kako-zastititi-posude-i-cijevi-od-stvaranja-naslaga-kamenca-kako-hr

Kako zaštititi posuđe i cijevi od stvaranja naslaga kamenca

Kako zaštititi lonce i cijevi od neugodnih bijelih naslaga?
Spojevi za uklanjanje kamenca, obično na bazi mravlje kiseline, mogu se kupiti u tekućem obliku ili u obliku praška. Objema vrstama sredstva treba oprezno rukovati: zaštitite oči, nosite gumene rukavice i pazite da kemikalija ne dospije na tkaninu.

Zaštita posuđa za kuhanje

1. Kupite vrećicu praška za odstranjivanje kamenca, ispunite dvije trećine lonca mlakom vodom pa u nju uspite oko jedne trećine sadržaja vrećice. Neko vrijeme će se stvarati mjehurići. Pričekajte da se mjehurići prestanu stvarati pa provjerite je li sav kamenac rastvoren.

2. Ako nije, dodajte još praška i nastavite postupak sve dok unutrašnjost ne bude čista. U krajnjim slučajevima, možda će biti potrebno isprazniti lonac, napuniti ga čistom vodom, kuhati je sve dok kamenac ne počne pucati i otpadati u komadima. Uklonite ostatke kamenca, ispraznite lonac i napunite dvije trećine lonca mlakom vodom i upotrijebite još sredstva za odstranjivanje kamenca. Prije no što upotrijebite lonac, napunite ga čistom vodom, prokuhajte 10-15 minuta, ispraznite ga i isperite tekućom vodom.

Zaštita cijevi od kamenca

Suvremeni sustavi centralnog grijanja nisu podložni stvaranju naslaga kamenca, jer voda koja kroz njih prolazi ostaje zatvorena unutra i ne zamjenjuje se novom.

Kod starijih sustava, gdje su voda za domaćinstvo i grijanje kombinirane, u cijevima može doći do taloženja kamenca. I u bojleru se također može nataložiti – to se obično prepoznaje po kuckanju unutar bojlera prilikom zagrijavanja vode.

1. Za tu namjenu, u trgovinama vodoinstalaterske opreme mogu se nabaviti posebne kemikalije za uklanjanje kamenca, koje se puste u optok sustava i rastvaraju kamenac.

2. Nakon toga ispustite vodu iz sustava kako bi se odstranila kemikalija. Također se mogu nabaviti posebni kristalići pakirani u mrežastu vrećicu koja se objesi u spremnik s hladnom vodom. Zamijenite je svakih šest do osam mjeseci.