Kako sigurno putovati motociklom | Sigurnost na motoru

Uvijek nosite zaštitnu opremu kad se vozite na motociklu. Zaštitne kacige su zakonom propisane gotovo u svim zemljama — to se odnosi i na suvozača. Kaciga mora udobno pristajati. Također morate nositi zaštitu za oči, bilo zaštitne naučale ili vizir koji odgovara propisanim standardima.

1. Kacige moraju odgovarati standardima propisanima za svaki tip.

2. Kožna odjeća, uključujući i rukavice, još uvijek je najbolja za vožnju motociklom: štiti od vjetra, otporna je na deranje i štiti kožu prilikom padova. Međutim, skupa je i nije vodootporna. Za motociklista – početnika bit će prikladno kvalitetno dvodijelno neoprensko odijelo.

3. Nikada nemojte doći u iskušenje za sunčanoga dana i voziti motocikl golih ruku ili nositi kratke hlače – pad i moguće klizanje po cesti može vam doslovno oguliti meso do kosti. Ponovno, kožnim odijelima se daje prednost jer “dišu” i upijaju znoj, pružajući udobnost i zaštitu.

4. Za mokrih vremenskih prilika nosite nepromočivo odijelo koje se oblači na zaštitno. Na taj način očuvat će se i tjelesna toplina. Nemojte nositi odjeću koja je preuska jer spriječava normalnu cirkulaciju krvi.

5. Bude li potrebno, zaustavite se i zagrijte se vježbanjem kako biste povratili tjelesnu toplinu. Povremeno razgibajte prste na rukama i nogama kako biste poboljšali cirkulaciju.

Teški uvjeti

Nastojte ne voziti po snijegu, osim ako stvarno morate. Kad vozite po snijegu, gas i kočnice upotrebljavajte nježno i uz velik oprez. Ako je moguće, vozite po neugaženome snijegu – pruža bolje prianjanje nego snijeg sabijen kotačima drugih vozila.
Kad vozite na ugaženome snijegu ili ledu, lagano držite ručke upravljača, koljenima stisnite spremnik goriva i stopala držite na osloncu za noge. Na taj način stroj će biti stabilniji. Usporavajte mijenjanjem brzina u niže brzine, što je bolje nego upotrebom kočnica.

U jesen budite na oprezu zbog vlažnoga lišća na cesti jer je jako sklisko. Također pozornost obratite na poklopce šahti i odvoda na cesti, pogotovo kad je cesta mokra — stvaraju promjenu razine površine i mogu biti skliski.

Nakon dugog razdoblja suhog vremena, nagli pljusak pretvara cestu u vrlo prevrtljivu površinu jer ispire ulje i ostatke gume s površine i tako je čini jako skliskom.

Također se čuvajte mrlja od ulja na cesti, pogotovo na kružnim Tokovima gdje se iz vozila prepunih spremnika često prelijeva gorivo ili ulje.