kako-anonimna-e-posta-radi-5-nacina-za-slanje-anonimnih-e-poruka

Kako anonimna e-pošta radi | 5 načina za slanje anonimnih e-poruka

Želite li obavijestiti radnike o nečemu što se događa u vašoj tvrtki? Imate tajne za otkriti, ali ne želite se previše upletati? Bez obzira na vaše razloge, moguće je poslati e-poštu, a da je nitko ne poveže s vama. U nastavku ističemo pet jednostavnih načina za slanje anonimnih e-poruka.

Anonimna e-pošta

1 – Koristite anonimnu i šifriranu uslugu e-pošte

Anonimni i šifrirani pružatelji usluga e-pošte funkcioniraju na isti način kao i obične usluge e-pošte, a istovremeno nude end-to-end enkripciju, dodatne postavke privatnosti i snažnu zaštitu podataka. Evo nekih anonimnih usluga e-pošte za pojedince koji vode računa o privatnosti.

Tutanota
Tutanota je anonimna e-pošta usluga, koja nudi end-to-end enkripciju i dvofaktorsku autentifikaciju, čineći svoju uslugu vrlo sigurnom. Kao usluga otvorenog koda, Tutanota omogućuje stručnjacima za sigurnost da potvrde da je doista u skladu s kodom i da štiti sve poslane i primljene e-poruke. Također ima funkciju kalendara integriranu u klijent e-pošte kojoj se može pristupiti na bilo kojem uređaju, slično Gmailu.

Guerilla mail
Želite slati anonimne e-poruke bez registracije? Razmislite o korištenju Guerrilla Mail-a. Ovaj besplatni klijent e-pošte automatski dodjeljuje korisnicima nasumične adrese e-pošte koje se čuvaju jedan sat prije nego što se izbrišu, što olakšava da ostanu anonimni. Za slanje e-pošte idite na web mjesto i odaberite domenu koju želite koristiti. Zatim sastavite svoju e-poštu i pošaljite.

Cyber Atlantis
Cyber ​​Atlantis još je jedan besplatan klijent e-pošte jednostavan za korištenje. Slično Guerrilla Mailu, sve što korisnici trebaju učiniti je otići na stranicu, unijeti adresu e-pošte svog primatelja i poslati e-poštu. Korisnici također mogu koristiti Cyber ​​Atlantis za provjeru svoje IP adrese. Stranica također nudi resurse za čitanje i kontakte za one koje zanimaju pitanja privatnosti.

Anonymousemail
Anonymousemail vam omogućuje slanje e-pošte izravno s njihove web stranice. Ima besplatnu i premium razinu, ovisno o vašim zahtjevima. Premium članovi mogu uređivati ​​svoja imena i e-poštu, slati privitke i pratiti stopu otvorenosti svoje e-pošte u stvarnom vremenu. Možete unijeti zasebnu e-poštu (kao što je Gmail) za odgovore, uz opciju korištenja usluge prosljeđivanja, u kojem slučaju vaša e-pošta ostaje skrivena.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Kako anonimna e-pošta radi?

Postoje dvije glavne vrste anonimnih računa e-pošte. Prvi je tip koji naglašava privatnost, koristeći end-to-end enkripciju tako da samo pošiljatelj i primatelj mogu čitati e-poštu. Druga vam vrsta omogućuje slanje e-pošte s web-mjesta bez ikakvog računa e-pošte, što praćenje te e-pošte čini do vas čini nemogućim.

2 – Stvorite novi “burner” račun e-pošte

Dok glavne usluge e-pošte kao što su Gmail, Yahoo Mail i Outlook nisu poznate po pružanju potpune anonimnosti, jednostavno izostavljanje vašeg imena pruža pristojnu razinu anonimnosti.

To može značiti stvaranje novog računa, što je dovoljno jednostavno. Samo provjerite da nije povezan ni s jednim drugim računom i nemojte koristiti svoje pravo ime.

Ako je ono što šaljete iznimno osjetljivo i ne želite da se vaš identitet otkrije bez obzira na sve, nemojte koristiti poznate usluge. Davatelj usluge e-pošte još uvijek može pronaći vaš račun i otkriti vaš identitet ako ga na to prisili zakon.

3 – Sakrijte vašu IP adresu kada šaljete e-poštu

Moguće je da primatelj vidi IP adresu korištenu za slanje e-pošte. IP adresa može otkriti opću lokaciju pošiljatelja, uvelike sužavajući identitet pošiljatelja. Također može otkriti ISP-a pošiljatelja.

Ne otkrivaju sve usluge e-pošte IP adresu pošiljatelja. Na primjer, ako koristite Gmail, navedena IP adresa jednostavno je IP adresa koja pripada Gmailu.

Ali da biste bili sigurni ili ako niste sigurni što vaša usluga e-pošte uključuje, upotrijebite VPN da biste maskirali svoju stvarnu IP adresu. VPN vam daje drugu IP adresu koju dijele brojni korisnici, anonimizirajući vas.

Također možete koristiti Tor, koji vašu vezu šalje kroz lanac mrežnih čvorova kako biste zadržali anonimnost.

4 – Uklonite metapodatke iz priloženih datoteka ili slika

Prije nego što bilo što pošaljete, bilo putem šifriranog davatelja usluga e-pošte ili većim davateljem usluga, uvijek se pobrinite da izbrišete metapodatke iz bilo koje datoteke ili slike prije nego što je priložite svojoj e-pošti.

Metapodaci mogu sadržavati mnogo informacija koje mogu identificirati osobu. Na slici, metapodaci mogu uključivati ​​korišteni fotoaparat, bilo koji korišteni softver za uređivanje, vlasnika uređaja, pa čak i GPS lokaciju slike.

