Kako jeftino putovati

Ako vaš način putovanja uključuje PUTOVANJE S NAPRTNJAČOM, VOŽNJU BICIKLOM ili KAMPIRANJE, hosteli vam nude osnovni smještaj, sanitarne prostorije i hranu po razumnim cijenama.

Hosteli su u nadležnosti Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, a Međunarodna federacija omladinskih hostela okuplja oko 5000 hostela u 70-ak zemalja. Redovnim članom HFHS-a može postati svaki državljanin Republike Hrvatske. Redovno članstvo u HFHS-u svrstava se u sljedeće dobne kategorije:
• djeca (dob do 14 godina), cijena 10.00 kn
• juniori (dob od 14 — 26 godina), cijena 30,00 kn
• seniori (dob preko 26 godina), cijena 40.00 kn

Objekti
Hosteli su obično zatvoreni između 10 i 17 sati, iako većina nudi neki oblik dnevnog smještaja, a vrata su zatvorena od 23 do 7 sati. U nekim europskim i svjetskim državama postoji i kategorizacija hostela. jednostavniji hosteli možda nemaju toplu vodu, tuševe ili kupaonice, a cijena dnevnog smještaja je niža. Hosteli viših kategorija nude više pogodnosti, poput grijanja, čuvara, trgovine, praonice rublja, ali zato su i cijene više. Omogućena je kupnja jeftinog doručka, paketa za ručak ili večernjih obroka, ili postoji kuhinja za samoposluživanje. Mnogi hosteli pružaju obje mogućnosti. Prodaja alkohola nije dopuštena. Postoje odvojene spavaonice za muškarce i žene. Većina spavaonica ima krevete na kat, a posteljina je uključena u cijenu. Gosti hostela dužni su donijeti ili unajmiti vlastitu vreću za spavanje. U nekim hostelima manje spavaonice mogu se rezervirati za grupne ili obiteljske potrebe, ili za potrebe osoba s posebnim potrebama. U prostorijama hostela je držanje životinja u većini ostalih slučajeva zabranjeno. Svi hosteli imaju zajedničku prostoriju gdje se nude društvene igre, časopisi, stolovi za stolni tenis ili biljar. Neki imaju zasebnu televizijsku prostoriju. Neki hosteli nude i prostor za kampiranje. Cijena za korištenje hostelskih pogodnosti (osim posteljine) tako može biti i upola niža. Boravak u hostelu je uglavnom neograničen, iako se u slučaju velike potražnje mogu uvesti neka ograničenja.

HFHS od 1998. godine nosi licencu izdavanja iskaznica EURO<26 kojima svi mladi između 14 i 26 godina života mogu koristiti brojne povlastice. EURO<26 je projekt Vijeća Europe, a HFHS ga u Hrvatskoj provodi uz potporu Vlade Republike Hrvatske i Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži. Izdavanje iskaznica počelo je 1999. godine kada je izdan i prvi Adresar povlastica i počinje se izdavati "Hrvatski hosteler", časopis za mlade globetrottere i vlasnike iskaznica EURO<26 koji se besplatno distribuira po srednjim školama, fakultetima i knjižnicama. HFHS svakog ljeta organizira Međunarodni ljetni kamp EURO<26 za korisnike iskaznica iz različitih zemalja u Omladinskom hostelu Zadar. Pored iskaznica EURO<26, HFHS izdaje i jedinu međunarodno priznatu studentsku iskaznicu — 1SIC (eng. International Student ldentity Card).