kako-uzgojiti-kaktus-uzgoj-i-odrzavanje-kaktusa

Kako uzgojiti kaktus | Uzgoj i održavanje kaktusa

Većina kaktusa potječe iz pustinjskih područja, no neke vrste nastanjuju i prašume. Te dvije vrste trebaju ponešto različitu njegu.

 PUSTINJSKI KAKTUSI 

Biljke poput svekrvinog jezika (Opuntia microdasys) i peruanskog kaktusa (Cereusperuvianus) rastu samonikle na siromašnom i jako poroznom tlu. Dobra zamjena bit će mješavina u omjeru 1 dio pijeska prema 3 dijela KOMPOSTA za višenamjensku sadnju. Potrebno im je što više svjetla — osunčana prozorska klupica bit će dobro mjesto za uzgoj u zatvorenom prostoru. Za zimu predviđeno mjesto ne smije biti prevruće: 5°C je dovoljno toplo.

Od svibnja do rujna dobro zalijevajte pustinjske kaktuse, ali prije svakog novog zalijevanja, ostavite neka se 15 mm gornjeg sloja zemlje osuši. Godi im boravak vani, na sunčanu i zaštićenu mjestu. No stajali oni vani ili u zatvorenom prostoru, povremeno im valja zakretati posude u kojima se nalaze – tako da jedna strana biljke ne bude stalno izložena najjačoj svjetlosti. Zakretanje ih potiče na uspravan rast.

Nakon rujna zalijevajte pustinjske kaktuse nešto rjeđe, a tijekom prosinca i siječnja nemojte ih uopće zalijevati. Od veljače postupno ih počnite ponovno zalijevati. Preobilno zalijevanje uzrokuje truljenje pustinjskih kaktusa.

 PRAŠUMSKI KAKTUSI 

Ovoj skupini pripadaju uskrsni kaktus (Rhipsalidopsis gaertneri) te grimizno-ljubičasti božični kaktus (Schlumbergera x buckleyi) a treba ih držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine uz stalnu temperaturu od najmanje 7 do 19°C i povišenu vlažnost zraka. Ako u kupaonici imate centralno grijanje, to će im biti najprikladnija prostorija za zimski boravak. Ljeti ih možete iznijeti van, na sjenovito i zaklonjeno mjesto. Upotrijebite jednaku mješavinu komposta kao i za pustinjske kaktuse, ali dodajte malo dobro pregorjele listovače.

Tijekom zime i ranoga proljeća, u vrijeme njihove cvatnje, održavajte zemlju blago vlažnom. Pošto ocvatu, ostavite neka se zemlja gotovo posve osuši. U svibnju i lipnju malko ih zalijevajte, a u srpnju i kolovozu priuštite im još jedno sušno razdoblje. Nastavite ih zalijevati kad se ujesen pojave pupovi.

SVE VRSTE KAKTUSA

Presadite ih kad korijenje ispuni posudu. Oko bodljikavih vrsta omotajte novinski papir da zaštitite ruke tijekom vađenja biljke.

IZBOJI I SJEME

Mnogi kaktusi imaju izboje ili bočne stabljike koje se mogu lako prstima odvojiti od matične biljke. Izboje otkinite u proljeće ili ljeto. Utaknite ih u pijesak i mješavinu komposta za sadnju i postupajte s njima kao i s razvijenim biljkama. Brzo će se zakorijeniti. Ako se izboji ne mogu čupanjem odvojiti od matične biljke, odrežite ih i ostavite da se suše nekoliko dana prije no što ih posadite, kako biste spriječili truljenje.

Da biste uzgojili pustinjski kaktus iz sjemena, pripremite mješavinu u omjeru 1 dio oštrog pijeska prema 3 dijela steriliziranog sjemenog komposta. Mješavinu zemlje stavite na krhotine zemljane posude u lonac ili korito. Posijte sjeme razbacavši ga po površini i nemojte ga prekrivati zemljom. Dobro zalijte. Prekrijte lonac ili korito komadom stakla ili plastike i ostavite na mjesto gdje temperatura mora biti oko 21 – 27°C. Biljkama će biti potrebna svjetlost kad počne klijanje, no zaštitite ih od izravne sunčeve svjetlosti sve dok se ne razviju i ne budu spremne za presađivanje.