anketa-koliko-vremena-gubite-na-ponovno-postavljanje-lozinki

Koliko vremena gubite na ponovno postavljanje lozinki i zašto ih zaboravljate?

Što biste učinili da imate manje od četiri minute slobodnog vremena? Biste li stavili vrećicu kokica u mikrovalnu pećnicu, odgovorili na nekoliko e-mailova, pročitali nekoliko stranica svoje omiljene knjige ili proveli kvalitetno vrijeme sa svojim najdražima?

Od svih scenarija koji su vam pali na pamet, sumnjamo da je ponovno postavljanje lozinki jedan od njih. Prosječna osoba provede tri minute i 46 sekundi resetirajući lozinku svaki put kad je zaboravi. Iako se žrtvovanje nekoliko minuta možda ne čini kao velika stvar (svi smo već bili tamo), većina priznaje da slijede korake “zaboravio sam lozinku” mnogo češće nego što bi željeli.

Zašto zaboravljamo lozinke

Postoje određene prakse koje mogu povećati naše šanse da zaboravimo zaporke, a nisu sve loše:

  1. Kreiranje kompleksnih lozinka kako bi bile sigurnije
  2. Morate zapamtiti brojne različite lozinke na različitim platformama
  3. Toliko se oslanjamo na biometrijske prijave kako bismo ušli u svoje digitalne račune da zaboravljamo svoje lozinke

Desetljećima ponovno postavljamo svoje lozinke, a potreba ne nestaje. To je još uvijek siguran i jednostavan način za web stranice da vam omoguće pristup računu kada ste zaboravili lozinku. Ali to znači da gubimo više vremena jer se sve više naših života seli u digitalnu sferu. Za mnoge od nas, to je zahtijevalo korištenje usluga upravitelja lozinki.

Ljudi gube sate svog života na ponovno postavljanje lozinki

Dok je u četiri zemlje prosječno vrijeme za promjenu lozinke bilo tri minute i 46 sekundi, Amerikancima je trebalo najviše vremena, s 37 % reklo je da je potrebno više od četiri minute za promjenu svake lozinke, a 7 % za više od 10 minuta.

Na pitanje o učestalosti, otkriveno je  da 52 % ispitanika u SAD-u resetira svoje lozinke barem jednom mjesečno—sa sličnim nalazima u Francuskoj (53 %) i UK (50 %). No čini se da Nijemci rjeđe zaboravljaju svoje lozinke, sa samo 35 % njih koji resetiraju barem jednom mjesečno.

Od ispitanika u SAD-u, 21 % kaže da resetiraju svoje lozinke više od jednom tjedno, a 14 % priznaje da resetiraju svoje lozinke barem jednom dnevno. Posljednja brojka iznosi nevjerojatnih 26 sati provedenih svake godine za pojedinca.

Što je još gore, 4 % Amerikanaca priznaje da mora poništavati svoje zaboravljene lozinke više od četiri puta dnevno, što iznosi nevjerojatnih 103 sata godišnje.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Lozinke koje najviše zaboravljamo: bankarstvo

Morate izvršiti hitan online prijenos novca. Pokrenete prijenosno računalo, natočite šalicu kave, zatim se smjestite u svoju omiljenu stolicu, spremni za prijavu u svoju bankovnu aplikaciju. Osim što ne možete. Prošlo je toliko vremena otkako ste se posljednji put prijavili na svoj račun da ste potpuno zaboravili što je to.

Za veliki dio ispitanih u sve četiri zemlje ova je situacija previše poznata. Blizu 30 % navodi internetsko bankarstvo kao vrstu web-mjesta ili aplikacije za koju će najvjerojatnije zaboraviti svoje lozinke za prijavu – više od društvenih medija (24 %), online kupnje (16 %), uslužnih web-mjesta i aplikacija (9 % ), i video igre (8 %).

Zanimljivo je da samo 7 % ispitanih navodi da su poslovni računi oni koje najčešće moraju resetirati. To je vjerojatno zato što se korisnici moraju često prijavljivati ​​na svoje poslovne račune, čime se sprječava da zaborave svoje lozinke. Drugi mogući razlog je uobičajena upotreba upravitelja zaporki ili usluga jedinstvene prijave na poslu, a obje omogućuju korisnicima pristup brojnim računima pamćenjem samo jedne lozinke.

Dakle, što radimo kada zaboravimo lozinku?

anketa-koliko-vremena-gubite-na-ponovno-postavljanje-lozinki

Oporavak lozinke, ponovno postavljanje lozinki i kontrola štete

Dok se lozinke lako zaboravljaju, više od tri četvrtine ispitanika uvjereno je da znaju odgovor na sigurnosna pitanja koja su prethodno postavili. Bilo kako bilo, postoji mnogo drugih prepreka s kojima se korisnici susreću kada zaborave lozinku.

