kako-azurirati-operacijski-sustav-na-vasem-uredaju

Kako ažurirati operativni sustav na vašem uređaju

Da bi vaš uređaj bio siguran i da bi sve vaše aplikacije nastavile normalno funkcionirati, morate redovito ažurirati operativni sustav svog uređaja.

Operativni sustav (OS) uređaja poseban je dio softvera koji upravlja hardverom uređaja i pruža zajedničke usluge koje vam omogućuju pokretanje različitih aplikacija i programa na tom uređaju. O OS-u možete razmišljati kao o dirigentu vašeg uređaja koji osigurava skladan rad svih aplikacija i programa.

Ažuriranja sustava prvenstveno čine dvije stvari:

  • Ažuriranja sadrže sigurnosne zakrpe koje pomažu u održavanju sigurnosti vašeg operativnog sustava
  • Ažuriranja sustava također uvode nove značajke na koje se aplikacije oslanjaju kako bi vam pružile najbolje moguće iskustvo pri korištenju softvera.

U ovom članku opisujemo kako možete provjeriti koristite li najnoviju verziju OS-a i kako ručno ažurirati svoj sustav za sljedeće platforme:

  • Windows
  • MacOS
  • Linux
  • Chrome OS
  • Android
  • iOS/iPadOS

Kako ažurirati svoj sustav

Svi glavni operativni sustavi rutinski i automatski provjeravaju jesu li ažuriranja dostupna i upozoravaju vas kada jesu. Nemojte ignorirati ova upozorenja. Automatska ažuriranja često zahtijevaju ponovno pokretanje vašeg uređaja, ali to se obično može zakazati da se dogodi u vrijeme koje vama odgovara (primjerice kada spavate).

Ako iz bilo kojeg razloga niste sigurni, možete jednostavno provjeriti je li vaš uređaj u toku sa najnovijim verzijama i ažurirati ga ručno ako je potrebno.

Windows

Microsoft je prekinuo svu podršku za Windows 7 10. siječnja 2020. To znači da od tog datuma nije bilo sigurnosnih ažuriranja ili popravaka i nikada više neće biti. Iako će se proširena podrška za Windows 8 i 8.1 nastaviti do 14. siječnja 2023., glavna podrška za većinu korisnika završila je 9. siječnja 2018.

Ako još uvijek koristite bilo koju od ovih zastarjelih verzija sustava Windows, vrijeme je za nadogradnju na Windows 10 (besplatno) ili prijelaz na drugu platformu. Linux je siguran, besplatan i gotovo će sigurno dobro raditi na hardveru vašeg starog računala.

Kako biste ažurirali vaš sustav slijedite ove korake.

Idite na Start -> Postavke -> Ažuriranje i sigurnost -> Windows Update.

Windows će automatski započeti provjeru ažuriranja. Kada završi, odaberite Preuzmi i instaliraj da ažurirate svoj sustav. Windows 10 povremeno “zapne” tijekom procesa ažuriranja. Uobičajeni problem je to što Windows nastavlja instalirati najnovije sigurnosne zakrpe za postojeći broj verzije, ali se ne ažurira na novi broj verzije kada ona postane dostupna. Pokretanje alata Windows 10 Update Assistant riješit će većinu problema s ažuriranjem u sustavu Windows 10.

Starije verzije Windowsa

Ako imate originalnu i aktiviranu verziju sustava Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1, još uvijek možete besplatno nadograditi na Windows 10 (od ožujka 2021., iako ova situacija možda neće trajati zauvijek).

Jednostavno preuzmite Windows 10 Media Creation Tool, pokrenite .exe i slijedite čarobnjaka za preuzimanje.

macOS

Uvijek biste trebali ažurirati svoj Mac na najnoviju verziju macOS-a koju podržava vaš hardver (iako stručnjaci ponekad savjetuju da pričekate nekoliko mjeseci dok verzija x.01 ne popravi sve pogreške u ranom izdanju).

