatim ga prelijte s još vode i kuhajte oko 20 minuta. Kistom nanesite tanak premaz na prednju stranu šperploče. Ostavite da se osuši.
Složite svoje furnirske ploče redom kojim će se upotrebljavati, zatim nanesite još jedan premaz ljepila na šperploču, do širine prve furnirske ploče. Postavite prvu furnirsku ploču (pravom stranom prema dolje) na površinu s ljepilom te nanesite ljepilo na furnir. Okrenite furnir te nanesite ljepilo i na drugu stranu, zatim postavite furnir na pravo mjesto, ne gubeći iz vida potreban odmak. Zatim ga brzo pritisnite čekićem za furnir, sve dok ne bude čvrsto spojen sa šperpločom. Lagano udarajte čekićem po cijeloj površini. Ako čujete zvuk praznine, postoji mjehurić. Istjerajte zrak pritiskanjem i struganjem čekića za furnir po površini, pomičući mjehurić prema rubovima šperploče. Zatim na sličan način obradite i drugu furnirsku ploču, tako da prvu prekriva za 2 cm. Kada je furnir postavljen, upotrijebite oštri nožić i ravnalo da prorežete kroz sredinu prekrivanja. Uklonite višak dijelova, zatim zatvorite spoj snažnim trljanjem čekićem za furnir po tzv. uzorku riblje kosti prema spoju, sve dok se rubovi ne dodirnu. Upotrijebite smeđu ljepljivu traku (vrpcu) da biste držali spoj na mjestu. Ljepljivu traku kasnije uklonite vlažnom krpom. Krpom i vrućom vodom uklonite višak ljepila s postavljenog furnira. Upotrijebite metalnu strugalicu za uklanjanje svih viškova, ali stružite isključivo u smjeru teksture drva. Uljepšajte rubove oštrim nožićem.

Zakrpe

Furnir se često može otkrhnuti duž ruba pojedinih komada namještaja. Da biste popravili manji oštećeni komad, najprije pokušajte pronaći komad furnira koji odgovara originalnom komadu. Zakrpu izrežite i zalijepite kao što je prikazano na slici, koristeći se tutkalom (ljepilom na bazi životinjskih ostataka) na starim komadima pokućstva i PVA ljepilo na novim.
Popravak prekrijte neljepljivim smeđim papirom za umatanje, a zatim i komadom daske, te na sve to postavite težak predmet ili učvrstite stezaljkama dok se ljepilo ne primi. Uljepšajte rubove. Završite prikladnim potezima.
Ako se oštećenje nalazi u sredini furnira, izrežite zakrpu u obliku četverokuta ili broda (na slici) i postupite jednako kao i na rubovima.

Olabavljeni furnir

Pažljivo podignite olabavljeni dio oštricom oštrog nožića. Uklonite sve staro ljepilo, a zatim zalijepite furnir natrag, nanoseći ljepilo na bazi smole i na furnir i na drvo. Pokrijte te opteretite ili učvrstite stezaljkama, kao i pri postavljanju zakrpa. Manji labavi dijelovi često se mogu ponovno pričvrstiti pažljivim zagrijavanjem područja i kasnijim pritiskom furnira na otopljeno ljepilo. Lagano izgladite finim brusnim papirom, što je više moguće u smjeru teksture drva. Završite prikladnim potezima.