kako-se-sigurno-sluziti-ljestvama-i-vrste-ljestava-kako-hr

Vrste ljestava za opću primjenu i kako se sigurno služiti ljestvama

Za opću primjenu u kući i oko nje, dvije vrste ljestava poslužit će svrsi – dvokrake ljestve i sklopive ljestve.

  • Dvokrake ljestve s ravnim gazištima prikladne su za poslove uređenja doma. Najgornje ravno gazište, koje spaja oba kraka kad su ljestve rasklopljene, korisno je za držanje i odlaganje limenki boje ili alata.
  • Sklopive ljestve namijenjene su obavljanju poslova na većim visinama, na primjer, za održavanje oluka i bojenje gornjih prozora.
  • Aluminijske ljestve su najizdržljivije i najlakše za uporabu – lako ih je nositi, njima rukovati i nije im potrebno gotovo nikakvo posebno održavanje.

Sigurna uporaba jednokrakih i dvokrakih ljestava

1. Uvijek poduzmite sve mjere opreza kako biste spriječili padove, bez obzira na vrstu ljestava koje upotrebljavate i na visinu na kojoj radite.

2. Nikada nemojte prisloniti ljestve na staklo, na prečke za zastakljivanje ili na oluke. Ljestve moraju biti najmanje tri gazišta iznad visine na kojoj ćete raditi kako biste se imali za što pridržavati. Kad radite na olucima, možete kupiti posebne nosače koji će držati ljestve odmaknute od zida. Zavežite ljestve za prstenasti vijak uvrnut u okapnu dasku.

3. Uvijek gledajte ravno naprijed kad se penjete na ljestve, ne dolje ili gore. Držite se objema rukama i penjite se gazište po gazište. Nikada nemojte stajati na najgornjem gazištu. Krajnji siguran položaj bio bi negdje na četvrtome gazištu odozgo.

4. Kad radite na ljestvama, nikada se nemojte predaleko istegnuti na jednu stranu jer bi se mogle prevrnuti. Dok radite, uvijek se pridržavajte jednom rukom.

Namještanje i rasklapanje ljestava

Kako biste bili što sigurniji i kako bi vam bilo lakše penjati se, donji kraj ljestava trebao bi biti odmaknut od zida za četvrtinu visine ljestava. Na toj udaljenosti, na čvrstome i ravnome tlu, ljestve bi trebale biti stabilne, no za svaki slučaj prislonite vreću pijeska ili cementa uz podnožje.

Održavanje ljestava

Sve vrste ljestava držite na suhome mjestu i pod ključem. Ljestve ostavljene vani otvorena su pozivnica provalnicima. Ako nemate kamo spremiti ljestve, držite ih na posebnim ugradnim zidnim nosačima i pričvrstite ih lancem i lokotom za nosače.

Drvene ljestve zaštitite zaštitnim sredstvom za drvo i slojem prozirnoga laka. Nikada nemojte bojiti drvene ljestve jer ćete tako prikriti opasna oštećenja.

Redovito provjeravajte gazišta kako biste provjerili nisu li kojim slučajem trula ili klimava. Nemojte pokušavati popraviti neispravno gazište, odnesite ljestve iskusnome stolaru na popravak. Na sklopivim ljestvama provjerite šipke, klizače i nosače pa ih zategnite bude li potrebno.