Apple nema službenu politiku u vezi s izdavanjem sigurnosnih ažuriranja macOS-a za starije uređaje, no neslužbeno se čini da podržava trenutnu i prethodne dvije verzije macOS-a.

Međutim, u vrijeme pisanja ovog članka, službena stranica Appleovih sigurnosnih ažuriranja pokazuje da High Sierra, Mojave, Catalina i Big Sur primaju redovita sigurnosna ažuriranja.

Ako vaš uređaj ne može pokrenuti verziju macOS-a koja još uvijek prima sigurnosna ažuriranja, trebali biste razmisliti o zamjeni svog starog Maca ili instaliranju drugog OS-a na njega, kao što je Linux ili čak Windows 10.

Ažurirajte macOS

Za ručno ažuriranje macOS-a idite na Postavke sustava -> Ažuriranje softvera. MacOS će provjeriti ima li ažuriranja, a ako su dostupna, možete ih instalirati klikom na gumb Ažuriraj sada.

Linux

Postoje ažurirane verzije Linuxa koje će raditi na gotovo svakom hardveru. Opasnost da sustavi postanu zastarjeli stoga nije velika briga za korisnike Linuxa.

Ažuriranja i sigurnosne zakrpe u Linuxu obično automatski obrađuje upravitelj paketa vaše distribucije. Međutim, kao i obično, svoj sustav možete ažurirati ručno.

Ažuriranje preko GUIa

Upravitelj paketa vaše distribucije imat će značajku ručnog ažuriranja. U Ubuntuu jednostavno pokrenite Software Updater iz pokretača aplikacija. U Mintu pokrenite Upravitelj ažuriranja, kliknite gumb Osvježi da biste provjerili ima li novih ažuriranja i kliknite Ažuriraj ako ih pronađete.

U openSUSE otvorite YaST Control Center -> Software Management -> Packages -> Update ako je dostupna novija verzija. U Manjaru otvorite program za ažuriranje softvera, idite na karticu Ažuriranja, pričekajte dok Manjaro traži nova ažuriranja i kliknite Primijeni.

Većinu drugih distribucija Linuxa jednako je lako ažurirati pomoću GUI-ja. Različita okruženja radne površine također mogu doći u paketu s vlastitim upraviteljima paketa koje možete koristiti umjesto zadane opcije OS-a.

KDE Plasma, na primjer, dolazi sa softverskim centrom Discover koji vam omogućuje ručno ažuriranje svih paketa (kartica Ažuriranje -> Provjeri ažuriranja -> Ažuriraj sve).

Kako ažurirati Linux preko terminala

Naravno, često je lakše koristiti samo naredbeni redak. U distribucijama temeljenim na Debianu, kao što je sam Debian, Ubuntu ili Mint, možete ažurirati sve pakete (uključujući sva sigurnosna ažuriranja) unutar trenutne verzije koristeći:

sudo apt get update && sudo apt upgrade -y

Ako je dostupna nova verzija, možete je nadograditi koristeći:

sudo do-release-upgrade

U Manjaru i drugim Arch distribucijama, možete ažurirati sve koristeći:

sudo pacman -Syu

U openSUSE Leapu koristite:

sudo zypper up

I u openSUSE Tumbleweedu:

sudo zypper dup

U CentOS-u i RHEL-u koristite:

yum update

Korisnici CentOS-a mogu automatizirati ažuriranja pomoću paketa yum-cron

U Fedori koristite:

sudo dnf upgrade

OS Chrome

Svi Chromebookovi imaju datum isteka životnog vijeka koji možete provjeriti tako da odete na Postavke -> O OS-u Chrome -> Dodatne pojedinosti -> Raspored ažuriranja. Nakon tog datuma vaš Chromebook više neće primati softverska i sigurnosna ažuriranja.

