Kako trenirati vještinu vožnje motocikla | Kako dobro voziti motor

Savladavanje vještine vožnje motocikla je od ključnog značaja za sigurnost motociklista i drugih sudionika u prometu. Uvijek nosite zaštitnu odjeću, obuću i kacigu. Može vam spasiti život.

1. Kontroliranje motocikla

Vozač motocikla bi trebao moći uhvatiti upravljač bicikla bez da potpuno rastegne ruke u laktovima. Kada je motocikl zaustavljen, oba vozačeva stopala trebaju stajati ispružena ravno na cestu. Ako je motocikl pretežak ili ima preveliku snagu za kontrolu, tebali bi uzeti u obzir neki drugi motocikl.

2. Vožnja u prometu

Motociklisti se trebaju pozicionirati u traku u kojoj će biti najuočljiviji drugim vozačima, jasno komunicirati o promjenana smjera kretanja žmigavcima ili ručnom signalizacijom, te ostaviti dovoljno udaljenosti za nagla kočenja. Potrebno je pritisnuti obje kočnice kada je motocikl zaustavljen.

3. Nošenje odgovarajuće odjeće

Nošenje kacige je obavezno, a zaštita očiju se preporuča. Duge hlače i košulje dugih rukava od trapera, kože ili drugih čvrstih materijala, te čizme koje pokrivaju gležanj štite vozača motocikla u slučaju pada.

4. Znakovi i ostali sudionici u prometu

Poštujte znakove, prednosti prolaza, svjetlosnu signalizaciju i ostale sudionike u prometu, vozite motocikl odgovorno i savjesno. Treninga nikad dosta.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.