kako_upravljati_vozilom_s_automatskim_prijenosom_upravljanje_vozilom_s_automatskim_mjenjacem_automatski_prijenos_kako_hr

Kako upravljati vozilom s automatskim prijenosom | Upravljanje vozilom s automatskim mjenjačem

Automobili dolaze u dva osnovna tipa: standardni (ili ručni) prijenos i sa automatskim mjenjačem. U automobil s ručnim mjenjačem, vozač mora ručno mjenjati stupnjeve prijenosa kako bi se povećala brzina i kako bi automobil vozio glatko. Automatski mjenjač ne zahtijeva stalno mijenjanje.

Automatski prijenos – prednosti

Upravljanje automobilom s automatskim prijenosom danas je sve učestaliji način vožnje. Automatski prijenos se sastoji od mjenjača koji samostalno mijenja brzine, što znači da vozaču nije potrebno brinuti o mijenjanju stupnjeva prijenosa. To je za mnoge vozače udobniji i jednostavniji način vožnje, no zahtijeva neka specifična znanja kako bi se upravljalo automobilom s automatskim prijenosom.

Važno je znati da se s automatskim prijenosom ne mijenja brzina putem ručne kvačila, već preko komande na volanu ili na mjenjaču. Postoje četiri glavne brzine u automatskom prijenosu: parkiranje (P), kretanje unazad (R), neutralno (N) i drive (D). U drive (D) modu, mjenjač će samostalno mijenjati brzine u skladu s potrebom motora i brzinom automobila.

Potrebno je znati kako koristiti kočnicu i gas kako bi se upravljalo automatom. Korištenje kočnice i gasa kod automobila koji imaju automatski prijenos je jednostavno, no treba imati na umu da će vozilo uvijek krenuti s blagim trzajem, bez obzira na brzinu kretanja. Važno je ne prejako pritisnuti gas, kako ne bi došlo do prevelikog trzaja i potencijalnog oštećenja automobila ili drugih vozila.

Vozači automobila s automatskim prijenosom trebaju znati kada i kako koristiti “kick down”. Ovo se odnosi na brzi pad brzine, tako da se naglo pritisne gas do dna. Ovo se može koristiti u situacijama kada je potrebno brzo ubrzavanje, poput ulaska na autocestu ili prilikom presretanja drugog vozila.

Kako upravljati vozilom s automatskim mjenjačem

Prije svega, naučite vozačke zakone i propise. Provedite vrijeme na suvozačevom mjestu uz iskusnog vozača i gledajte kako on vozi, postavljajući koliko je god potrebno pitanja.

  1. Pitajte iskusnog vozača za pomoć da i vas prati kako učite. Zamolite ga da vas odveze na veliki prazan parking (po mogućnosti u kasnijim satima), tako da možete vježbati u okruženju relativno niskog rizika.
  2. Sjednite u vozačevo sjedalo. Prilagodite sjedalo pomoću poluge koja se kod većine automobila nalazi u podnožju sjedala, tako da vaše noge mogu komotno dotaknuti papučicu gasa i kočnicu.
  3. Zapamtite poziciju pedala i naučite što koja pedala radi. Pogledajte gdje se nalazi mjenjač, obično je na desnoj strani upravljača ili na centalnoj konzoli.
  4. Provjerite da je automobil u ‘Park’ modu i da motor nije upaljen. Umetnite ključ u sustav paljenja i okrenite ga za pokretanje motora. Pritisnite desnom nogom na papučicu kočnice.
  5. Premjesti iz “Park” u “Drive” ili “Reverse”. Držite svoju nogu na pedali kočnice. Ako ćete se voziti naprijed, pomaknite u “Drive”, ako je potrebno ići u rikverc, prebacite u “Reverse”.
  6. Nježno popustite pritisak nogom na pedali kočnice, i premjestite ju na pedalu gasa. Nježno pritisnite papučicu gasa prema dolje, automobil će se početi pomicati. Kako se auto kreće, upravljajte autom okretanjem upravljača ulijevo ili udesno. Vjerojatno ćete morati napraviti suptilne prilagodbe dok vozite kako bi se vaš automobil kretao ravno.
  7. Držite pogled na cesti. Koristite retrovizore kako bi vam pomogli da vidite prepreke sa obje strane automobila i da vidite iza automobila.
  8. Pomaknite nogu sa papučice gasa i pritisnite prema dolje na papučicu kočnice kada je potrebno kočiti. Ako trebate promjeniti mod vožnje, kao što je kad je potrebno da prebacite iz “Drive” u “Reverse”, morate primijeniti pritisak na papučicu kočnice, zaustaviti automobil, te tada prebaciti brzinu / mod.
  9. Zaustavite vozilo i prebacite u ‘Park’. Provedite vrijeme zabavljajući se ručicama za paljenje žmigavaca, brisača stakala, i svijetla. Isključite auto dok je u ‘Park’ ili ‘Neutral’ okretanjem ključa za paljenje.

I posljednje, ali ne i manje bitno, vozači automobila s automatskim prijenosom trebaju biti svjesni održavanja automobila. To uključuje redovito čišćenje i kontrolu mjenjača, kao i redovito mijenjanje ulja. Ovo će pomoći u dugotrajnom funkcioniranju mjenjača i smanjiti rizik od kvarova.

 

Ana Janušić