kako-osigurati-online-bankarstvo-uz-vpn-sigurnost-internet-bankarstva-uz-vpn

Kako osigurati online bankarstvo | Sigurnost internet bankarstva uz VPN

Nekad industrija koja se vrtjela oko papirnate (ili, u slučaju SAD-a, pamučne) valute se sada većim dijelom, preselila online. Danas možete unovčiti svoju plaću, prebaciti nešto novca na štednju, platiti račune i prijatelju nadoknaditi večeru sve iz aplikacije vaše banke.

Ovo je nedvojbeno praktičnije, ali s ovim povećanim pristupom dolaze i povećani sigurnosni problemi.

Banke općenito rade dobar posao osiguravajući svoje aplikacije i online bankarstvo. Mnogo je vjerojatnije da ćete postati žrtva phishing prijevare ili zlonamjerne veze nego da vam bankovni račun bude hakiran (pod pretpostavkom da koristite snažnu lozinku i dvofaktorsku autentifikaciju, ali više o tome kasnije). Ipak, pouzdani VPN korišten uz online bankarstvo može dodati dodatni sloj sigurnosti vašim transakcijama i čak olakšati pristup vašoj bankarskoj aplikaciji.

Koliko je sigurno online bankarstvo?

Velika većina web stranica koriste protokol za prijenos hiperteksta (HTTPS). Kao što naziv sugerira, ovo je sigurnija verzija protokola za prijenos hiperteksta koja se koristi za slanje podataka između vašeg preglednika i web stranice. HTTPS koristi TLS enkripciju kako bi spriječio vašeg pružatelja internetskih usluga i bilo koga drugoga na vašoj mreži da ometa vašu vezu ili da vidi što upisujete ili kliknete na web-mjesto (iako i dalje mogu vidjeti koje web-mjesto posjećujete). Možete provjeriti je li vaša veza zaštićena HTTPS-om tako da potražite lokot u URL traci preglednika.

To znači da sve dok ste sigurni da ste povezani s web-mjestom ili aplikacijom svoje banke, možete biti relativno sigurni da možete sigurno obavljati online bankarstvo.

Kako VPN može pomoći zaštititi vaše online bankarstvo?

Vaš VPN može pružiti dodatnu zaštitu vašem internetskom bankarstvu koju HTTPS ne može. Također vam može pomoći da pristupite svojoj bankarskoj aplikaciji pod određenim uvjetima.

Spriječite “DNS poisoning” na javnom WiFi-ju

Kada se povežete na web mjesto, upisujete URL tog web mjesta, kao što je https://kako.hr. Ali računala zapravo ne koriste URL-ove; koriste IP adrese, kao što je 185.159.159.140. Internet koristi Domain name system (DNS) za povezivanje URL-a s ispravnom IP adresom. Posebni DNS poslužitelji, kojima upravlja vaš ISP ili mrežni administrator, obrađuju te DNS zahtjeve.

Otrovanje DNS-om ili lažiranje DNS-a je kada napadač presretne DNS zahtjeve vašeg preglednika i pošalje natrag svoj lažirani odgovor. Obično će vas napadač poslati na web stranicu koja izgleda točno kao ona koju lažiraju, ali budući da je pod njihovom kontrolom, mogu vidjeti sve informacije koje unesete, uključujući vaše korisničko ime i lozinku.

DNS trovanje je moguće jer DNS zahtjevi nisu šifrirani TLS-om prema zadanim postavkama. Javne WiFi mreže obično nemaju iste mjere zaštite kao veći ISP-ovi i stoga su lakše mete za trovanje DNS-a. Ako koristite VPN onda se sav promet sa vašeg računala šifrira, uključujući DNS zahtjeve.

Sakrijte koju banku koristite na javnom WiFi-ju

Ako se povežete s WiFi hotspotom u zračnoj luci, restoranu ili na stadionu, HTTPS će spriječiti napade koji bi omeli vašu vezu ili vidjeli vašu aktivnost na web stranici, ali ih neće spriječiti da vide na kojoj se web stranici nalazite. Mogli bi vidjeti banku koju koristite putem njihove web stranice i upotrijebiti te informacije za izradu uvjerljivijih phishing napada.