Google je nedavno produžio svoju politiku pružanja podrške s 5 na 6,5 ​​godina za mnoge (ali ne sve) modele Chromebooka, ali to ostaje problem s Chromebookovima. Nedavni korak odvajanja Chromea od Chrome OS-a mogao bi u konačnici popraviti ovu situaciju, ali za sada je nešto čega treba biti svjestan kada kupujete novi Chromebook (a još više ako kupujete rabljeni ili stariji model).

Nakon što vašem Chromebooku istekne rok trajanja, moguće je zamijeniti Chrome OS s Linuxom kako bi vaš sustav bio siguran.

Ažurirajte Chromebook

Vaš Chromebook bi vas trebao automatski upozoriti kada ažuriranja budu dostupna. Možete provjeriti ručno odlaskom na Postavke -> O Chrome OS-u.

Android

Unatoč Googleovim pokušajima, ekosustav Androida užasno je fragmentiran. Korisnici vrhunskih uređaja etabliranih proizvođača mogu očekivati ​​dobru razinu podrške i redovita ažuriranja najmanje 2-3 godine.

Međutim, korisnici jeftinijih telefona generičkih proizvođača mogli bi se smatrati sretnima da ikada vide izdavanje jednog ažuriranja za svoj uređaj.

Donedavno je najbolji izbor proizvođača za redovita sigurnosna ažuriranja bio sam Google, koji izgleda jamči 3 godine ažuriranja. Izvorni Pixel telefon objavljen je u listopadu 2016., na primjer, i prestao je primati sigurnosna ažuriranja nakon listopada 2019. Novi Pixel 4a (objavljen u kolovozu 2020.) ima zajamčena ažuriranja do kolovoza 2023.

Međutim, Samsung je nedavno uzdrmao tržište Androida obećavši 4 godine podrške za mnoge svoje telefone i tablete.

Neki tehnički upućeniji korisnici Androida možda će moći flashati ROM svog uređaja s alternativnim OS-om, kao što je LineageOS, kada podrška za njihov telefon prestane. Za većinu korisnika, međutim, izbor je između nadogradnje ili života s nesigurnim telefonom.

Ažurirajte android

Iako su obično slični, detalji o tome kako ažurirati svoj uređaj mogu varirati ovisno o tome koju verziju Androida imate i koje je izmjene OS napravio proizvođač vašeg uređaja.

Za ažuriranje Androida na Google Pixel telefonima idite na Postavke -> Napredno -> Ažuriranje sustava i slijedite upute na ekranu. Da biste dobili sigurnosna ažuriranja, idite na Postavke -> Sigurnost -> Sigurnosno ažuriranje.

Na uređajima Samsung One UI ažurirajte Android tako da odete na Postavke -> Ažuriranje softvera -> Preuzmi i instaliraj. Za instaliranje novih sigurnosnih ažuriranja idite na Postavke -> Biometrija i sigurnost -> Sigurnosno ažuriranje.

iOS/iPadOS

Apple je puno bolji od bilo kojeg proizvođača Androida, uključujući Google, u podršci za starije telefone. S vremenom je također postalo bolje. Originalni iPhone iz 2007. dobio je samo dva ažuriranja za iOS, dok se nedavno objavljeni iOS 14 (rujan 2020.) može instalirati na telefone koji datiraju iz iPhonea 6S/6S Plus iz 2015. godine.

Ako vaš uređaj više ne pokreće najnoviju verziju iOS-a, neće primati nova sigurnosna ažuriranja. Za razliku od drugih platformi o kojima se govori u ovom članku, na iPhone ili iPad nije moguće instalirati operativni sustav koji nije iOS.

Ažuriranje iOS/iPadOS

Idite na Postavke -> Općenito -> Ažuriranje softvera. Dodirnite Preuzmi i instaliraj.

Svima savjetujemo da postave automatska ažuriranja gdje je to moguće, za vaš operativni sustav i aplikacije. To će smanjiti vaše potencijalne ranjivosti i pomoći vam da svoje osobne podatke održite privatnim i sigurnim.

Ana Janušić