kako-promjeniti-ip-adresu-na-iphone-u-promjena-ip-adresa-iphonea

Kako promjeniti IP adresu na iPhone-u | Promjena IP adresa iPhonea

Naučite kako promijeniti IP adresu na svom iPhoneu kako biste zaštitili svoju privatnost i pristupili sadržajima koji su ograničeni vašom lokacijom.

Javna IP adresa iPhonea identificira vaš uređaj na internetu. To je jedna mrežna oznaka koju web stranice, velike tehnološke tvrtke i vlade mogu koristiti da vas prate na internetu. Tvrtke i vlade također mogu ograničiti sadržaj kojem možete pristupiti na svom iPhoneu ili računalu ovisno o vašoj IP adresi.

Ovdje ćemo objasniti različite vrste IP adresa, zašto biste promijenili javnu adresu svog iPhonea i kako to učiniti brzo, jednostavno i besplatno.

Što je IP adresa iPhonea?

IP je kratica za “Internet protocol”. To je niz brojeva koji jedinstveno identificiraju svaki uređaj spojen na internet.

Postoje dvije vrste internetskih protokola s različitim formatima brojeva: IPv4 i noviji IPv6. IPv6 je uveden uglavnom zato što svijetu ponestaje IPv4 adresa.

Dok IPv6 adrese polako postaju aktualni, većina pružatelja internetskih usluga (ISP-ova) i mobilnih mreža još uvijek koristi IPv4 adrese. Dakle, vaš iPhone će najvjerojatnije imati IPv4 adresu koja izgleda otprilike kao 192.168.X.X ili bilo koji drugi niz od četiri broja. Uz to, IP adrese djelimo na javne i lokalne.

Javna IP adresa

Vaša javna IP adresa vidljiva je svima koji vas žele pratiti ili ograničiti vam sadržaje kojima možete pristupiti na mreži. Svako web mjesto koje posjetite ili usluga koju koristite online komunicirat će sa vašim uređajem pomoću vaše javne IP adrese.

Ako je vaš iPhone spojen izravno na internet putem mobilne mreže, ima vlastitu javnu IP adresu koju mu je dodijelio mrežni operater.

Ako je vaš iPhone na WiFi-ju, na primjer, povezan s vašom kućnom mrežom, imat će istu javnu IP adresu kao i vaš WiFi usmjerivač. Vaš ISP dodjeljuje javnu adresu vašem usmjerivaču. Svi uređaji na vašoj kućnoj WiFi mreži imaju istu javnu adresu.

Lokalna IP adresa iPhonea

Vaša lokalna IP adresa je adresa koju WiFi usmjerivač dodjeljuje vašem uređaju na WiFi mreži. Vidljiv je samo u vašoj lokalnoj mreži, tako da ga treće strane ne mogu koristiti da vas prate ili ograniče vašu aktivnost na mreži.

Kako pronaći vašu IP adresu na Iphoneu

Da biste vidjeli koja je vaša javn IP adresua iPhonea ili bilo kojem drugom povezanom uređaju, posjetite web mjesto kao što je ip.me. Tamo ćete vidjeti:

  • Vašu javnu IP adresu.
  • Približnu lokaciju servera na koji ste spojeni.
  • Ime vašeg pružatelja internetskih usluga.

Ako vam je iPhone spojen na Wi-Fi onda možete pronaći vašu lokalnu IP adresu ovako:

  • Idite na Settings i stisnite na Wi-Fi
  • Stisnite na ime Wi-Fi mreže na koju ste spojeni
  • Skrolajte dolje do IPv4 djela i vidjeti ćete vašu IPv4 adresu

Ako je vaš iPhone spojen na mrežu koja koristi IPv6, bit će mu dodijeljena barem jedna IPv6 IP adresa. Dodirnite IP adresa u odjeljku IPv6 adresa za pregled tih IP adresa.

Zašto mijenjati iPhone IP adresu?

Budući da je lokalna IP adresa iPhonea ograničena na vašu lokalnu WiFi mrežu, nitko je ne može koristiti za praćenje vaše aktivnosti na mreži. Dakle, promjena te IP adrese neće zaštititi vašu privatnost niti vam dati više slobode na internetu.

Nasuprot tome, vaša javna IP adresa vidljiva je svima na internetu. Evo zašto biste to mogli promijeniti.

Zaštitite vašu privatnost

Vaša IP adresa pokazuje vašu približnu fizičku lokaciju (na razini grada). To je također jedan od načina na koji vas web stranice, velike tehnološke tvrtke, hakeri i vlade mogu pratiti na internetu, tako da promjena može otežati vaše praćenje.

Pristup geoblokiranom sadržaju

Vlade i tvrtke koriste IP adrese za ograničavanje pristupa sadržaju na temelju vaše lokacije. Ova ograničenja možete zaobići promjenom ili skrivanjem svoje javne IP adrese. Na primjer, možete gledati sadržaje koji su blokirani u vašoj državi na vašim najdražim streaming servisima.

Promijenite lokalnu IP adresu na iPhoneu

Možete ručno promijeniti svoju lokalnu IP adresu u postavkama vašeg iPhonea.

Za promjenu lokalne IP adrese vašeg iPhonea:

  • Idite u Settings i stisnite na Wi-Fi > [ime mreže]
  • U odjeljku IPv4 adresa zabilježite svoju trenutnu IP adresu, masku podmreže i adresu usmjerivača. Zatim dodirnite Konfiguriraj IP adresu.
  • Odaberite Manual. Zatim u odjeljku Manual IP unesite novu IP adresu i dodajte masku podmreže i adresu usmjerivača.

