kako_rade_kemijski_nuznici_kako_odrzavati_kemijske_wc_e

Kako rade kemijski nužnici | Kako održavati kemijske WC-e

Kemijski nužnici potrebni su kamperima koji sa svojim kamp kućicama i prikolicama kampiraju na mjestima bez adekvatnih sanitarnih objekata. Na tržištu se mogu naći dva tipa kemijskih nužnika.

Kemijski nužnik s jednim spremnikom

To je najosnovniji model koji se sastoji od spremnika sa sjedalom, poklopca koji sprječava prolijevanje te gornje daske za prekrivanje sjedala. Kemikalija koja se dodaje u spremnik sterilizira, neutralizira i dezinficira sadržaj, a on se može izliti u kanalizaciju.

Kemijski nužnik s dvostrukim spremnikom

Kod ovoga modela moguće je ispiranje. Odliveni gornji spremnik s vodom za ispiranje omotan je oko sjedala i školjke. Iz njega otpadni sadržaj može putem zabrtvljenog sifona proći u donji spremnik. Kemikalija se upotrebljava u donjem spremniku kako bi se sadržaj sterilizirao i uklonio neugodan miris. Taj se spremnik ne smije puniti vodom za piće. Ispiranje može biti pomoću ručice ili, kod nešto složenijih modela, putem električne pumpe priključene na akumulator automobila. Također postoji izbor između jedinica koje recikliraju vodu za ispiranje i onih koje se oslanjaju na opskrbu čistom vodom. Model s recikliranjem vode vrlo je koristan ondje gdje su zalihe vode ograničene, ali oni modeli koji rabe čistu vodu, općenito su čišći. Spremnici su raznih veličina, od 10 litara do 24 litre, no veći spremnici su ujedno i teži. Neki spremnici imaju ugrađen indikator tako da znate kad ga trebate isprazniti.

Kemijski nužnik s instalacijskim priključcima

Ovaj sustav prikladan je samo ondje gdje postoje instalacije za dovod vode te kanalizacija u blizini za primanje otpadnih voda.
Može biti opremljen akumulatorskom pumpom za rastvaranje, koja usitnjava otpad kako bi mogao proći kroz gumeno crijevo promjera 13 mm i na taj način pojednostavljuje njegovo zbrinjavanje. Kao zamjena, također se može ugraditi ručna muljna pumpa s cijevi od 32 mm.

Kemikalije

Svaki proizvođač kemijskih nužnika nudi niz kemijskih proizvoda, u obliku tekućine ili praška, kako za neutraliziranje otpada, tako i za održavanje čistoće školjke bez bakterija. Također postoji poseban toaletni papir koji se lako raspada u dodiru s kemikalijama. Pročitajte letke proizvođača kako biste doznali više pojedinosti.

Održavanje

Prijenosne nužnike čistite blagim, neabrazivnim sredstvom za čišćenje plastike. Prije spremanja, isperite donji spremnik otopinom od 1 čepa izbjeljivača za domaćinstvo na 4,5 litre vode ili sredstvom za čišćenje prema preporuci proizvođača. Nemojte upotrebljavati sanitarnu tekućinu na bazi smole jer će prouzročiti bubrenje brtvi. Povremeno provjeravajte sve gumene brtve i podmažite ih naftnim gelom. Pumpa je dio nužnika koji je najviše u uporabi. Većina modela trebala bi imati vijek trajanja koliko i nužnik, ali budete li imali problema s pumpom, dijelove možete nabaviti kod prodavača ili proizvođača. Svaki dio ima odgovarajući broj koji treba navesti prilikom narudžbe rezervnih dijelova.