Dimnjak postaje rizičan za izbijanje požara kad se u njemu nakupi čađa. Gorenjem ugljena i drveta stvara se najviše čađi i ondje gdje se ta goriva koriste, dimnjake treba temeljito čistiti svake godine.
Čak i sustavi centralnog grijanja na naftu i plin proizvode nešto čađi. Tinjajuća čađa može naglo buknuti u plamen te tako stvoriti prijetnju dimnjaku pa čak, ako se ne provjeri na vrijeme, i čitavoj kući.
Ako se dimnjak zapali, učinite sljedeće:
• Pozovite vatrogasce.
• Odmaknite sagove i namještaj od kamina.
• Spriječite propuh zatvaranjem prozora i vrata kako otvorena vatra ne bi imala kisika.
• Zemljom ugušite vatru na rešetki u kaminu ili ju ugasite vodom i sapunicom — zahvaljujući deterdžentu voda prianja za ugalj, a nastali dim pomoći će ugasiti vatru u dimnjaku.
• Ispred rešetke kamina postavite protupožarni zaklon kako vruća čađa ne bi padala u prostoriju.
• Provjerite ostale prostorije kroz koje prolazi dimnjak. Ako su zidovi u kojima se nalazi dimnjak vrući, odmaknite namještaj od njih.