je-li-tiktok-prijetnja-privatnosti-kako-hr

Koji su problemi s privatnošću kod TikTok društvene mreže | TikTok prijetnja privatnosti

Korištenje TikTok-a moglo bi ugroziti vašu privatnost i sigurnost. Popularna aplikacija ima više od milijardu korisnika i brzo raste, ali izlaže korisnike nizu potencijalnih prijetnji.

Dakle, koji su problemi s TikTokom? Kako možete biti sigurni za vrijeme korištenja aplikacije i može li vam u tome pomoći VPN?

Što je TikTok?

TikTok je društvena mreža s fokusom na kratak video sadržaj. Osnovana 2016., što ju čini jednom od novijih društvenih mreža na već pretrpanom tržištu, ali je od tada doživjela eksplozivan uspjeh. Danas ima više od milijardu korisnika i rast TikTok mreže ne pokazuje znakove usporavanja. Aplikacija omogućuje korisnicima gledanje i djeljenje videozapis, a sadržaj koji korisnici vide većim dijelom određuju TikTok-ovi algoritmi.

Je li TikTok siguran?

TikTok je relativno siguran za prosječnog korisnika, ali dolazi s nekoliko problema vezanih uz privatnost i sigurnost, od invazivnog prikupljanja podataka do phishing prijevara.

Dok mnogi njegovi konkurenti imaju vlastite probleme s privatnošću na društvenim mrežama, TikTok ima neke jedinstvene čimbenike rizika, uključujući potencijalno uplitanje kineske vlade. Sva ta pitanja detaljno ćemo obraditi kasnije u ovom članku.

TikTok algoritam

Definirajuća značajka TikToka i nedvojbeno glavni razlog njegovog uspjeha je stranica For You (FYP). Ova značajka je razlikuje od drugih platformi, iako je mnogi konkurenti sada pokušavaju oponašati.

FYP je kontinuirano pomicanje sadržaja videozapisa koje je kurirao algoritam. To nisu nužno videozapisi kreatora koje ste odabrali pratiti. Umjesto toga, ono što se pojavljuje na FYP-u odlučuje algoritam, na temelju vaših specifičnih interesa.

FYP je vrlo učinkovit u ciljanju niša interesa i osobnosti pojedinačnih korisnika. Algoritam je iznimno dobar u procjeni vrste videa koji zadržavaju korisnika u aplikaciji i u skladu s tim daje prioritet sadržaju.

Iako algoritam može korisnicima pružiti bolje iskustvo, pridonosi prvom velikom problemu o kojem trebamo razgovarati: privatnosti.

TikTok prijetnja privatnosti

Nekoliko čimbenika pridonosi problemima privatnosti TikToka.

Algoritam vođen podacima

Možda je najočitiji problem s TikTokom taj što prikuplja velike količine korisničkih podataka. Zato je algoritam tako učinkovit: prati i bilježi ponašanje korisnika, a zatim njeguje njihov FYP da bude što zanimljiviji.

Čim počnete koristiti TikTok, tvrtka počinje graditi profil o vama, uključujući vaše interese, političke sklonosti i sve druge varijable koje bi mogle utjecati na odabir videa koje gledate. Postoje dvije glavne zamjerke koje bi ljudi mogli imati na ovu vrstu profiliranja.

Prvo je pitanje prvih načela. Treba li korporacija imati takav uvid u vaš osobni život? Jeste li zadovoljni time što TikTok procjenjuje i zaključuje (često s izuzetnom točnošću) vašu seksualnost, političke sklonosti ili zdravstveno stanje?

Drugi problem je praktičniji. Kada velike korporacije prikupe ogromne količine podataka o svojim korisnicima, potrebna je samo jedna povreda podataka da te informacije dospiju u pogrešne ruke. Hakeri jedva čekaju ukrasti vrijedne podatke iz internetskih tvrtki i nema jamstva da su divovi društvenih mreža zaista sposobni zaštititi vaše privatne podatke.

TikTokov preglednik unutar aplikacije

TikTok koristi preglednik unutar aplikacije, ugrađen u samu aplikaciju. To znači da, kada korisnik pokuša otići s TikToka putem oglasa ili veza u opisu profila, on zapravo ostaje na aplikaciji. Umjesto da se prebace na Chrome ili Safari, oni pregledavaju stranice kroz TikTokov vlastiti preglednik.

Interni preglednik daje tvrtki mogućnost praćenja ponašanja na web stranicama i stranicama za koje bi korisnik mogao pretpostaviti da nisu u djelokrugu TikToka. Ova vrsta nadzora ne krši nikakve ugovore o privatnosti i druge aplikacije, uključujući Instagram, imaju sličan sustav, ali to je još jedno područje u kojem bi korisnici mogli izložiti više osobnih podataka nego što namjeravaju.

ByteDance i Komunistička partija Kine

TikTok je u vlasništvu ByteDance-a, tvrtke sa sjedištem u Kini. Prema kineskom zakonu, potrebno je podijeliti korisničke podatke s vlastima ako se to zatraži. Također se potiče da ostane u skladu s politikom Komunističke partije Kine, za koju neki tvrde da je navela kompaniju da zabrani video zapise koji raspravljaju o kršenju ljudskih prava Uigher muslimana u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Iako je teško provjeriti TikTokov stav o ovim pitanjima, činjenica da ByteDance djeluje pod ovlastima CCP-a trebala bi izazvati zabrinutost u vezi s privatnošću korisnika.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Sigurnosna pitanja TikToka

TikTok, kao i većina društvenih mreža, ima niz sigurnosnih rizika povezanih s njegovom upotrebom.