Međutim, ako koristite VPN, vaša će veza biti kriptirana i preusmjerena kroz jedan od VPN poslužitelja prije nego što se povežete na web mjesto vaše banke. Svatko drugi na javnoj pristupnoj točki vidjet će IP adresu VPN poslužitelja, ali ne i koju web stranicu ili aplikaciju koristite.

Pristupite svojoj aplikaciji za online bankarstvo dok ste na putovanju

Ako pokušate koristiti online bankarstvo dok putujete, vaš pokušaj može biti označen kao sumnjiv ili vam mogu odbiti pristup. Većina bankovnih stranica ne očekuje pokušaje prijave s IP adresa izvan vaše matične zemlje.

VPN može vam pomoći da zaobiđete ovo geoblokiranje. Kada koristite VPN, web stranice na koje se povezujete ne mogu vidjeti IP adresu uređaja koji koristite. Mogu vidjeti samo IP adresu VPN poslužitelja na koji ste povezani. Ako se povežete na VPN poslužitelj u svojoj matičnoj zemlji, vaša aplikacija za bankarstvo mislit će da ste tamo.

Napomena: neke bankovne aplikacije također će vam uskratiti pristup ako vaša IP adresa ne potječe iz iste zemlje u kojoj ste nedavno kupovali. Preporučujemo da prvo pokušate pristupiti svojoj aplikaciji za bankarstvo na sigurnoj WiFi mreži bez VPN-a. Zatim, ako ste geoblokirani, spojite se na VPN poslužitelj u svojoj zemlji i pokušajte ponovno.

Koristite samo pouzdan VPN

Kada se povežete na VPN, on u biti zamjenjuje vašeg ISP-a. Upravlja vašom internetskom vezom, što znači da može vidjeti koja web mjesta posjećujete. S obzirom na sposobnost nadzora vaše veze, korištenje nepouzdanog VPN-a može biti gore od korištenja nikakvog VPN-a.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Kako učiniti svoje online bankarstvo još sigurnijim

Korištenje pouzdanog VPN-a učinit će vaše bankarstvo online sigurnijim. Ali postoji nekoliko drugih jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali da je vaše internetsko bankarstvo što sigurnije.

1 – Koristite snažnu lozinku

Vaša lozinka je prva linija obrane za bilo koji od vaših online računa. Korištenje snažne, jedinstvene lozinke ili zaporke otežat će napadačima da pogode ili izvrše bruteforce napad na vašu zaporku i dobiju pristup vašem bankovnom računu. Preporučujemo zaporku od četiri ili pet riječi koje ne koristite nigdje drugdje.

2 – Koristite upravitelja zaporki

Upravitelj lozinki generira i pohranjuje lozinke za sve vaše račune, omogućujući vam da koristite složenije lozinke nego što biste mogli da ih morate zapamtiti. Morate zapamtiti samo jednu glavnu lozinku koja vam omogućuje prijavu u vaš upravitelj lozinki.

Većina upravitelja lozinkama također ima značajku automatskog popunjavanja koja odabire ispravnu lozinku za web mjesto koje posjećujete. Ako upravitelj lozinki ne popuni automatski vašu lozinku u prazna mjesta, to je dobar znak da se nalazite na web stranici za krađu identiteta.

3 – Upalite dvofaktorsku autentifikaciju

Dvofaktorska provjera autentičnosti (2FA) dodatni je sloj zaštite za vaše online račune, obično u obliku vremenskog, jednokratnog koda koji pruža aplikacija na vašem telefonu. Ako omogućite 2FA, čak i ako se napadač uspije domoći vašeg korisničkog imena i lozinke, i dalje neće imati pristupiti vašem bankovnom računu osim ako ne može dati i 2FA kod. Gotovo svaka bankarska web stranica trebala bi nuditi 2FA.

4 – Sami upišite adresu web stranice

Ovo je starinski trik, ali je još uvijek učinkovit. Vrlo je lako sakriti zlonamjerne URL-ove u hipervezama, a čak i ako pregledate vezu prije nego što na nju kliknete, može biti teško provjeriti kamo će skraćeni URL voditi. Ako ste dovedeni do phishing web stranice pod kontrolom napadača, čak vas ni TLS ni VPN ne mogu zaštititi. Međutim, ovaj rizik možete ukloniti jednostavnim upisivanjem URL-a web stranice svoje banke.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić