Picture of cell phone with shield and words "VPN protected"

Što je VPN aplikacija i čemu služi | Kako i zašto koristiti VPN aplikaciju: Sve što trebate znati

VPN (Virtual Private Network) je tehnologija koja omogućuje stvaranje sigurne konekcije na internet šifriranjem internetskog prometa. Na taj način VPN povećava sigurnost i privatnost korisnika.

Kod standardnog spajanja na internet, korisnik se prvo spaja na poslužitelj pružatelja usluga. Na taj način ISP (Internet Service Provider) može vidjeti korisnikovu IP adresu, lokaciju i pratiti internet promet.

Kod VPN-a se korisnik prvo spaja na poslužitelj pružatelja VPN usluge. Tako maskira svoju IP adresu i lokaciju i zamjenjuje ju onom poslužitelja. Također, VPN tehnologija šifrira internet promet. Tko pokuša presresti takav promet bez odgovarajućeg ključa, neće ga moći dešifrirati i biti će mu beskoristan.

Čemu služi VPN aplikacija?

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Skrivanje podataka o svom računalu i kriptiranje internetskog prometa ima višestruku ulogu:

 1. Povećanje sigurnosti i privatnosti – IP adresa sadrži podatke o lokaciji računala. Bez VPN-a pružatelj internetskih usluga može vidjeti promet koji se odvija preko njegovih poslužitelja. Hakeri mogu presresti internetski promet, upasti u računalo i ukrasti povjerljive podatke.
 2. Zaobilaženje geo restrikcije – streaming servisi ne nude isti sadržaj u svakoj državi iako plaćate punu cijenu. VPN usluga ima poslužitelje u različitim zemljama. Spajanjem na jedan od njih dobiva se dojam kao da je vaš uređaj lociran upravo u toj državi i tako pristupate sadržaju koji je nedostupan u vašoj zemlji.
 3. Zaobilaženje cenzure – u sve više zemalja internet postaje cenzuriran. Nepogodan sadržaj i društvene mreže su nedostupni, a vladine agencije prate ponašanje građana na internetu. VPN zaobilazi takvu cenzuru i omogućuje potpuni pristup internetu bez nadzora.
 4. Odblokiranje sadržaja – tvrtke ili škole mogu ograničiti pristup internetu učenicima ili radnicima kako bi povećali produktivnost. Uglavnom to rade blokiranjem društvenih mreža. Blokada se obično radi na poslužitelju tvrtke ili pružatelja internetskih usluga koji filtriraju promet. Pomoću VPN-a korisnik zaobilaze takve poslužitelje i slobodno pristupa društvenim mrežama.
 5. Anonimno surfanje internetom – web stranice, preglednici i tražilice prikupljaju ogromnu količinu podataka od korisnika interneta i kasnije ih prodaju zainteresiranim trećim stranama. VPN pruža najvišu moguću dozu anonimnosti kako bi vaši podaci ostali privatni.
 6. Bolje iskustvo za online gaming – VPN osigurava zaštitu od DDoS napada. Također, pouzdani pružatelji VPN usluga poput hide.me VPN održavaju kvalitetnu infrastrukturu. Njihovi poslužitelji su manje zakrčeni prometom i brže obrađuju podatje što dovodi do veće brzine ključne za online igranje. Na taj način smanjuju i latenciju.

Kako odabrati kvalitetnog pružatelja VPN usluge?

 1. Politika privatnosti – VPN služi za povećanje privatnosti. Najbolji pružatelji VPN usluga imaju certifikat da ne prikupljaju i ne čuvaju nikakve podatke o svojim korisnicima ili njihovom internet prometu.
 2. Veliki broj poslužitelja – važno je imati na izbor poslužitelje u što većem broju zemalja kako bi mogli izabrati onaj koji vam najviše odgovara.
 3. Moderni protokoli za enkripciju – najbolji pružatelji VPN usluga koriste najsnažnije i najmodernije protokole za zaštitu vaših podataka
 4. Dodatne sigurnosne opcije – uz standardnu VPN uslugu dobro je imati i opcije za dodatnu zaštitu poput Kill Switcha ili Split Tunnelinga.
 5. Kompatibilnost – VPN usluga koju koristite treba biti podržana na različitim uređajima i operativnim sustavima kao što su Windows, iOS, Android itd.
 6. Korisnička podrška – u slučaju da trebate pomoć, važno je što prije dobiti odgovor putem različitih kanala poput elektroničke pošte, aplikacije ili live chata.
 7. Probni period ili garantiran povrat novca – ne morate biti sigurni da je VPN upravo ono što vam treba. Uz probni period ili povrat novca testirate VPN bez rizika.

Da li je besplatna VPN aplikacija dobra?

Svaki ozbiljan pružatelj VPN usluga ima i besplatnu opciju. Ona obično ima ograničen broj poslužitelja i nema dodatnih opcija. Kod besplatnog VPN-a je važna reputacija tvrtke koja ga pruža kao i to da usluga i dalje obavlja svoju funkciju. Znači da to što je besplatna ne umanjuje vašu online zaštitu.

Treba biti oprezan kod izbora besplatnog VPN-a. Neke tvrtke koje ga pružaju možda zarađuju na drugi način poput prodaje vaših osobnih podataka čime se gubi smisao VPN-a. Zato je uvijek dobro odabrati provjerenog i pouzdanog partnera poput hide.me VPN.

Da li je aktiviranje i instaliranje VPN-a zahtjevno?

Uopće nije. Dovoljno je samo skinuti instalirati aplikaciju na vaš uređaj (smart TV, računalo, mobitel, tablet…), upisati korisničko ime i lozinku koje dobijete od pružatelja usluge, odabrati poslužitelj i to je to, vi ste zaštićeni.

Da li mi VPN treba?

Naravno da treba. Ne želite da netko trguje podacima o tome što pregledavate na internetu, otkuda i s kojeg uređaja se spajate i koliko dugo ste na internetu. Naročito ne želite da vam netko provali u računalo ili nadzire vaš internetski promet. Hide.me VPN je pouzdan, povoljan i siguran partner koji brine o vašoj zaštiti.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN