najbolje-privatne-trazilice-za-sigurno-pregledavanje-kako-hr

Najbolje privatne tražilice za sigurno pretraživanje interneta

Ako ste poput 80% ljudi, vjerojatno ste upotrijebili Google zadnji put kada ste morali tražiti nešto na internetu. Google nudi toliko aplikacija i usluga da je postao gotovo nezamjenjiv.

S korištenjem svakog od tih alata koji prate svaki vaš pokret, odričete se više kontrole nad svojim životom nego ikad prije. Googleovu prepoznatljivu tražilicu možete zamijeniti istinski privatnom tražilicom, a postoji mnogo alternativa na odabir. U nastavku donosimo najbolje privatne tražilice koje možete koristiti za sigurno pregledavanje.

Zašto biste trebali koristiti privatnu tražilicu?

U većini slučajeva ne možete čak biti 100% sigurni da će ga doista izbrisati. Međutim, i dalje možete učiniti sve što je u vašoj moći i izbrisati svoju Google povijest.

Popularne tražilice poput Googlea, Yahooa i Binga prikupljaju mnogo podataka o vama, vašu IP adresu, korisnički agent, jedinstveni identifikator (pohranjen u kolačićima preglednika) i vaše pojmove za pretraživanje. Prikupljanje tih podataka osigurava tim tvrtkama da razumiju vaše ‘ponašanje korisnika’, poslužuju vam ciljane oglase prate vas za vrijeme posjećivanja drugih internetskih stranica.

Zapravo, EU GDPR zakoni i propisi identificiraju metapodatke i vašu IP adresu kao osobne podatke. Da bi bile usklađene s GDPR-om, te bi vam tvrtke morale dopustiti da ne otkrivate te digitalne podatke ili biti transparentne u vezi s njihovim prikupljanjem.

Da biste vidjeli koji se podaci o vama prikupljaju (i možda ih se riješili), morat ćete kopati prilično duboko.

Čak i kada koristite VPN, tražilice i dalje ponekad prikupljaju podatke i ažuriraju vaš korisnički profil. To se događa kada ste povezani sa svojim Google računom i istovremeno koristite Google pretraživanje. Stoga biste mogli upotrijebiti privatne tražilice s VPN-om za veću privatnost.

Najbolje privatne tražilice

Popularne tražilice toliko su ukorijenjene u naše sustave da rijetko razmišljamo o alternativama. Međutim, te alternative mogu pružiti izvrsnu privatnost, a još uvijek isporučuju izvrsne rezultate pretraživanja. Privatne tražilice postaju sve popularnije, a mi vam dosnoimo popis 12 najpouzdanijih privatnih tražilica koje možete izabrati:

 1. DuckDuckGo
 2. StartPage
 3. Qwant
 4. Searx
 5. SearchEncrypt
 6. Gibiru
 7. Yippy
 8. Ecosia
 9. Swisscows
 10. Mojeek
 11. MetaGer
 12. Disconnect Search

1. DuckDuckGo

Ako ste ikada tražili privatne tražilice, vjerojatno ste naišli na DuckDuckGo. Ova je tražilica popularan izbor i služi oko 10 milijuna pretraživanja dnevno. Rezultati su generirani iz više od 400 izvora uključujući Wikipediju, Bing, Yandex i Yahoo.

DuckDuckGo nudi dodatne značajke kao što je !bang, koja korisnicima omogućuje izravno pretraživanje drugih web stranica kao što su Amazon, Wikipedia ili Yahoo. Jednostavno upišite uskličnik ispred svog upita. Također možete instalirati proširenje DuckDuckGo na Chrome i vidjeti koliko su web stranice koje posjećujete zapravo ‘privatne’.

Zvuči kao savršen privatni preglednik? Pa… ne baš. Godine 2022. pojavila se vijest da je DuckDuckGo dao Microsoftu dopuštenje za praćenje korisnika putem određenih platformi, uključujući LinkedIn i Bing. Ovo je očito neizbježna odredba ugovora koji DuckDuckGo ima s Microsoftom, a koji olakšava dio njihove reklamne infrastrukture.

