Biljke za pokrivanje tla | Kako izbjeći okopavanje i plijevljenje

Pomno odabrane biljne vrste za pokrivanje tla mogu riješiti problem plijevljenja na teško dostupnim mjestima, na primjer oko podnožja grmova ili živica.

Biljke za pokrivanje tla mogu osvježiti nekultivirane površine ili poslužiti kao zamjena za travnjake na područjima gdje ne bi bilo dovoljno svjetla ili kiše za travnjak. Gotovo sve niskorastuće biljke ili grmovi mogu se upotrijebiti kao pokrivači tla pod uvjetom da im odgovara zemlja i količina sunčeve svjetlosti, odnosno sjene. Omiljene vrste su zimzeleni s plavim cvjetovima (dobro uspijevaju u sjeni), patuljasta pljuskavica koja voli sunce, bršljani i vrste puzajućih crnogoričnih grmova kao što su planinska somina Juniperus sabina var. Tamariscifolia ili ruža kao što je ‘Max Graf. U niskorastuće trajnice ubrajaju se troskoti, lažna tustika (Sedum acre) i plavi jastučci. Kamenika ili porculanski cvjetić ISetxifraga umbrosd) i zečje uši {Stachys lanata) vrlo dobro uspijevaju čak i na siromašnim vrstama tla.
 
Đurđice koje se sporo šire pogodne su za male kutove gdje je zemlja vlažna i djelomično sjenovita. Kamenita trava, koja sama baca sjeme godinu za godinom, ljeti korisno popunjava prostor između velikih biljaka. Zimzelenoj pahisandri (najbolje uspijeva u sjeni stabala) i puzajućoj šipkulji ili kuriki (Euonymus fortunei) dobro će doći visoka košnja jednom godišnje kako bi ostale guste i bujne. Kamilica, zasađena na sunčanom, pjeskovitom tlu i košena kako ne bi izrasla više od 15 mm, privlačna je zamjena za travu na malome travnjaku, a širi ugodan miris kad se po njoj hoda. Možda je treba kositi jedanput ili dvaput godišnje, a najbolje je upotrijebiti kružnu kosilicu s nožem namještenim na visinu od 50 mm. Crvena djetelina, košena ili nekošena, obogaćuje zemlju dušikom i pogodna je za nekultivirane vrtne površine ili za sijanje oko podnožja voćaka.
 
Prilikom sadnje, ostavite razmak od 1 m između drvenastih grmova kao što je puzava borovica, a 300 mm između povijuša kao što su zimzelen i bršljan. Male biljke sporoga rasta trebaju biti razmaknute 100 mm. Nanesite gusti malč od treseta ili slame između mladih biljaka. Neka zemlja bude vlažna, osim za lažnu tustiku, koja voli suhu zemlju.