Kako akumulator daje struju | Rad akumulatora

Akumulator je obnovljivi izvor električne struje. Sastoji se od ploča uronjenih u neku kiselinu. Kiselina mijenja kemijski sastav ploča i na taj način proizvodi struju. Punjenjem akumulatora proces teče u suprotnom smjeru i vraća pločama prvobitni kemijski sastav.

U akumulatoru su ploče raspoređene u parovima, jedna je načinjena od spužvastog olova, a druga od olovnog oksida. Parovi su uronjeni u otopinu sumporne kiseline. Pojedine ploče su međusobno izolirane separatorima. Skupine ploča su odijeljene pregradama i sačinjavaju članke akumulatora. Sve olovne ploče povezane su jedna s drugom i s negativnim polom akumulatora, dok su ploče od olovnog oksida priključene na pozitivni pol.

Struja nastaje kad sulfatna kiselina reagira s pločama, pa se olovo i olovni oksid mijenjaju u olovni sulfat. Elektroni oslobođeni na olovnoj ploči teku prema ploči od olovnog oksida, stvarajući električnu struju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.