Prema izjavi DuckDuckGoa, ovi tragači ne mogu se povezati s određenim korisničkim profilom, što znači da su njihove tvrdnje o privatnosti još uvijek tehnički točne. Međutim, mnoge je mučio nedostatak transparentnosti u vezi s tim. Za tvrtku koja toliki naglasak stavlja na osobnu privatnost, informacije su doista trebale biti javno objavljene ranije.

Po čemu se DuckDuckGo razlikuje od VPN-a?

DuckDuckGo i VPN usluga pružaju različite razine anonimnosti i trebaju se koristiti zajedno kako bi se zaštitila vaša privatnost. Kada koristite većinu tražilica, ključne riječi koje koristite dijele se s web-mjestom koje posjećujete. Ako se prijavite, ta će web stranica također automatski primiti druge osobne podatke kao što su vaša IP adresa, model vašeg uređaja itd. DuckDuckGo smatra da je to krađa (povreda) podataka i štiti vas od toga. VPN nadopunjuje ovu zaštitu skrivanjem vaše IP adrese, šifriranjem vašeg prometa i, u slučaju Hide.meVPN-a, pretražujući vaš promet u potrazi za zlonamjernim softverom.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

2. StartPage

Ova tražilica sa sjedištem u Nizozemskoj vjerojatno je najbolja alternativa Googleu. Koristi Google rezultate pretraživanja bez bilježenja korisničkih podataka, niti dijeli bilo što s trećim stranama. StartPage nudi naprednu opciju filtriranja koju možete koristiti i za traženje slika i videozapisa. Dostupno je i kao proširenje za Chrome i Firefox.

Ako ne možete koristiti VPN, tražilice poput ove izvrsna su alternativa. StartPage nudi 3 jedinstvene značajke koje ga razlikuju od konkurencije:

 • HTTPS podrška koja vam pruža rezultate samo s pouzdanih web stranica
 • URL generator koji eliminira potrebu za kolačićima
 • Proxy poslužitelj koji skriva vašu IP adresu i lokaciju tako da je vaše pregledavanje uistinu privatno

3. Qwant

Ova tražilica sa sjedištem u Francuskoj ima veće mjere privatnosti od svoje američke konkurencije jer mora zadovoljiti europske zakone o podacima i privatnosti. Možete biti sigurni da ne bilježi nikakve korisničke podatke bez pristanka i da nema podataka za korištenje za oglašavanje.

Qwant je također obećao da će spriječiti svoje korisnike da zaglave u ‘oluji filtara’, kada korisnici dobivaju rezultate pretraživanja na temelju svojih profila ponašanja i nikada ne vide informacije koje su u suprotnosti s njihovim stavovima.

To je također mehanizam jednostavan za korištenje, koji kategorizira vaše rezultate pretraživanja prema “Web”, “Vijesti” i “Društveni mediji”. Njegova početna stranica uključuje vijesti, popularne ljude, događaje i druge zanimljive priče.

Kako bi olakšao pregledavanje, Qwant je također uveo značajku sličnu DuckDuckGo !bangu. Njegovi korisnici mogu upisati ‘&’ ili ‘!’ nakon čega slijedi naziv njihove omiljene web stranice. Zatim će pretraživati ​​samo tu web stranicu za najbolje rezultate.

4. Searx

Searx je besplatna metatražilica usmjerena na privatnost. Ne dijeli IP adrese korisnika i povijest pretraživanja s tražilicama koje koristi. Searx također blokira kolačiće i štiti od praćenja HTTPS zaglavlja, piksela i zlonamjernih skripti. Štoviše, sprječava filtriranje rezultata pretraživanja prema vašim navikama pretraživanja, pa je vrlo zgodno ako želite minimizirati praćenje treće strane.

Searx ne koristi praćene veze za preusmjeravanje koje koristi Google. Također, korištenjem predmemoriranih i proxy veza, omogućuje vam pregled web stranica bez da ih posjećujete. Na taj način možete izbjeći slučajno nailaženje na zlonamjerna web-mjesta.