Imajte na umu da bi prva tri skupa brojeva u vašoj novoj IP adresi trebala biti ista kao i kod vašeg usmjerivača. Treba se promijeniti samo zadnji broj — odaberite broj između 1 i 254.

  • Dodirnite Spremi u gornjem desnom kutu kada završite.

Lokalnu IPv4 adresu možete promijeniti samo u postavkama iPhonea. Ako želite promijeniti svoju lokalnu IPv6 adresu, morat ćete prilagoditi IPv6 postavke u vašem usmjerivaču (ako to podržava).

Promijenite svoju javnu IP adresu na iPhoneu

Ako je vaš iPhone spojen na mobilnu mrežu, pružatelj mrežnih usluga će postaviti njegovu javnu IP adresu.

Ako ste na WiFi mreži, vaš ISP obično dodjeljuje IP adresu usmjerivača na koji ste spojeni, što će također biti javna IP adresa vašeg iPhonea.

Postoje različiti načini za promjenu ili skrivanje vaše javne IP adrese koju vam je dodijelila vaša mobilna mreža ili ISP.

Promijenite svoju mrežu

Povežite se na novu bežičnu mrežu, poput javne WiFi pristupne točke, i vašem će uređaju biti dodijeljena nova javna IP adresa. No svakako pročitajte uvjete pružanja usluge bilo koje “besplatne” WiFi mreže jer mnoge zarađuju prodajom vaših osobnih podataka.

Ponovno pokrenite modem

Isključite kućni WiFi usmjerivač, pričekajte najmanje 10 sekundi, a zatim ga ponovno uključite. Vaš ISP može vašoj mreži dodijeliti novu javnu IP adresu, iako nije zajamčeno da će raditi. Čak i ako se dogodi, vjerojatno ćete dobiti drugu adresu u istom gradu.

Obratite se svom ISP-u

Zatražite od svog ISP-a da promijeni vašu javnu IP adresu. Oni možda nisu spremni to učiniti, a postoje lakši načini da promijenite svoju adresu, ali to je jedna opcija koju možete isprobati.

Koristite proxy

Proxy je svaki poslužitelj koji se nalazi između vašeg uređaja i interneta. IP adresa s proxyja postaje vaša nova javna IP adresa, tako da je vaša “prava” javna IP adresa skrivena.

Postoje mnoge vrste proxyja, besplatnih i plaćenih. No proxyji su obično spori i vrlo malo ih nudi sigurnu, šifriranu vezu.

Spojite se preko Tora

Jedna vrsta proxyja koja vam daje maksimalnu anonimnost na mreži je Tor mreža, kojoj možete pristupiti instaliranjem Onion Browsera na vaš iPhone.

Uz Tor, vaš internetski promet je šifriran i preusmjeren kroz svjetsku mrežu poslužitelja, prikrivajući vašu izvornu IP adresu. No korištenje Tor-a znatno će usporiti vaš internet i preporučuje se samo ako tražite najvišu razinu anonimnosti.

kako-promjeniti-vasu-ip-adresu-na-iphoneu-kako-hr

Koristite VPN za mjenjanje IP adresa iPhonea

Jedan od najjednostavnijih načina za promjenu vaše javne IP adrese je korištenje virtualne privatne mreže (VPN). VPN je proxy koji stvara šifriranu vezu između vašeg uređaja i posebnog VPN poslužitelja, koji se zatim povezuje s internetom.

Dok je korištenje VPN-a brzo i jednostavno, pružatelj VPN-a može vidjeti sve što radite na mreži, stoga je bitno odabrati VPN kojem možete vjerovati.

FAQ o mjenjanju IP adresa

Zašto moja IP adresa pokazuje da sam u drugom gradu?

Većina ISP-ova i mobilnih operatera dodjeljuje blokove javnih IP adresa uređajima u određenim zemljopisnim područjima. To znači da vaša javna IP adresa može označavati gdje se nalazite do razine vašeg grada ili čak predgrađa. Ali nema jamstva. IP adresa ponekad može sugerirati da se nalazite u potpuno drugom području ili čak u drugoj zemlji.

Ako promijenite svoju IP adresu s VPN-om ili drugom vrstom proxy poslužitelja, činit će se da ste gdje god se poslužitelj nalazi.

Je li ilegalno promjeniti moju IP adresu?
Obično ne. Čak i u restriktivnim zemljama koje ne žele da zaobiđete njihove sustave cenzure, pristup proxyjima, VPN-ovima i Toru često je blokiran, ali to je rijetko zločin.
Je li promjena moje IP adrese za streamanje sadržaja širom svijeta protuzakonita?

Nije protuzakonito promijeniti svoju IP adresu za streamanje sadržaja iz inozemstva. Ali morate biti sigurni da se pridržavate uvjeta usluge koju koristite. Na primjer, Netflixovi uvjeti korištenja kažu:

“Sadržaju Netflixa možete pristupiti prvenstveno unutar zemlje u kojoj ste otvorili svoj račun i samo na geografskim lokacijama gdje nudimo naše usluge i imamo licencu za takav sadržaj.”

Stoga je korištenje VPN-a za gledanje sadržaja koji nije licenciran za područje u kojem se trenutno nalazite protivno politici Netflixa. Međutim, imate pravo gledati sadržaj koji plaćate i kojem normalno možete pristupiti kada ste kod kuće.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić