ugradnja_i_zamjena_fluorescentne_rasvjete_otkrivanje_kvarova_na_fluorescentnoj_rasvjeti

Ugradnja i zamjena fluorescentne rasvjete | Otkrivanje kvarova na fluorescentnoj rasvjeti

Fluorescentna cijev je vrlo učinkovit i ekonomičan oblik rasvjete. Trebala bi trajati 5000 – 7000 svjetlosnih sati — do sedam puta više od volfiramske žarulje. Cijev od 40 vata daje svjetlost koja po jačini odgovara žarulji od 200 vata.

Cijev od 1,2 m i 40W prikladna je za kuhinju ili kupaonicu. Za rasvjetni zastor, gdje je cijev skrivena, potrebna je cijev od 1,5 m i 65W ili 80W. U garaži upotrijebite jednu ili više cijevi od 1,2 m i 80W. Cijev tople bijele boje daje maksimalnu svjetlost i prikladna je za kuhinju. Luksuzna topla bijela boja daje najbolje rezultate u dnevnom boravku ili blagavaonici. Za ugradnju, popravke ili zamjenu fluorescentnih cijevi uvijek angažirajte stručne i ovlaštene majstore. Nestručno rukovanje električnim instalacijama i trošilima može ugroziti život i imovinu.

Ugradnja

Konvencionalno rasvjetno tijelo s fluorescentnom cijevi treba priključiti na dvožilni rasvjetni kabel s uzemljenjem jer metalna ploča rasvjetnog tijela mora biti uzemljena. Ako se postavlja na mjesto visećeg rasvjetnog tijela, treba isključiti struju na glavnom prekidaču na instalacijskoj ploči potrošača ili osiguračkoj kutiji  i provjeriti stropni nosač rasvjetnog tijela. Ako je nosač spojen na način zatvorenoga strujnog kruga, morat će se premjestiti spojevi u razvodnu kutiju iznad stropa i provesti novu dužinu kabela za rasvjetno tijelo kroz rupu u stropu. Ako nosač stropnog rasvjetnog tijela koje zamjenjujete ima samo jedan ulazni kabel, već postoji razvodna kutija iznad stropa. U tom slučaju trebat će se samo odvojiti žile vodiča s priključnih mjesta i skinuti nosač.

Spajanje nosača fluorescentnog rasvjetnog tijela

Provesti kabel u nosač rasvjetnog tijela kroz rupu izoliranu izolacijskim brtvenim prstenom koja se nalazi blizu priključnog bloka. Zatim podići nosač na strop. Idealno bi bilo vijcima pričvrstiti nosač na prikladnu stropnu gredu. Položaj grede možete odrediti kuckanjem po stropu ili ubadanjem tanke igle. Ako nema prikladne grede, pribijte drvene potpornje između greda zakošenim čavlima i vijcima pričvrstite nosač rasvjete na potpornje. Ako je nosač rasvjete lagan, može se upotrijebiti umetke za šuplje zidove kako bi se načinilo čvrsto uporište na gipsanoj ploči. Kad je nosač postavljen na mjesto, spojiti pripremljene žile kabela na priključni blok. Potom vijcima pričvrstiti poklopac koji će prikriti instalacije. Cijev na svakom kraju ima dva mala kontaktna šiljka koja se moraju umetnuti u rupe na kapicama na krajevima nosača -obično odvajanjem kapica. od drugih modela, kontaktni šiljci postavljaju se klizno, a zatim se kapica na kraju zakrene kako bi cijev sjela na mjesto. Time se može završiti ugradnja — ili ćete možda sad postaviti ukrasni raspršivač svjetlosti koji treba prikvačiti na mjesto. Ponovno vratiti osigurač strujnoga kruga i uključiti struju na glavnome prekidaču.

Otkrivanje kvarova

Prije provjere bilo kojega od rasvjetnih tijela, treba isključiti struju na glavnome prekidaču. Ako cijev ne svijetli, provjeriti je li kontakt na kontaktnim šiljcima dobar i jesu li dobro sjeli u svoje kontaktne otvore. Ako postoji mali cilindrični starter (uređaj koji pali plin u cijevi), odstraniti ga i isprobati novi. Ako to ne djeluje, zamijeniti cijev novom cijevi. Cijev koja daje prigušenu i lagano treperavu svjetlost, vjerojatno samo stari – s vremenom cijevi postaju slabije. Zamijeniti je novom. Ako cijev treperi kad je upalite, ali ne uspije se upaliti, vjerojatno je u pitanju starter: zamijeniti ga novim. Umjesto startera, neka fluorescentna rasvjetna tijela imaju transformator koji obavlja potrebno predzagrijavanje – imaju metalnu traku koja ide od jedne do druge kapice. U tom slučaju, problem bi mogao biti loš spoj uzemljenja.