kako-radi-dizalica-topline-princip-rada-grijanja-i-hladenja

Kako radi dizalica topline: Princip rada grijanja i hlađenja

Dizalica topline: Princip rada grijanja i hlađenja

Dizalice topline su inovativna tehnologija koja omogućuje učinkovito grijanje i hlađenje prostora iskorištavanjem prirodnih izvora energije iz okoliša. S obzirom na sve veće zahtjeve za energetskom učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova, dizalice topline postaju sve popularniji izbor za kućanstva i komercijalne objekte. Ovaj članak će detaljno objasniti princip rada dizalica topline, usporediti ih s drugim sustavima grijanja i hlađenja, te pružiti korisne informacije za one koji razmišljaju o ugradnji ovog sustava.

Princip rada dizalice topline

Dizalica topline koristi energiju iz okoliša (zraka, vode ili tla) za grijanje ili hlađenje prostora. Glavni dijelovi dizalice topline uključuju isparivač, kompresor, kondenzator i ekspanzijski ventil. Proces rada može se opisati kroz četiri osnovne faze:

 1. Isparavanje: Hladivo u isparivaču apsorbira toplinu iz vanjskog izvora (zraka, vode ili tla), prelazeći iz tekućeg u plinovito stanje.
 2. Kompresija: Kompresor povećava tlak plinovitog hladiva, što rezultira porastom temperature.
 3. Kondenzacija: Vruće plinovito hladivo ulazi u kondenzator gdje se predaje toplina za grijanje unutarnjeg prostora, a hladivo se kondenzira i prelazi natrag u tekuće stanje.
 4. Ekspanzija: Tekuće hladivo prolazi kroz ekspanzijski ventil, gdje se smanjuje tlak i temperatura, čime je hladivo spremno za ponovni ciklus isparavanja.

U obrnutom načinu rada, dizalica topline može se koristiti za hlađenje prostora, prebacujući toplinu iz unutrašnjosti objekta prema van.

Vrste dizalica topline

Dizalice topline dolaze u nekoliko različitih tipova, ovisno o izvoru topline koji koriste:

 • Zrak-zrak dizalice topline: Koriste vanjski zrak kao izvor topline. Ovaj tip je najčešći i često se koristi za kućanstva.
 • Zrak-voda dizalice topline: Izvlače toplinu iz zraka i prenose je na vodeni sustav grijanja, što je idealno za podno grijanje ili radijatore.
 • Voda-voda dizalice topline: Koriste toplinu iz podzemnih voda ili površinskih voda. Ovaj sustav je vrlo učinkovit, ali zahtijeva specifične uvjete za instalaciju.
 • Tlo-voda dizalice topline: Iskorištavaju toplinu pohranjenu u tlu putem sustava podzemnih cijevi. Ovaj tip je vrlo učinkovit i stabilan, ali zahtijeva veći početni ulaganje zbog kompleksnosti instalacije.

Usporedba sa sustavima grijanja na plin, struju i pelete

Grijanje na plin

Grijanje na plin je tradicionalno vrlo popularno zbog relativno niskih troškova goriva i visoke učinkovitosti modernih kondenzacijskih kotlova. Međutim, plinske instalacije zahtijevaju redovito održavanje i sigurnosne provjere zbog mogućnosti curenja plina i emisije ugljičnog dioksida.

Prednosti:

 • Relativno niski troškovi goriva
 • Visoka učinkovitost kondenzacijskih kotlova

Nedostaci:

 • Emisija stakleničkih plinova
 • Potreba za redovitim održavanjem

Grijanje na struju

Električno grijanje je jednostavno za instalaciju i upravljanje, bilo putem električnih radijatora ili podnog grijanja. Međutim, visoki troškovi električne energije čine ga manje isplativim za dugotrajno grijanje većih prostora.

Prednosti:

 • Jednostavna instalacija
 • Nema emisije stakleničkih plinova na mjestu korištenja

Nedostaci:

 • Visoki troškovi električne energije
 • Manja efikasnost u odnosu na druge sustave

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete koristi biomasu (prešane drvene strugotine) kao gorivo, što je ekološki prihvatljivo i ekonomski isplativo u nekim područjima. Sustavi grijanja na pelete zahtijevaju prostor za skladištenje goriva i redovito čišćenje kotlova.

Prednosti:

 • Korištenje obnovljivih izvora
 • Relativno niski troškovi goriva

Nedostaci:

 • Potreba za prostorom za skladištenje peleta
 • Redovito održavanje i čišćenje

Prednosti dizalica topline

Energetska efikasnost: Dizalice topline troše manje energije za proizvodnju iste količine topline u usporedbi s konvencionalnim sustavima. Njihov koeficijent učinkovitosti (COP) može biti 3-5, što znači da za svaku jedinicu električne energije koriste za rad, proizvode 3-5 jedinica toplinske energije.

Ekološka prihvatljivost: Koristeći obnovljive izvore kao što su zrak, voda ili tlo, dizalice topline značajno smanjuju emisiju stakleničkih plinova. Ovaj sustav pomaže u smanjenju ugljičnog otiska i doprinosi borbi protiv klimatskih promjena.

Udobnost i svestranost: Dizalice topline omogućuju grijanje i hlađenje prostora pomoću istog uređaja. Ovo čini sustav vrlo praktičnim i ekonomičnim, pogotovo u područjima s velikim temperaturnim varijacijama tijekom godine.

Niski operativni troškovi: Iako početni troškovi instalacije mogu biti viši, dizalice topline imaju niske operativne troškove zbog svoje visoke učinkovitosti i smanjenih troškova održavanja.

Nedostaci dizalica topline

Visoki početni troškovi: Instalacija dizalice topline može biti skupa, posebno kod sustava koji koriste geotermalnu energiju. Međutim, dugoročne uštede na energiji često opravdavaju ovu početnu investiciju.

Ovisnost o vanjskim uvjetima: Učinkovitost dizalica topline može varirati ovisno o vanjskim temperaturama. Zrak-zrak dizalice topline, na primjer, mogu izgubiti učinkovitost pri vrlo niskim temperaturama, dok geotermalne dizalice topline pružaju stabilniju učinkovitost tijekom cijele godine.

Dizalice topline u Hrvatskoj: Primjena i iskustva

U Hrvatskoj je sve veći interes za korištenje dizalica topline, posebno u novogradnjama i renovacijama gdje je fokus na energetskoj učinkovitosti i održivosti. Poticaji i subvencije koje nudi država dodatno potiču kućanstva na prelazak na ove sustave. Iskustva korisnika pokazuju značajne uštede na računima za energiju i povećanje ukupne udobnosti u domu.

Zaključak

Dizalice topline predstavljaju učinkovito i ekološki prihvatljivo rješenje za grijanje i hlađenje prostora. Njihova visoka energetska efikasnost i svestranost čine ih privlačnom alternativom tradicionalnim sustavima grijanja kao što su plin, struja i peleti. S obzirom na sve veću svijest o važnosti održivosti i ekološke odgovornosti, dizalice topline postaju sve popularniji izbor za kućanstva i komercijalne objekte u Hrvatskoj. Uz odgovarajuću instalaciju i korištenje, one nude dugoročne uštede i povećanu udobnost, istovremeno smanjujući negativan utjecaj na okoliš.

Ana Janušić