Postoji nekoliko načina za brisanje metapodataka sa slike. Evo kako to učiniti na računalu:
Za macOS:

 • Otvorite sliku u “Preview”
 • Idite na “Tools”
 • Kliknite “Show inspector”
 • Odaberite karticu (i), zatim karticu Exif
 • Izbrišite metapodatke

Za windows:

 • Odaberite sliku
 • Desni klik i odaberite “Properties”
 • Krenite na “Details”
 • Idite na “Remove properties and personal information”
 • Kliknite “Create a copy with all possible properties removed”

5 – Enkriptirajte svoje podatke

Nekoliko klijenata e-pošte, kao što su Gmail i Outlook, imaju opcije koje vam omogućuju slanje šifrirane e-pošte. Kako biste izbjegli da se ove e-poruke dovedu do vas, morat ćete stvoriti novi račun na ovim platformama bez korištenja svog pravog imena. Zatim ćete morati omogućiti postavke enkripcije.

Evo kako to učiniti:

Za Outlook, šifriranje sa S/MIME

 • Idite na File > Options > Trust center > Trust center settings
 • Zatim idite na “Email security” na lijevoj ploči > Encrypted Email
 • Zatim kliknite na Settings > Certificates and Algorithms, odaberite S/MIME certifikat

Za Outlook, šifriranje s Microsoft 365

 • Kada sastavljate e-poštu, idite na Options > Encrypt
 • Odaberite želite li Encrypt-Only ili spriječiti prosljeđivanje pomoću Do Not Forward

Koristite povjerljivi način rada na Gmailu

 • Kada sastavljate e-poruke, uključite Confidential mode u donjem desnom kutu prozora
 • Zatim postavite datum isteka i šifru. Ovo će poslati šifru korisniku prije nego što može otvoriti e-poštu.

Zašto slati anonimne e-pošte

Mnogo je razloga zašto ljudi žele slati anonimne e-poruke. Ovo su neki od najčešćih razloga:

 • Radite sigurno kao novinar
 • Zaštitite osobne podatke u slučaju povrede podataka
 • Izbjegavajte online praćenje od strane trećih strana, oglašivača i ostalih
 • Zaštitite osjetljive zdravstvene podatke ili informacije o pacijentima
 • Prijavite nepoštene, nezakonite ili nesigurne poslovne prakse kao whistleblower
 • Za prijavu na web stranice ili zajednice bez otkrivanja vašeg pravog identiteta

Može li anonimna e-pošta biti praćena

Ako se izvrši ispravno, anonimna e-pošta koja skriva pošiljateljevu IP adresu, metapodatke i druge informacije ne može se ući u trag natrag do pošiljatelja. Prije nego što pokušate poslati anonimnu e-poštu, važno je odrediti koju vrstu informacija zapravo želite sakriti prije nego što odlučite koju ćete metodu koristiti.

FAQ: O slanju anonimnih e-pošta

Kako poslati e-poštu anonimno s Outlookom?
Koristite Outlook adresu koja nije povezana s vama i (očito) izostavite svoje ime s računa. Za slanje e-pošte upotrijebite Outlook.com umjesto aplikacije Outlook, koja bi mogla odati vašu IP adresu. Primatelju će biti izuzetno teško saznati tko je poslao e-poštu. Međutim, kako biste dodatno sakrili svoj identitet, čak i od svog davatelja internetskih usluga ili od Microsofta, koristite VPN ili Tor.
Kako poslati e-poštu anonimno putem Gmaila?
Koristite Gmail adresu koja nije povezana s vama i (očito) izostavite svoje ime s računa. Samo zbog toga je primatelju izuzetno teško saznati tko je poslao e-poštu. Međutim, kako biste dodatno sakrili svoj identitet, čak i od svog davatelja internetskih usluga ili od Gmaila, koristite VPN ili Tor.
Kako poslati e-mail bez prikazivanja pošiljatelja?
Ne možete slati e-poštu bez prikazivanja pošiljatelja. Međutim, možete stvoriti snimač ili lažnu e-poštu i koristiti drugo ime. To bi imalo učinak skrivanja pošiljatelja.
Mogu li slati anonimne e-poruke s privicima?
Da, neke besplatne usluge anonimne e-pošte dopuštaju privitke u svojim e-porukama. Kada šaljete privitke, provjerite jesu li metapodaci uklonjeni jer metapodaci mogu otkriti identitet osoba koje su rukovale privitkom.
Je li slanje anonimnih e-poruka legalno?
Kompletno je legalno slati anonimne e-poruke. Međutim, sve e-poruke koje se koriste za nezakonite aktivnosti mogu se smatrati nezakonitima, bez obzira jesu li anonimne ili ne.
Možete li saznati tko je poslao anonimni e-mail?
Ovisi o metodi koju je pošiljatelj koristio. Ako su koristili šifriranu, anonimnu uslugu e-pošte, tada je praktički nemoguće saznati identitet pošiljatelja. Ako su jednostavno upotrijebili lažno ime, možete pokušati provjeriti informacije u zaglavlju e-pošte kako biste pokušali pronaći IP adresu koju je pošiljatelj koristio, što bi vam moglo dati tragove o tome tko ju je poslao. Međutim, često je navedeni IP, IP davatelja usluga e-pošte, što neće biti od pomoći. Pošiljateljev pružatelj internetskih usluga i pružatelj usluga e-pošte mogu znati pošiljateljevu IP adresu, a sud bi mogao narediti da se te informacije otkriju.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić