kako-odabrati-kvalitetnu-vpn-aplikaciju-odaberite-hide-me-vpn-kako-hr

Kako odabrati kvalitetnu VPN aplikaciju | Odaberite hide.me VPN

Dok vlade diljem svijeta pojačavaju masovni nadzor vlastitih građana, potraga za internetskom privatnošću potaknula je mnoge ljude na korištenje VPN aplikacija.

Dok vlade diljem svijeta pojačavaju masovni nadzor vlastitih građana, potraga za internetskom privatnošću potaknula je mnoge ljude na korištenje VPN aplikacija. Godišnje istraživanje o korištenju VPN-a iz 2021. pokazuje da je 85% odraslih korisnika interneta svjesno VPN-a i onoga što VPN pruža. Taj podatak predstavlja porast u odnosu na 72% u 2020. Budući da je VPN nezamjenjiv alat za zaštitu vaše privatnosti na internetu, važno je odabrati onaj najbolji.

U ovom ćemo članku pogledati razloge zbog kojih biste trebali koristiti VPN i čimbenike koje treba uzeti u obzir pri odabiru VPN-a.

Zašto koristiti VPN?

Virtualna privatna mreža (engl. Virtual Private Network) odnosi se na skup tehnologija čiji je cilj povećati vašu privatnost i sigurnost na mreži. VPN radi tako da šifrira i usmjerava vaš internetski promet kroz siguran tunel, na način da sprječava vašeg pružatelja internetskih usluga da prati vašu mrežnu aktivnost i web stranicu koju posjećujete.

VPN vam također omogućuje sljedeće:

 • Zaobići geo-ograničeni sadržaj i web stranice.
 • Korištenje javnih Wi-Fi mreža sigurno
 • Maskira vašu lokaciju i IP adresu
 • Izbjegava cenzuru i nadzor sa strane vlade
 • Pristupite bibliotekama za streaming širom svijeta
 • Koristite P2P usluge dijeljenja datoteka kao što je BitTorrent

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira VPN-a

Iako postoji mnogo VPN-ova na tržištu, nisu svi stvoreni jednako i vaša privatnost nije nužno zaštićena samo zato što koristite VPN. Trebali biste odabrati samo VPN koji je privatan, pouzdan i siguran. Ovo su čimbenici na koje trebate paziti kada procjenjujete VPN.

1 – No-logs politika

No-logs politika trebala bi biti prvi uvjet koji trebate uzeti u obzir pri odabiru VPN-a. VPN s No-logs politikom ne nadzire vašu mrežnu aktivnost, što znači da ne čuva niti prikuplja informacije o tome koje web stranice posjećujete, što preuzimate ili što tražite. Sve što radite online privatno je i vašim podacima ne mogu pristupiti treće strane, poput vašeg ISP-a ili nadležnih tijela.

Prema zadanim postavkama, hide.me ne sprema vašu mrežnu aktivnost, ali također ima i mnogo sigurnosnih značajki poput Split Tunneling, Stealth Guard, Advanced IP Leak Protection, IPv6 Support, WireGuard.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

2 – Pravna nadležnost

Zakonska nadležnost VPN-a diktira kako može funkcionirati i zakone kojih se mora pridržavati. Kao rezultat toga, igra ključnu ulogu u određivanju razine zaštite privatnosti koju može pružiti. Neki VPN-ovi imaju sjedište u zemljama koje su članice mreža za nadzor, kao što su sporazumi o dijeljenju obavještajnih podataka 5 Eyes ili 14 Eyes. Ako odaberete VPN sa sjedištem u tim zemljama, postoji šansa da vaša online aktivnost bude snimljena i podijeljena sa stranim vladama.

Najbolji primjer zaštite privatnosti je Švicarska jer ima rigoroznu zaštitu privatnosti kako bi zaštitila svoje građane i tvrtke. Svaki zahtjev za nadzor koji dolazi od strane vlade mora odobriti švicarski sud prije nego što postane pravno valjan.

3 – Snažni protokoli šifriranja

Sigurnost VPN-a počinje s njegovim protokolima za šifriranje. Kako tehnologija napreduje, zastarjeli  protokoli šifriranja mogu predstavljati ozbiljan rizik za vašu privatnost. Međutim, još uvijek postoje enkripcijske šifre i VPN protokoli koji su izdržali test vremena:

 • AES: AES je skraćenica za Advanced Encryption Standard i protkol je koji koristi američka vlada kada osigurava tajne podatke.
 • ChaCha20: napredan protokol za šifriranje koji je siguran kao i AES. Koristi se u WireGuard VPN protokolu za veze velike brzine.

4 – Kompatibilnost uređaja

Trebali biste moći zaštititi svoju online aktivnost pomoću VPN-a bez obzira koji uređaj koristite, zbog čega je podrška za više platformi još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir. Hide.me VPN nudi aplikacije za sve glavne platforme, uključujući:

 • Windows
 • MacOS
 • Linux
 • Android
 • iOS
 • Amazon Fire TV

Hide.me VPN omogućuje da se sigurno, brzo i jednostavno spojite sa bilo kojeg uređaja u bilo koje vrijeme.

5 – Lokacije i broj servera

Broj poslužitelja koje VPN ima izravno utječe na to koliko prometa može podnijeti i na brzinu vaše veze. To znači da biste trebali odabrati samo VPN koji nudi velik broj servera.

Hide.me VPN ima globalnu mrežu od velikog broja poslužitelja u 40+ zemalja. Ako tražite dodatnu privatnost, hide.me koristi enkripciju do AES-256 koja štiti vaš promet i skriva ga ispod više slojeva sigurnosti. Zbog toga sve što skidate sa interneta i stavljate na internet biti će privatno i zaštićeno.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN