kasete_i_kasetofoni_testiranje_ciscenje_demagnetiziranje_te_otpetljavanje_vrpce

Kasete i kasetofoni | Testiranje, čišćenje, demagnetiziranje te otpetljavanje vrpce

Popravak električnih i mehaničkih kvarova i lomova najbolje je prepustiti dobavljaču ili ovlaštenom servisu. Loš rad i reprodukcija zvuka često su uzrokovai lošim ili nikakvim čišćenjem ili održavanjem uređaja.

Postoji nekoliko jednostavnih testova koje možete napraviti ako uređaj posve prestane raditi. Izvadite kasetu, pritisnite dugme za reprodukciju zvuka i provjerite radi li vitlo koje vrti vrpcu. Ako se vrti, vrpca se zaglavila ili je pukla. Ako se ne vrti, testirajte uređaj na sljedeće načine.

Uređaj na baterije

Izvadite baterije i očistite im polove finim brusnim papirom kako bi kontakt bio bolji. Vratite baterije i ponovno pokušajte uključiti uređaj. Ako to ne pokaže nikakve rezultate, stavite nove baterije. Ako i to ne radi, potražite savjet stručnjaka.

Uređaj na struju

Provjerite spojeve na uređaju, kabel koji vodi do utičnice te osigurač u utikaču. Zategnite ili ponovno spojite otpuštene ili pokidane žice. Zamijenite pregorjeli osigurač. Ako uređaj ne radi i/ili osigurač ponovno pregori, potražite savjet stručnjaka.
 

Problemi s vrpcom 

Kasete uvijek držite u njihovim kutijama — ako se odlažu posvuda bez zaštitne kutije, nakupit će se prašina, što će utjecati na njihov rad. Ako uređaj normalno radi sve dok se u njega ne stavi kaseta, provjerite vrte li se kalem i vrpca neometano te nije li se vrpca u kaseti uvrnula ili zaglavila. Kad se vrpca jako zaglavi u kasetofonu, prerežite vrpcu i izvucite je. Vrpcu možete ponovno spojiti pomoću pribora za lijepljenje koji ćete nabaviti u trgovinama audioopremom. Ako se vrpca zaglavila u kaseti, otpustite zapetljani kraj pa položite zgužvani dio na čistu, glatku površinu te prstima pritisnite i izravnajte zgužvanu vrpcu. Namotajte vrpcu. Radi li se o oštećenoj vrpci, žiletom odrežite oštećeni dio te spojite krajeve priborom za lijepljenje.

Čišćenje

Zaštitite kasetofon od prašine te ga očistite jednom tjedno ili nakon svakih deset sati rada. Trgovine audioopremom prodaju pribor za održavanje i čišćenje koji sadrži četkicu za čišćenje, tekućinu za čišćenje glave kasetofona te kasetu za čišćenje glave kasetofona. Ponekad glava kasetofona razvije magnetni naboj koji također može iskriviti snimku. Za rješavanje tog problema postoje posebne kasete za demagnetiziranje.