5. SearchEncrypt

SearchEncrypt koristi lokalnu enkripciju s Perfect Forward Secrecy (PFS). To znači da ako vaš privatni ključ bude ugrožen, vaš ključ sesije ostaje siguran, kao i vaši podaci. Ova tražilica dohvaća rezultate iz mreže partnera za pretraživanje i briše vaše pojmove za pretraživanje nakon što završite s pregledavanjem. SearchEncrypt nudi bolju zadanu privatnost od popularnijeg DuckDuckGoa.

Također možete koristiti SearchEncrypt za traženje vijesti, pronalaženje karata ili pregledavanje videozapisa koji štite privatnost (možete ih gledati izravno na tražilici bez dosadnih oglasa). Dostupno je i kao proširenje za Google Chrome.

6. Gibiru

Ako tražite brzu i pouzdanu tražilicu, Gibiru je također odličan izbor. To je šifrirana tražilica koja koristi Googleov algoritam kako bi vam brzo pružila rezultate pretraživanja bez praćenja. To je ono što je Google bio prije Google oglasa.

Unatoč korištenju Googleovog algoritma, Gibiru se protivi ovoj popularnoj tražilici i kaže da je njihova tražilica:

brži od NSA tražilica jer ne stavlja sve vrste personalizacije i kolačića za praćenje na vaš sustav.

7. Yippy

Ova sigurna tražilica savršena je za one koji žele strukturirane informacije. Tražite pse? Vidjet ćete svoje rezultate pretraživanja kategorizirane kao dresura pasa, pasmine pasa, fotografije pasa itd. Zatim ih možete filtrirati i označiti rezultate koji nisu relevantni za vaše pretraživanje. Nema ni prilagođenih oglasa.

Za razliku od nekih drugih tražilica, korisnici Yippyja mogu odabrati traženje određenog sadržaja poput slika, vijesti, poslova ili blogova.

8. Ecosia

Ecosia ne štiti samo privatnost svojih korisnika već i šume diljem svijeta. To je ekološki orijentiran preglednik koji donira 80% svoje dobiti organizacijama za pošumljavanje. Tvrtka koja stoji iza toga je CO2 negativna i identificira se kao društveno poduzeće.

Čini se da takav pristup doista funkcionira jer Ecosia trenutno ima 15.000.000 korisnika i već je posađeno više od 131 milijun stabala.

Što se tiče funkcionalnosti, Ecosia nudi kriptirano pretraživanje bez pohranjivanja ili prodaje korisničkih podataka. Ne profilira svoje korisnike prema njihovim obrascima pretraživanja niti koristi vanjske alate za praćenje. Ecosia ostvaruje prihod prikazivanjem nenametljivih oglasa pored rezultata pretraživanja.

9. Swisscows

Ako želite privatni i obiteljski preglednik, Swisscows je dobra opcija. Ne pohranjuje vaše podatke i uklanja eksplicitne rezultate pretraživanja, pružajući sigurnije iskustvo pretraživanja za mlađe članove vaše obitelji. Također koristi umjetnu inteligenciju za određivanje konteksta korisničkog upita, što bi potencijalno moglo dati točnije rezultate.

10. Mojeek

Mojeek je tražilica temeljena na indeksiranju koja se ne oslanja ni na kakve vanjske tražilice. Pretražujući web, stvara vlastiti indeks web stranica, koje zatim koristi za pružanje rezultata pretraživanja. Dakle, imate potpuno neovisne i nepristrane rezultate koji se ne oslanjaju ni na kakve vanjske algoritme.

Iako je njegova veličina indeksa znatno manja od Googleove, Mojeek pruža rijetku priliku da vidite web bez ikakvih filtera. Slično kao i Ecosia, ekološki je osviješten i svoje poslužitelje ugošćuje u jednom od najzelenijih podatkovnih centara u Velikoj Britaniji, Custodian. Još jedna zanimljiva značajka koju nudi Mojeek je pretraživanje na temelju vaših emocija, koje možete odabrati s popisa.

