kako-pripremiti-vrt-za-proljece-nakon-zime-kako-hr

Kako pripremiti vrt za proljeće nakon zime

Dolaskom toplijih dana i buđenjem prirode započinju i radovi u vrtu. Nakon zimskog perioda potrebno je obaviti niz poslova koji predstavljaju pripremnu fazu vrtlarenja.

U slučaju da ste u jesen pravilno prekopali tlo, ono je tijekom zimske hladnoće dovoljno promrzlo i poboljšalo svoju strukturu te će biti spremno za uređenje i daljnje radove. Možete ga prekopati i u proljeće kada to vremenske prilike dopuste, i to ručno ili pomoću motornih kopačica. Osim toga, danas se na tržištu mogu naći različiti kombinirani uređaji, koji pored prekopavanja tla služi i određenim drugim radovima poput rezanja živice, rezanja grana na većim visinama, kosidbe i slično.

Želite li oblikovati gredice na kojima ćete uzgajati cvijeće ili povrće, tlo ćete najprije morati usitniti. Dimenzije gredica možete odrediti sami iako je potrebno pridržavati se određenih pravila. Naime, širina mora biti tolika da se s obje strane gredice lako može dohvatiti sredina, odnosno, da vam sve posađene biljke budu na dohvat ruke. Uobičajena širina nije veća od 1,5 m, dok cvjetne gredice mogu biti i uže. Osim toga, ako bi se višak vode mogao lakše ocjediti, gredice bi trebale biti izdignute od razine tla desetak centimetara.

U proljeće, nakon što više nema opasnosti od mraza, obrezuju se ruže. Najprije je potrebno pregledati biljku te oštrim vrtlarskim škarama odrezati grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, a nakon toga i one koje se međusobno križaju. Ako je unutrašnjost grma gusta i nepregledna, prorijedite je kako bi sve grane imale dovoljno svjetla i jednake uvjete za rast i razvoj. Snažnije izboje možete prikratiti tako da tri do četiri najdonja pupa ostavite.

Važno je imati na umu da zadnji pup treba ‘gledati’ prema van jer će takav smjer rasta imati novi izboj. U slučaju da zadnji pup ‘gleda’ prema unutra, mlada grana rast će prema unutrašnjosti grma što će opet dovesti do križanja. Nadalje, suhe, odumrle grane treba do kraja ukloniti, kao i one koje izbijaju ispod mjesta cijepljenja ruže ili iz samog korijena jer one neće cvjetati, a samo iscrpljuju biljku.

U slučaju da još niste očistili vrt od preostalog lišća i grančica, posljednji je trenutak da to učinite. Pregledajte kako su prezimili ukrasni grmovi, orežite sve polomljene grančice te one koje su se tijekom zime smrzle. Travnjak očistite od nakupina organske tvari na površini. To možete učiniti snažnim grabljanjem površine ili posebnim multifunkcionalnim uređajim.

Za provjetravanje travnjaka možete koristiti i prozračivač travnjaka, koji služi i čišćenju putova te kopanju i rahljenju tla. Od sredine travnja možete sijati travu, a stari travnjak pokositi. Lukovičasto će cvijeće koje ste posadili u jesen, u proljeće biti u punom cvatu. Nakon cvatnje odrežite cvjetnu stapku, ali ostavite listove da požute i osuše se.

Proljeće je također vrijeme da razmnožite trajnice. Iako trajnice pripadaju biljkama koje na jednom mjestu mogu rasti više godina, to ne znači da im nije potrebna barem minimalna njega. Naime, nakon jake zime i niskih temperatura lako se dogodi da se korijen biljke nađe izvan tla uslijed njegova smrzavanja i odmrzavanja.

Kako to nepovoljno utječe na biljke, potrebno ih je pregledati i eventualno ukloniti one koje su stradale i kojima nema pomoći. Sve suhe dijelove biljaka treba porezati kako bi podmladku omogućili nesmetan razvoj.

Pojedine vrste koje su se previše raširile i ometaju vašu viziju urednog vrta, prije samog početka buđenja prirode možete dijeljenjem razmnožiti i višak posaditi u neki drugi dio vrta.
Postupak je jednostavan. Štihačom izvadite trajnicu iz zemlje i podijelite je na dva ili više dijelova, pazeći da svaki novi dio ima dovoljno korjenova grumena. Tako dobivene dijelove biljke zasebno posadite na željeno mjesto.

IZVOR:

Irina Gomaz dipl. ing.agronomije
Wikipedia
njuškalo.hr
dom.com.hr