Kako se provesti na Kanarskim otocima – zašto ići i što izbjeći

Kanarski otoci bili su poznati još u antičko doba. Nazivali su ih: Otoci vječne mladosti, Otoci vječnog proljeća, Otoci sreće.

O tome svjedoče zapisi antičkih pisaca. Mnogi povjesničari vjeruju da su upravo Kanarski otoci na mjestu mitske Atlantide.

Gran Canaria, Fuertaventura, Lanzarote, Tenerife, La Palma, La Gomera i El Hierro– svi su ovi veliki Kanarski otoci vulkanskog porijekla. Naime, Kanari se sastoje od sedam velikih i šest malih otoka; kako njihov zbroj daje brojku trinaest (koja se smatra nesretnom), Kanarci su izmislili 14. Kanarski otok. Taj se otok otok pojavljuje samo kao fatamorgana, a nazvan je prema redovniku koji ga je prvi put ugledao – San Borondon.

Veliki otoci, njih sedam, dijele se na dvije velike skupine koje su naziv dobile prema glavnim gradovima:

– Santa Cruz de Tenerife: Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro

– Las Palmas de Gran Canaria: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Na čelu te autonomne pokrajine je predsjednik. Glavni grad je Santa Cruz de Tenerife naizmjenično s Las Palmasom. Svaki otok ima i vlasittu upravu nazvanu Cabildo Insular. U doba rimljana Kanari podaju u zaborav da bi početkom 14. st. Pomorci ponovo "otkrili " Kanare. Sve do otkrića Amerike Punta Orchilla na El Hierru smatrana je "krajem " svijeta. Kanarski otoci ime nisu dobili po kanarincima. Gran Canaria ime je dobila po latinskoj riječi canis što znači pas i to po velikim psima koji su tu živjeli. Po Gran Canariji zajedničko ime su dobili i ostali Kanarski otoci. Kanarinci, ptice, ime su dobili po Kanarskim otocima.

ZAŠTO IĆI I KAKO SE PROVESTI NA KANARIMA

– Dobra i ugodna klima. Pogotovo u zimskim mjesecima blaga klima Tenerife privlači velik broj posjetitelja iz cijele Europe.

– Mirna destinacija za odmor.

– Pješčane plaže s crnim vulkanskim pijeskom posebno su atraktivne.

– Noćni život privlači velik broj mladih željnih zabave. A najveći broj diskoteka, pubova i barova nalazi se u zoni Playa de las Americas.

– Svi koji vole lokalnu atmosferu i družiti se s lokalnim stanovništvom sigurno će za odmor izabrati Puerto de la Cruz

– Karneval u Santa Cruzu

– Prirodne ljepote, pogotovo dijelovi otoka nastali nakon vulkanskih erupcija

– Aktivnosti svih vrsta: mountain bike, tracking, free climbing, ronjenje, surfing, wind surfing, svi vodeni sportovi …

– Kontrasti: 4 različita krajolika na otoku (jug – topao i vegetacija kao u Mexiku, zapad – kao u Indoneziji, macionalni park Teide – kao na mjesecu, sjever – vegetacija kao u Švicarskoj, vrh Teide – 3.718 m)

– Interesantni izleti na okolne otoke

– 7 golf terena

ŠTO IZBJEĆI

– Sjever – stariji ljudi, jug – mlađi ljudi (više aktivnosti, diskoteka, barova…)

– Navečer je potrebna majica dugih rukava

– Ne opustiti se previše

– Gužve na plažama

– Brzu vožnju cestama

– Nedjelju s praznim rezervoarom