11. MetaGer

MetaGer se oslanja na oko 50 tražilica za pružanje opsežnih rezultata pretraživanja. Za prikupljanje podataka koristi 24 pretraživača weba. Privatnost je također važna značajka koju MetaGer nudi jer šifrira sve veze sa svojim uslugama. Štoviše, MetaGer je dostupan na Tor mreži, tako da možete anonimno otvoriti njegove rezultate pretraživanja.

12. Disconnect Search

Disconnect Search kreirali su bivši Googleovi i bivši NSA inženjeri. Djeluje kao proširenje i omogućuje vam korištenje usluga Yahoo, Bing i Google bez praćenja, što znači da možete ostati privatni dok koristite glavne tražilice.

Disconnect funkcionira pomalo slično VPN-u, usmjerava sav vaš promet povezan s pretraživanjem preko udaljenih poslužitelja, tako da tražilice misle da dolazi s Disconnect poslužitelja, a ne od pojedinačnog korisnika. To znači da tražilice ne mogu proslijediti ključne riječi posjećenim stranicama iz rezultata pretraživanja. Disconnect također šifrira sve vaše upite i ne pohranjuje nikakve korisničke podatke. Međutim, iako vas Disconnect može zaštititi od praćenja web tvrtke, najvjerojatnije vas neće zaštititi od vladinog njuškanja.

Jesu li privatne tražilice doista privatne?

Privatnost tražilice ovisi o njenom poslovnom modelu. Neprivatne tražilice ostvaruju prihod od dijeljenja vaših podataka s trećim stranama i korištenjem ciljanja oglasa.

Privatne tražilice vas ne prate i ne prikupljaju vaše podatke. Pružaju vam objektivnije rezultate na koje njihove marketinške strategije ne utječu i smanjuju vaš digitalni otisak.

Kako privatne tražilice zarađuju?

Kratak odgovor je da to ovisi o tražilici. Neki su, poput Searxa, neprofitne organizacije koje se financiraju donacijama. Još jedna popularna strategija je kontekstualno oglašavanje, gdje su korisnici ciljani oglasima isključivo na temelju pojmova za pretraživanje koje su unijeli. Neki će čak koristiti partnerske programe veza, gdje primaju partnerske isplate za kupnje koje izvrše korisnici koji pronađu proizvode pomoću svojih tražilica.

Pomaže li anonimni ili privatni način rada?

Ne, anonimni ili privatni način ne pomažu puno. Web stranice, tražilice i davatelji internetskih usluga i dalje mogu vidjeti vašu aktivnost. Vaš preglednik jednostavno ne pohranjuje povijest pregledavanja vaše trenutne sesije (i možda druge stvari poput kolačića, ovisno o vašem pregledniku), ali samo dok ga ne zatvorite.

Kako mogu privatno pretraživati ​​na Googleu?

Da biste pregledavanje Googlea učinili privatnijim, razmotrite ove korake:

 • Ne zaboravite izbrisati svoju povijest pretraživanja ili onemogućiti Googleu da je pohranjuje.
 • Odjavite se sa svog Google računa tijekom pregledavanja. To će otežati povezivanje vaše povijesti pretraživanja s vašim identitetom.
 • Uključite anonimni način rada za dodatni sloj zaštite.
 • Koristite privatni preglednik za surfanje webom.

Također, koristite VPN. Neće vas izravno zaštititi od Googleovog praćenja, ali će šifrirati vaš promet i vaši davatelji usluga vas neće moći pratiti. Za najbolje iskustvo provjerite najnovije ponude Hide.meVPN-a

Kako odabrati najbolju tražilicu za privatnost

Sve gore navedene privatne tražilice izvrsne su ako ste zabrinuti za svoju privatnost. Izbor je na vama i ono što je vama najvažnije. U većini slučajeva veća privatnost znači odustajanje od određenih značajki, tako da na vama je da odlučite gdje ćete povući tu crtu. Sljedeći put kada budete tražili nešto na internetu, isprobajte jednu od ovih privatnih tražilica.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić