Kako to da se kosi toranj u Pisi ne sruši

Izgradnja jednog zvonika katedrale u Pisi, nama svima više poznatijeg kao Kosog tornja, započela je 1173.godine. Kosi toranj u Pisi jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Europi. Arhitektonski savršeni okrugli toranj sa bezbroj stupova okružen šarenim štandovima, nekada je bio mjesto gdje je Galileo Galilei vršio svoje eksperimente o gravitaciji.

Već u samom početku izgradnje graditelji su primijetili da taj toranj neće uspravno stajati, zbog ponora tla, te je izgradnja obustavljena. Današnja slika kosoga tornja je novije generacije, naime građen je i popravljan u nekoliko navrata.

Kako to da se ne sruši?
Ima veze sa fizikom. Svi mi znamo što je težište (točka u ili izvan tijela koja se ponaša kao da je sva masa koncentrirana u njoj). Ukoliko bi težište prelazilo podlogu na kojoj neko tijelo stoji, onda bi došlo do pada toga tijela. U ovom slučaju težište je pomaknuto na samo dno Kosog tornja, te na taj način otežava pad.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.