koliko-su-molekule-malene-kako-su-atomi-rasporedeni-i-kako-atom-eksplodira-kako-hr

Koliko su molekule malene, kako su atomi raspoređeni i kako atom eksplodira

Molekula je najmanja količina supstance koja može postojati, a da zadrži odlike cjeline. Na primjer, kad bi se molekula šećera rastavila, dobiveni elementi više ne bi imali odlike šećera — pored ostaloga, šećerov ukus i boju.

Neke molekule su vrlo jednostavne, druge imaju tisuće atoma raspoređenih na složen način. U nekim plinovima, kao što su helij i neon, molekula se sastoji samo iz jednog atoma. Druge molekule sadrže dva ili više atoma iste vrste. Molekula vode, na primjer, ima dva atoma vodika i jedan atom kisika.

Suprotno tomu, smatra se da molekula čiste prirodne gume ima 75.000 atoma ugljika i oko 120.000 atoma vodika. Iz toga se vidi da su molekule vrlo različitih veličina.

Jednostavne molekule kao što je molekula vode, manje su od milijarditog dijela centimetra. Molekula gume je tisućama puta veća. Neke molekule imaju loptast oblik, a druge su duguljaste ili vlaknaste.

Zaista nam je teško zamisliti koliko su molekule malene. Uzmimo, na primjer, samo jedan prostorni centimetar zraka. U tom prostoru se nalazi oko 500 milijardi molekula (5 s 20 nula) i ovaj prostorni centimetar zraka nije gusto nabijen, jer sadrži vrlo mnogo praznog prostora!