Preko 76 % ispitanika u SAD-u otkrilo je da su bili zaključani sa svojih računa nakon što su unijeli netočnu lozinku. To može značiti različite stvari ovisno o računu: čekanje određeno vrijeme prije nego što vam se omogući ponovni pokušaj; biti prisiljen na resetiranje; morate kontaktirati tvrtku drugim metodama poput telefona ili e-pošte.

Nije uvijek jednostavno što učiniti sljedeće. Ukupno 48 % ispitanika u SAD-u kaže da su pitali prijatelja (10 %), člana obitelji (16 %) ili predstavnika korisničke podrške (21 %) za pomoć kada su zaboravili lozinku.

Kada uspiju poništiti svoje zaboravljene lozinke, više od 40 % američkih, britanskih i njemačkih ispitanika kaže da ručno kreiraju potpuno novu, jedinstvenu zaporku ili da to učine pomoću generatora nasumičnih zaporki—što je najbolja praksa. Francuzi koje smo ispitali, međutim, radije biraju lakši pristup (iako manje siguran) tako što će napraviti manju promjenu svoje izvorne lozinke kada je ponovno postave na novu.

Unatoč tome što se strogo preporučuje da nikada ne biste trebali reciklirati lozinke, 16 % njemačkih, 12 % francuskih i preko 10 % američkih i britanskih ispitanika priznaje da ponovno koriste lozinku s drugog računa kada ponovno postavljaju zaboravljenu.

Ponovno postavljanje lozinki velika je frustracija

Što je više frustrirajuće od stalnog ponovnog postavljanja lozinke? Za naše američke, britanske i francuske sudionike, malo.

Većina ispitanih (35 %) navodi sporu internetsku vezu kao jedinu stvar koju smatraju dosadnijom od zaboravljanja online lozinke. Nakon ove frustracije slijedi ponovno postavljanje lozinke samo da bi im se reklo da ne može biti ista kao njihova stara (25 %).

Suprotno tome, većina njemačkih sudionika smatra sporu internetsku vezu (34 %), gubitak ključeva od automobila (34 %) i sjedenje u prometu (25 %) frustrirajućim nego zaboravljanje internetske lozinke (19 %).

U većini nas je ukorijenjeno prezirati obavljanje zadataka koje smatramo gubitkom vremena. To je zato što sami po sebi znamo da je to vrijeme koje bi bilo bolje provesti negdje drugdje. Ali gdje točno?

Bolje utrošeno vrijeme

Pitali smo naše ispitanike što bi učinili da im se vrati vrijeme za ponovno postavljanje lozinki. Većina njih kaže da bi:

  1. Iskoristili vrijeme sa obitelji i prijateljima
  2. Čitali knjigu
  3. Otišli na kratku šetnju
  4. Okušati se u novom hobiju

Dakle, umjesto da osjećamo napad straha, tjeskobe i frustracije koji dolazi sa zaboravom lozinke, većina nas radije bi sudjelovala u aktivnostima koje pridonose našem mentalnom i fizičkom blagostanju. Ima smisla.

Jedino upozorenje? Blizu 32 % ispitanika vjeruje da je poništavanje lozinke normalan dio života, dok drugih 20 % smatra da ne mogu učiniti ništa kako bi izbjegli poništavanje lozinki. Međutim, ništa nije dalje od istine.

Najlakši način da pratite svoje lozinke

Veći dio posljednja dva desetljeća govorili su nam da formuliramo komplicirane lozinke koje sadrže nasumični niz velikih i malih slova teksta pomiješanog sa simbolima, jer bi ih bilo teže probiti. To je rezultiralo time da su lozinke poput “KJaerz&53$*647>” postale sveti gral autentifikacije.

Iako možemo raspravljati o prednostima dodavanja simbola i vrijedi li to uopće, jedno je sigurno. To je da bi lozinke trebale biti dugačke (preporučujemo 17 znakova) i jedinstvene (ne ponavljaju se na vašim računima). Problem je zapamtiti ih. Jake lozinke praktički je nemoguće zapamtiti, pogotovo ako ih imate mnogo.

Ovdje glavnu ulogu ima upravitelj lozinkama. Ne samo da stručnjaci smatraju upravitelje lozinki najsigurnijim načinom za pohranjivanje lozinki—zahvaljujući jakoj enkripciji—već korištenje jednog omogućuje vam da zapamtite samo jednu primarnu lozinku, što će vam dati pristup svim ostalim lozinkama.

Osim toga, većina upravitelja lozinkama automatski unaprijed ispunjava polja za prijavu za stranice i usluge koje koristite, pružajući veću pogodnost.

Dakle, koji je najlakši način da zapamtite svoje lozinke? Čini se da je odgovor u tome da ih se uopće ne morate sjećati.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i vašu online privatnost čuva šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić