fotografiranje_pokreta_zamrzavanje_objekta_u_brzom_pokretu

Fotografiranje pokreta | “Zamrzavanje” objekta u brzom pokretu

Kako fotografirati ljude, životinje ili vozila u pokretu, a da fotografija bude oštra? Ključ uspješne fotografije pokreta jest u uspješnom predviđanju trenutka.

Ako je potrebno, približite se objektu u pokretu ili, ako imate kameru s izmjenjivim objektivima, upotrijebite teleobjektiv ili zum-objektiv kako biste “primaknuli” pokret bliže sebi. Pokušajte si unaprijed predočiti kompoziciju fotografije i točno gdje i kada će pokret biti na vrhuncu – na primjer, kad trkač ulazi u cilj i dotiče ciljnu vrpcu. Kamerom pratite pokret i  podešavajte žarište sve do trenutka kad ćete pritisnuti okidač. Kako biste minimalizirali neizoštrenost snimaka “zamrznutih pokreta”, upotrijebite veliku brzinu zatvarača. Imate li kameru na kojoj možete podesiti željene postavke, najprije odaberite i podesite otvor zaslona. Ako vaša kamera nema ugrađen svjetlomjer, upute koje dobijete uz film reći će vam koji je “f” broj najbolji za različite svjedosne uvjete. Što je objekt bliži kameri, tim brzina zatvarača mora biti veća kako bi “uhvatila” objekt u jednome položaju bez vremena za snimanje pokreta. Slično tomu, što se objekt brže kreće, potrebna je veća brzina zatvarača.

Fotografiranje pokreta na otvorenome

Na primjer, recimo kako želite snimiti čovjeka koji žurno hoda preko vašega vidnog polja, paralelno s kamerom ili dijagonalno preko slike. Ako se nalazi na srednjoj udaljenosti, tako da njegova visina zauzima otprilike polovicu visine tražila, brzina zatvarača od 1/250 sekunde zamrznut će njegov pokret. No ako se kreće prema ili od kamere, potrebna brzina zatvarača bit će samo ¹/60 sekunde. Kad netko trči ili vozi bicikl preko slike ili blizu kamere u trenutku kad pritisnete okidač, da biste “zamrznuli” pokret, potrebna je brzina zatvarača od ¹/250 sekunde ili više. Za fotografiranje automobila ili plovila u pokretu, vjerojatno će biti potrebna brzina zatvarača od ¹/500 ili ¹/1000 sekunde.

Film

Uz uporabu filma srednje osjetljivosti (ISO 100 — 200), “magično oko” većine automatskih kamera oštro će snimiti osobu u hodu umjerenim korakom ili životinju koja se sporo kreće. Za brže kretanje ili snimke “zamrznutih” trenutaka pri indirektnom svjedu, kupite osjedjiv film (ISO 400 — 1000) — što će vam omogućiti primjenu velike brzine zatvarača s umjereno visokim “f” brojem. Najbolje rezultate dobit ćete s jednookom refleksnom kamerom, no automatskom kamerom također se mogu snimiti dobre fotografije. Uporaba jednostavne kamere s fiksnim žarištem ili kamere s fiksnim postavkama vjerojatno će dati pomalo mutne fotografije, čak i za jasna, sunčana dana ili uz uporabu osjetljivoga filma.

“Zamrzavanje” pokreta bljeskalicom

U zatvorenome prostoru, elektronska bljeskalica, koja obično daje bljesak svjetlosti u trajanju od 1/500 sekunde, “zamrznut” će pokret zbog svog kratkog trajanja. No prosječna elektronska bljeskalica osvijetlit će samo objekt na udaljenosti do otprilike 4,5 m. Ponekad možete “kontrolirati” kretanje. Na primjer, na rođendanskoj zabavi podesite svoju kameru na bljeskalicu, a potom recite: “1, 2, 3, puši!” i pritisnite okidač čim sviječe počnu treperiti.

Naglašavanje brzine

Da biste stvorili dojam brzine na fotografiji, recimo, trkaćega automobila ili skijaša, pokušajte “pratiti pokret”. Podesite brzinu zatvarača na ne više od 1/125 sekunde i izoštrite na točku gdje će kretanje biti najspektakularnije – na primjer, na brzome zavoju. Potom pratite objekt kamerom i neprestano ga držite u središtu tražila. To je lakše izvesti služite li se stativom. Pritisnite okidač kad automobil ili skijaš dodu u odabranu točku i nemojte prekidati ravnomjerno praćenje objekta kamerom te ga kratko nastavite pratiti njegovom putanjom. Budući da kod fotografiranja pokreta u djeliću sekunde postoji element sreće, možda ćete morati ponoviti snimak više puta i iskušati različite brzine zatvarača kako biste snimili idealnu fotografiju s objektom izoštrenim u odnosu na pozadinu s prošaranim “linijama brzine”.