TikTok prijevare

Za početak, prijava na platformu je jednostavna i ne zahtijeva da korisnici dokažu da su oni za koje se predstavljaju. Kao posljedica toga, hakeri mogu brzo stvoriti lažne identitete i ponovno objaviti sadržaj drugih većih kreatora.

Vlasnik računa može uključiti sumnjivu vezu u svoj bio ili poslati poruku novim pratiteljima izravno sa zlonamjernim URL-om. Kada gledatelji kliknu na vezu, misleći da imaju posla s legitimnim i dobro poznatim računom, mogu završiti preuzimanjem zlonamjernog softvera ili otkrivanjem privatnih podataka.

Ovi problemi nipošto nisu jedinstveni za TikTok, ali činjenica da je TikTokova korisnička baza relativno mlada (najveći postotak aktivnih korisnika su žene i djevojke mlađe od 24 godine) čini ove prijetnje još zabrinjavajućima. Malo je toga što može spriječiti lošeg glumca da stvori lažni TikTok identitet i cilja mlade ljude prijevarama, ili nečim gorim.

Povrede podataka

Kao što smo već spomenuli, TikTok je primamljiva meta za hakere. Rizik od povrede podataka nije samo teoretski problem.

Godine 2022. Microsoft je objavio da je identificirao najmanje jednu “ranjivost visoke ozbiljnosti” u Android aplikaciji TikTok. Samo nekoliko dana kasnije pojavila su se izvješća o potencijalnoj povredi podataka koja uključuje nesigurni TikTok poslužitelj. Brojni stručnjaci za kibernetičku sigurnost izrazili su zabrinutost zbog incidenta na Twitteru, iako je tvrtka kasnije zanijekala da su bilo kakvi korisnički podaci ugroženi.

TikTok je samo najnovija društvena mreža koja je (navodno) pretrpjela povredu podataka. Facebook, Instagram i Twitter su se posljednjih godina suočavali sa sličnim incidentima. Međutim, s TikTokovom korisničkom bazom koja se povećava velikom brzinom, on će postati sve veća meta za hakere u godinama koje dolaze.

Je li TikTok siguran za djecu?

TikTok je namijenjen korisnicima starijim od 13 godina, stoga mlađa djeca ne bi trebala koristiti aplikaciju. Međutim, roditelji bi trebali biti oprezni s dopuštanjem mladim tinejdžerima pristupa TikToku iz nekoliko razloga.

Prvo, TikTok algoritam može preporučiti neprikladan sadržaj, ponekad seksualne prirode, korisnicima svih dobnih skupina. Za razliku od Facebooka ili Instagrama, većina sadržaja koji korisnici TikToka vide nije s računa koje su odlučili pratiti; FYP neprestano prikazuje nove videozapise kreatora koje možda nikad prije nisu vidjeli. Kao rezultat toga, teško je jamčiti da će djeca biti izložena samo sadržaju primjerenom njihovoj dobi.

Također je moguće da stranci kontaktiraju mlade ljude na TikToku koristeći funkciju izravne poruke. Prilikom kreiranja novog profila, automatski je javno vidljiv, sve dok u postavkama ne odaberete drugačije. Iz tog razloga, bilo tko može poslati poruku vlasniku računa. Imajući to na umu, provjerite jesu li dječji profili postavljeni kao privatni.

Kako biste poboljšali sigurnost, upotrijebite značajku TikTok Family Pairing, koja roditeljima omogućuje da povežu svoj račun s računom svog djeteta radi dodatnog nadzora.

Kako ostati siguran na TikTok-u

Ako ste korisnik TikToka, možda biste sada željeli izbrisati TikTok kako biste zadržali svoju privatnost i sigurnost. Međutim, ako želite nastaviti koristiti aplikaciju, možete poduzeti nekoliko koraka kako biste poboljšali svoju sigurnost u aplikaciji i zaštitili se od kibernetičkih kriminalaca.

  • Budite oprezni s poveznicama i URL-ovima. Prije nego što kliknete vezu u biografiji profila ili u izravnoj poruci, svakako provjerite je li račun s kojim imate posla originalan. Ako su veliki kreatori, jesu li verificirani (prikazuje plavu kvačicu pored svog imena)? Koliko dugo objavljuju? Jesu li njihovi komentari uključeni ili isključeni? Ako je haker stvorio lažni račun, on je vjerojatno neprovjeren i relativno nov te može isključiti komentare kako bi izbjegao negativne povratne informacije.
  • Postavite svoj profil na privatno. Na ovaj način i dalje možete uživati ​​u svim sadržajima koje TikTok nudi bez da objave svog profila. Pregledajte svoje postavke privatnosti i pobrinite se da samo osobe koje poznajete i kojima vjerujete mogu vidjeti vaš sadržaj. Na taj način smanjujete vjerojatnost krađe identiteta i otežavate prevarantima kontakt.
  • Ne objavljujte sadržaj koji vas osobno identificira. Kada prenosite videozapise, pazite da ne uključite slike svoje kuće i susjedstva, poglede s vaših prozora ili drugi sadržaj koji bi se mogao koristiti za triangulaciju vaše lokacije. Pokušajte ograničiti koliko objavljujete o svom poslu, obitelji i drugim osobnim kontaktima. Što više ovih informacija objavite, to će hakerima biti lakše ukrasti vaš identitet i koristiti ga za pokretanje krađe identiteta protiv drugih.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić