Kako ukloniti korov iz vrta Korov u vrtu

Kako ukloniti korov iz vrta | Korov u vrtu

Korov se s uzgajanim biljkama bori za svjetlo, vlagu i hranjive tvari, te podržava razvoj parazita i bolesti. Redovito okopavanje i iskopavanje držat će većinu korova na sigurnoj udaljenosti – kemikalije za uništavanje korova upotrijebite tek kao posljednju mogućnost.

  1.   Korovi koji se pojavljuju sezonski, poput staračca i lobode, rastu brzo i proizvode mnogo sjemena. Iščupajte ih rukom, a korijenje im odsjecite motikom ili zakopajte prije nego što se počnu razmnožavati.

  2   .   Trajni korovi, poput maslačka i čička, vraćaju se godinu za godinom. Korijenje im iskopajte vilama ili im režite stabljike na razini tla barem dvije sezone.

 3 .  Kao alternativno rješenje, možete posaditi biljke koje štite zemlju, poput jastučca ili bršljana — one će gušiti korov i spriječiti dopiranje sunčeve svjetlosti do njega.

4. Ako počinjete obrađivati područje zaraženo korovom, uklonito što je više moguće korijena ili podanaka korova. Na područjima na kojima ne želite odmah uzgajati, posadite travu; redovito i temeljito košenje trave tijekom dvije sezone trebalo bi ukloniti većinu trajnog korova.

AGRO CENTAR VIKROM

KEMIKALIJE ZA UNIŠTAVANJE KOROVA

Takve kemikalije mogu biti selektivne — protiv određenih vrsti biljaka; ili neselektivne — protiv svih vrsta biljaka. Na travnjacima upotrebljavajte selektivne kemikalije za uništavanje korova, a neselektivne upotrebljavajte da biste pročistili puteve i neobrađene površine.

Precizno slijedite upute proizvođača — neke kemikalije mogu biti otrovne. Kemikalije nanosite u danima bez vjetra, da biste bili sigurni da neće biti raspršene po uzgajanim biljkama. Upotrijebite kantu za zalijevanje koju upotrebljavate isključivo za kemikalije.

Postoje tri vrste kemikalija za uništavanje korova: kontaktne vrste koje se nanose na listove, prenosive vrste koje se nanose na listove, a upijaju u korijen, te dugotrajne vrste, odnosno vrste koje djeluju prije rasta, a nanose se u tlo – na primjer, oko uzgajanih biljaka radi uništavanja proklijalog sjemena.