koja-je-razlika-izmedu-vpn-a-i-antivirusa-kako-hr

Koja je razlika između VPN-a i antivirusa? Odaberite provjerenu VPN aplikaciju ili antivirusni program

Kako cyber opasnosti postaju sve raznolikije, VPN aplikacije i antivirusi počeli su nuditi sveobuhvatna sigurnosna rješenja. Zbog toga se njihove značajke često preklapaju. Pogledajmo usporedbu ove dvije usluge i saznajmo koja odgovara upravo vama.

U nastavku ćemo detaljno razmotriti razlike između VPN aplikacije i antivirusnog softvera, ali pogledajmo na brzinu najvažniju razliku između njih.

Antivirusni softver štiti uređaj korisnika. On nadzire računalo i skenira sve nove datoteke u potrazi za mogućim prijetnjama.

VPN je, s druge strane, sustav koji se prvenstveno fokusira na zaštitu podataka u prijenosu. Šifrira informacije koje dolaze i odlaze s vašeg uređaja. Kada je u pitanju VPN u odnosu na antivirus, potrebno je razmotriti više aspekata.

Što je antivirus?

Dobar antivirusni softver trebao bi moći otkriti sve vrste zlonamjernog softvera: trojance, keyloggere, kriptohakere, adware i još mnogo toga.
Glavna svrha modernih antivirusnih programa je sigurnost uređaja. Ovaj softver će pokušati uočiti i blokirati zlonamjerni softver ili viruse da zaraze vaš telefon ili prijenosno računalo.

To čini prikupljanjem informacija o prijetnjama na globalnoj razini i zatim ažuriranjem baze podataka virusa na vašem uređaju. Nepotrebno je reći da je održavanje antivirusnog programa ažurnim ključno za funkcioniranje ovog procesa.

Koje su prednosti antivirusa?

Vrlo je teško biti siguran u sigurnost datoteke ili mrežne veze. Na neki način, antivirusi vam dopuštaju da pogriješite. Ako slučajno kliknete na zlonamjernu poveznicu, vaši će je antivirusni programi često moći prepoznati i ukloniti. Evo još nekih prednosti antivirusa:

 • Rade u pozadini i ne ometaju korisnika. Za antiviruse je vrlo malo potrebno održavanje jer gotovo sve što rade, rade u pozadini.
 • Mnogi dobri antivirusni programi besplatni su ili barem nude besplatnu verziju. Zapravo, ako ste na računalu sa sustavom Windows, već koristite antivirusni program.
 • Sandbox mod. Kad god niste sigurni u vezi datoteke, možete koristiti sandboxove; ovo su sigurni virtualni prostori. U modu sandboxa možete otvoriti datoteku za koju sumnjate da je zlonamjerna, bez rizika da zarazite svoj uređaj.

Koji su nedostaci antivirusa?

Nema mnogo nedostataka u korištenju dobrog antivirusa. Oni rade u pozadini i većina će imati malo ili nimalo utjecaja na performanse vašeg računala. Međutim, korištenje besplatnog antivirusnog softvera može biti riskantno jer će tvrtke koje stoje iza njih pokušati unovčiti svoje korisnike.

Na primjer, otkriveno je da Avastov besplatni antivirusni softver prikuplja povijest pregledavanja korisnika i prodaje ih oglašivačima. Kad god tražite mrežnu sigurnosnu uslugu, uvijek se isplati odlučiti se za premium opciju.

Što je VPN?

Poput antivirusa, VPN (virtualna privatna mreža) štiti korisnika od cyber prijetnji. Ali to čini kriptiranjem internetskog prometa korisnika i preusmjeravanjem preko udaljenog VPN poslužitelja. Na taj su način korisnikova IP adresa, njihova lokacija i privatni podaci skriveni. Ovo će zaštititi privatne podatke korisnika od hakera, kriminalaca, pa čak i od davatelja internetskih usluga (ISP).

VPN-ovi također rade u pozadini, ali ih je obično lakše konfigurirati, obustaviti ili isključiti od tradicionalnih antivirusnih programa kojih je ponekad teško deinstalirati.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Koje su prednosti VPN-a?

Ako o antivirusnim programima razmišljamo kao o metodi pasivne zaštite, VPN aplikacije su suprotnost. Možete iskusiti prednosti sigurnosnih značajki VPN-a čim ih uključite.

 • Šifriranje vašeg prometa. Vaši su podaci zaštićeni jer je vaša mreža šifrirana vrhunskom AES-256 enkripcijom na svakom VPN poslužitelju. Siguran VPN, poput Hide.me VPN-a, čak će imati DNS zaštitu od curenja, osiguravajući da su vaši privatni podaci zaštićeni u svakom trenutku.
 • Promjena lokacije. Virtualne privatne mreže omogućuju vam pristup web stranicama koje nisu dostupne u vašoj zemlji.
 • Poboljšana privatnost. Pomoću VPN-a možete maskirati svoju povijest pregledavanja od svog ISP-a i zaštititi svoje podatke od oglašivača.
 • Dodatne značajke. Dobar VPN obično dolazi s nizom dodatnih korisnih sigurnosnih značajki, osim osnovne enkripcije.
 • Zaštita više uređaja. Premium VPN pružatelji usluga osigurat će vašu vezu na nekoliko uređaja, tako da se čak možete sigurno prijaviti na javni Wi-Fi.

Koji su nedostaci VPN-a?

Ako koristite besplatni VPN, možete se susresti s brojnim rizicima i problemima. Te su usluge često manje stabilne i sigurne od premium opcija. Vaši podaci možda neće biti potpuno zaštićeni, a brzina interneta će vjerojatno biti smanjena.

Kako biste izbjegli ove nedostatke, svakako koristite visokokvalitetni VPN kojem možete vjerovati. Iako besplatni VPN-ovi tvrde da nude sve iste pogodnosti kao i njihova plaćena konkurencija, to zapravo nije točno.

Odabir između VPN-a i antivirusa

Kako vas štiti VPN:

 • Skriva vašu IP adresu
 • Zaobilazi online cenzuru
 • Enkriptira vaše internet podatke
 • Nudi sigurnu vezu na javnom Wi-Fi-ju
 • Omogućuje privatno pregledavanje interneta

Kako vas štiti antivirus:

 • Otkriva i uklanja zlonamjerni softver
 • Daje vam obavijesti o zlonamjernim aktivnostima na vašem uređaju
 • Štiti prijenosne gadgete
 • Skenira zdravlje vašeg uređaja

Antivirus protiv VPN-a: mogu li se koristiti istovremeno?

VPN i antivirusi štite vašu digitalnu sigurnost, ali to čine na različite načine. Možete li koristiti antivirusni program s VPN-om? Apsolutno. Zapravo, korištenje antivirusnog programa s VPN-om može biti najbolja opcija jer istovremeno možete zaštititi svoj uređaj i internetsku vezu.

Ponekad će se značajke koje nudi vaša VPN usluga i vaš antivirus preklapati. Ali ne morate brinuti o tome jer, kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, više je često bolje.

Razni problemi, različita rješenja

Dakle, VPN protiv antivirusa, koji je bolji? Pitanje nema odgovor. Antivirusi i VPN štite vas od različitih prijetnji, tako da su oba korisna. Dok pregledavate web, sigurni VPN može vas zaštititi od raznih opasnosti uključujući praćenje, napade čovjeka u sredini, Wi-Fi špijuniranje i više. A ako slučajno kliknete na zlonamjernu poveznicu, vaš antivirus može uskočiti i ograničiti štetu nanesenu vašem uređaju.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

 

Ana Janušić