kako_ce_zakon_c18_od_meta_google_utjecati_na_kanadske_korisnike_kakohr

Zakon C-18 objašnjen: Što je Zakon C-18, kako utječe na korisnike i zašto je Meta blokirala kanadske vijesti na Facebooku i Instagramu?

Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, službeno je započela proces blokiranja pristupa kanadskim vijestima na svojim platformama. Google je također najavio slične planove u narednim mjesecima.

Zašto je Meta blokirala kanadske vijesti?

Rasprava se vodi oko Kanadskog “Zakona o online vijestima” (poznatog kao Zakon C-18), koji je sada dobio kraljevsku suglasnost i postaje zakon. Zakon C-18 prisilio bi online platforme da pregovaraju s izdavačima vijesti i plaćaju za njihov sadržaj ako ga žele objaviti. Google to naziva “porezom na linkove”. Umjesto toga, Meta je odlučila potpuno blokirati vijesti u Kanadi na svojoj platformi.

Zašto vlada želi ovo?

Kanadska vlada smatra da je ovakav “porez na linkove” potreban kako bi lokalne novinske kompanije ostale u poslu. Većina oglašavanja prešla je na online platforme poput Facebooka, što je ukinulo glavni izvor prihoda za novinarstvo.

Kako je ova blokada loša za medijske kuće?

Prema istraživanju Angus Reid Instituta, većina Kanađana mlađih od 64 godine koristi web stranice poput Facebooka za provjeru vijesti, pa bi financijski utjecaj na kanadske medije mogao biti značajan.

Je li se ovakva zabrana već dogodila u Australiji?

Zakon C-18 inspiriran je australskim ‘Zakonom o obaveznom pregovaranju između medija i digitalnih platformi’ (NMBC), koji je stupio na snagu 2021. godine. Kao i Kanadski “Zakon o online vijestima”, prisilio bi velike tehnološke kompanije da plate “porez na linkove” za objavljivanje medijskih priča.

Je li australski NMBC uspio?

Facebook je na NMBC odgovorio privremenim blokiranjem vijesti na svojoj platformi za sve australske korisnike. Kasnije su Facebook i Google sklopili dogovor s raznim medijskim kompanijama za dijeljenje sadržaja – ali tek nakon što je zakon izmijenjen.

Mogu li Meta i Google pregovarati sličan dogovor s Kanadom?

Zakon C-18 sada je dobio kraljevsku suglasnost, pa je malo prostora za manevriranje. Originalna namjera Zakona o online vijestima bila je da velike tehnološke kompanije izravno pregovaraju s medijskim kućama. Do sada nema znakova o tome.

Kako će ovaj zakon utjecati na kanadske Facebook korisnike?

Na Facebooku i Instagramu, korisnici koji se spajaju iz Kanade više neće moći vidjeti vijesti ili bilo koji drugi tip sadržaja koji objavljuju emiteri, uključujući međunarodne.

Hoće li biti pogođeni Googleovi rezultati pretrage?

U blog objavi krajem lipnja, Google je detaljno opisao svoje napore za izmjenu Zakona C-18 i obećao nastaviti raditi na tome. U trenutku pisanja, kanadski sadržaj vijesti nije blokiran na Google Kanada.

Kako mogu pristupiti kanadskim vijestima iz Kanade?

Ako želite pristupiti kanadskom sadržaju vijesti na Facebooku ili Instagramu, nema sreće. Ipak, i dalje biste trebali moći pristupiti web stranicama kanadskih medijskih kuća kako biste čitali članke, gledali videozapise i prijavili se za bilten.

@megbzk Bill C-18 is terrible add in C-11 and its a disaster #breakingnews #canada #kelowna ♬ original sound – megbzk

Što ako su vijesti blokirane drugdje?

S obzirom da je Meta ispunila svoju prijetnju da će povući sadržaj vijesti iz Kanade, malo je vjerojatno da druge zemlje žele biti sljedeće u redu. Ipak, ako ste zabrinuti zbog cenzure interneta ili blokiranja vijesti u svojoj domovini, lakše ćete spavati ako koristite VPN.

Naša preporuka je hide.me VPN