Kako radi automobilski motor | Rad automobila

U motoru nastaje energija potrebna za rad automobila. Izvor te energije su cilindri automobilskog motora. Klipovi u cilindrima motora rade u četverotaktnim ciklusima. U trećem taktu se mješavina zraka i raspršenog goriva pali električnom iskrom, te dolazi do eksplozije koja gura klipove u cilindrima prema dolje.

Većina automobila ima četiri, šest ili osam cilindara. Preostali dio motora pretvara nastalu energiju u pogonsku energiju. Prijenos energije ide s klipova preko koljenaste osovine (radilice), bregaste osovine i razdjelnika na prijenosni sistem. Klipovi pomiču koljenastu osovinu, a klipnjača kojom su povezani pretvara podizanje i spuštanje klipova u kružno kretanje. Koljenasta osovina pokreće bregastu osovinu s kojim je povezana trakom ili lancem. Bregasta osovina pokreće razdjelnik, te on raspoređuje električnu struju potrebnu za poticanje eksplozije u cilindrima. Bregasta osovina je povezana i s prijenosnim sistemom, koji prenosi energiju stvorenu u motoru do pogonskih automobilskih kotača. Različiti dijelovi motora imaju i druge vrlo važne zadaće. Bregasta osovina upravlja ventilima koji propuštaju zrak i raspršeno gorivo u cilindre i osloba­đaju ispušne plinove, dok koljenasta osovina pokreće zamašnjak na koji je pričvršćena spojka. Motor se uključuje okretanjem ključa za startanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.